1η συνάντηση των προέδρων Καραγιαννίων του Δήμου Κοζάνης

26 Φεβρουαρίου 2024
22:45
Κανένα σχόλιο

Την Κυριακή 25-2-2024 ,το απόγευμα συναντήθηκαν στην Καλαμιά δέκα πρόεδροι της περιοχής Καραγιαννίων με σκοπό να εντοπίσουν και να συζητήσουν κοινά προβλήματα και να συναποφασίσουν για τη συλλογική επίλυσή τους . Παραβρέθηκαν οι πρόεδροι Αλωνακίων,Ανθοτόπου, Βατερού, Καλαμιάς, Λυγερής,Μεταμόρφωσης,Νέας Νικόπολης,Ξηρολιμνης,Σιδερών και Σκήτης.Δε μπόρεσε να παραβρεθεί ο πρόεδρος Λιβερών .

Η συνάντηση ήταν πολύωρη γεγονός που εκφράζει το ενδιαφέρον και την αγωνία των προέδρων για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και τη συλλογική αντιμετώπιση τους.Είναι κοινή η αντίληψη ότι με τη συνεργασία των κοινοτήτων θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και θα δώσουμε προοπτική στην ύπαρξη των χωριών μας! Το πρώτο θέμα ήταν η εγκατάσταση ΑΠΕ(Φ/β και Α/Γ) στην περιοχή. Η Ξηρολιμνη και η Μεταμόρφωση αποκλείονται από την εγκατάσταση ΑΠΕ γιατί ανήκουν στην περιοχή ΝΑΤURA του Μπουρινου,στα Αλωνακια επίσης δεν προβλέπεται εγκατάσταση.Νέα Νικόπολη Σκήτη , Λιβερά και Σιδερά έχουν δεχθεί ως γνωστόν την εγκατάσταση τεράστιων Φ/,Β,που είναι όμως αθέατα και σε απόσταση από τους οικισμούς,με τη δημιουργία λιγοστών θέσεων εργασίας για φύλαξη και το 3%για ανταποδοτικά να δίνεται για πέντε χρόνια, ενώ θα γίνεται συμψηφισμός του ηλ.ρευματος για όσα χρόνια έγινε η μίσθωση, χωρίς να είναι σίγουρο τι γίνεται εάν οι εγκαταστάσεις περνούν σε άλλους ιδιοκτήτες. Οι κάτοικοι του Ανθοτόπου μόλις άρχισαν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των τεράστιων Φ/β που πρόκειται να γίνουν δίπλα τους με τον πρόεδρο να εκφράζει μεγάλη ανησυχία γιατί ακόμη δεν αντιδρούν. Ο πρόεδρος της Λυγερής ενώ βλέπει στο χάρτη της ΡΑΕ ότι το γήπεδο προς εγκατάσταση έχει έρθει πολύ κοντά στη Λυγερη δεν έχει καμία ειδοποίηση .Το Βατερό ξεκίνησε δικαστικό αγώνα με προσφυγή στο ΣτΕ για προσβολή των ΑΕΠΟ. Τέλος όλοι παραδέχονται την απαράδεκτη και λανθασμένη τοποθέτηση Φ/β στην Καλαμιά και ότι ο αγώνας ήταν επιβεβλημένος. Το βέβαιο είναι ότι οι ΑΠΕ στην περιοχή δεν πρόκειται να λειτουργήσουν θετικά για το μέλλον της περιοχής μας,αφού δε δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιπλέον αλλοιώνουν το τοπίο και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον ανεπανόρθωτα και για πάντα.

Δεύτερο θέμα ήταν η άρδευση και ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων.Ο πρόεδρος των Αλωνακίων προτείνει την επέκταση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Αλωνακίων ,Ξηρολίμνης,Μετα μόρφωσης και Σκήτης,ενώ βλέπει ως επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων,εφόσον οι βόθροι με τις γνωστές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα απαγορεύονται .Ο ίδιος ανέφερε ότι και παλαιότερα βρέθηκε σε συζήτηση στο Δήμο για αυτό το θέμα.Τέλος ανέλαβε να έρθει σε επικοινωνία με αρμόδιους και στη συνέχεια να συνταχθεί κοινό αίτημα.

