Π. Κουκουλόπουλος: «Πόση αγροτική γη έχει καλυφθεί από φωτοβολταϊκά;»

5 Μαρτίου 2024
18:35

Ακριβή πραγματικά δεδομένα για το πόσο έχει καλυφθεί η αγροτική γη, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και οι εκτάσεις εξόρυξης λιγνίτη, από φωτοβολταϊκά σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της Χώρας, ζητά ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση παρατίθεται αναλυτικά τι ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, τόσο ο ισχύων Νόμος όσο και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022.  Εκεί, σε συνέχεια προηγούμενης Κ.Υ.Α. του 2020, καθορίστηκαν αφενός μεν το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, αφετέρου οι ενέργειες των αρμόδιων για την τήρηση των ορίων.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ως προτεραιότητα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ενεργειακή Δημοκρατία, όχι υπέρ λίγων ισχυρών, αλλά με διαφάνεια και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των μικρομεσαίων και των μη προνομιούχων, των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην παραγωγή ΑΠΕ με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων», υπογραμμίζει ο Π. Κουκουλόπουλος, θέτοντας στην Κυβέρνηση στοχευμένα ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς, πόση είναι αυτή τη στιγμή η χαρακτηρισμένη ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Περαιτέρω, όσον αφορά τους  φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή) ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα:

– Σε τι ποσοστό έχει κορεστεί (α) η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και (β) οι καλλιεργούμενες εκτάσεις (καλλιεργούμενη γεωργική γη και αγρανάπαυση),

– πόσα στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν καλυφθεί,

– πόσα στρέμματα έκτασης που έχει χαρακτηριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4643/2019 ως έκταση για εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη ακόμα και αν αυτή ήθελε χαρακτηριστεί αγροτική γη, έχουν καλυφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας,

πόσες αιτήσεις για εγκατάσταση και λειτουργία Α.Π.Ε. έχουν απορριφθεί λόγω υπέρβασης των μέγιστων ορίων.

Τέλος, οι Υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Κοινοβούλιο τα σχετικά στοιχεία που υποχρεούνται να έχουν δημοσιεύσει ανά δύο μήνες οι Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και Α.Δ.ΜΗ.Ε. Α.Ε.), για τα έτη 2021, 2022, 2023 και για το α’ δίμηνο 2024.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης & Α.Κ.Ε. βρίσκεται εδώ: https://pasok.gr/dedomena-ana-perifereiakh-enothta-gia-thn-thrhsh-toy-megistoy-orioy-ape/

11 σχόλια

  • Καλά και στοχευμένα τα ερωτήματα . Αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα ερώτηση έκανες στην Βουλή ,για της επικουρικες συντάξη αλλά στα χαρτιά έμεινε .μόνο λόγια

  • Για ακόμα μια φορά ο Κουκουλόπουλος αποπροσανατολίζει το λαό της περιοχής: αυτά που έχουν ήδη καλυφθεί, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτό που είναι ήδη έτοιμο να κατασκευαστεί. Ρίξτε μια ματιά στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, να τρομάξετε με όσα έργα έχουν ήδη πάρει όρους σύνδεσης. Επομένως το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί έχουν δοθεί τόσες πολλές άδειες και πόση τελικά γη θα καταληφθεί από φ/β.
    Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Κουκουλόπουλος ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όταν ο Σημίτης έδωσε τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις στη ΔΕΗ, αντί για το Ελληνικό Δημόσιο. Λίγο αργά τον έπιασε ο πόνος για την περιοχή!

  • Σε ξέρουμε από προχθές, όταν εγραφες άρθρα για στρατηγικούς επενδυτές και άλλα τέτοια, είδαμε τα αποτελέσματα της πράσινης ανάπτυξης ( μας σκότωσες αργά αλλά σταθερά) .
    Τώρα πεσμας για τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αν και ξέρουμε.
    https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/ypsiloi-tonoi-sti-synedriasi-tis-ko-tou-pasok-entasi-metaksy-androulaki-konstantinopoulou-kai-giannakopoulou
    Βλέπεις σε