Τρίτο θέμα ήταν η πρόσληψη προσωπικού με το πρόγραμμα 55+για όλες τις κοινότητες για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας (χόρτα,βαψιματα, μικροεπισκευές).Αποφασίστηκε η συνάντηση των προέδρων με τον Αντιδήμαρχο, υπεύθυνο των κοινοτήτων μας κ Κ Βόμβα για να του μεταφέρουμε το σκεπτικό μας και να καταθέσουμε αίτημα.

Τέταρτο θέμα ήταν ο κατεπείγων καθαρισμός του καναλιού που η σημερινή κατάσταση του(,έχει κλείσει από τη βλάστηση και ό,τι έχει κουβαλήσει ο αέρας πχ σάκκους λιπασμάτων)και αποτελεί ορατό κίνδυνο πλημμυρικού φαινομένου σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης τύπου Daniel σ’ όλο τον κάμπο των Καραγιαννίων με την καταβόθρα επίσης κλειστή.Ο πρόεδρος του Βατερού ανέλαβε να το εξετάσει στην Περιφέρεια αφού δουλεύει σε σχετική υπηρεσία της ΠΔΜ και να μας ενημερώσει σχετικά πριν υποβληθεί κοινό αίτημα στην ΠΔΜ.

Πέμπτο θέμα ήταν η συνέχιση λειτουργίας του Γυμνασίου Ξηρολίμνης που οι προοπτικές του είναι δυσοίωνες λόγω μείωσης του μαθητικού δυναμικού Το θέμα παρουσίασε ο πρόεδρος της Ξηρολίμνης και μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται..Απασχόλησε αρκετά τη συζήτηση και ακούστηκαν πολλές προτάσεις, αλλά τέτοιου είδους προβλήματα χρειάζονται επιμονή και συνεργασία φορέων της εκπαίδευσης και των κοινοτήτων.Οπωσδηποτε το δημογραφικό αποδυναμώνει το σχολείο και απαιτείται η προσεκτική μελέτη του θέματος ώστε το Ιστορικό Γυμνάσιο Ξηρολίμνης να μην κλείσει, αλλά να γίνει πόλος έλξης όλων των μαθητών της περιοχής και όχι μόνο! Αποτελεί υπόθεση όλων μας! Στη συνέχεια οι πρόεδροι ενημερώθηκαν για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών κ.Σταθη Κων/νιδη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΔΜ και θέμα Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου.

Πρόκειται για τη δημιουργία κοινής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας και Αλληλεγγύης(Κ.ΑΛ.Ο.)που προωθείται από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Κοινωνικης συνοχής και Οικογένειας με οδηγίες και χρηματοδότηση από την ΕΕ.Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αντίστοιχων ενώσεων από όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκαν πολλές επιτυχημένες περιπτώσεις.

Οι πρόεδροι αποφάσισαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ένωσης φορέων Κ.ΑΛ.Ο.ΔΜ,για πληρέστερη ενημέρωση γιατί το εγχείρημα απαιτεί και γνώσεις και δεξιότητες εκ μέρους των ενδιαφερομένων.Η πρόεδρος Καλαμιάς ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον προαναφερόμενο πρόεδρο και να εξασφαλίσει τη συνάντηση του με όλους τους προέδρους.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό βρίσκουν οι πρόεδροι τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων Καραγιαννίων με σκοπό τη συμμετοχή των κατοίκων σ όλες τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή και με σκοπό το ζωντάνεμα των χωριών και την αλληλεπίδραση των κατοίκων.Οι κάτοικοι ζώντας σ ένα κοινό περιβάλλον πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία μέσα από πολιτιστικές δράσεις και να μην νιώθουν απομονωμένοι ,κάτι που δυστυχώς αισθανόμαστε όλοι λόγω της πληθυσμιακής μείωσης.Ετσι θα ακολουθήσει συνάντηση και των προέδρων των πολιτιστικών συλλόγων .

Οι δυνατότητες για τον τόπο είναι πολλές και το μήνυμα που δίνουμε όλοι οι πρόεδρο είναι ότι μόνο με τη συνεργασία και την επιμονή στην εξεύρεση λύσεων θα πάμε μπροστά ,φθάνει να είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πενταετία που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον και για αυτό πρεπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Τέλος όλα τα θέματα που αναπτύχθηκαν θα μεταφερθούν στις γενικές συνελεύσεις των κοινοτήτων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Από τους Προέδρους

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι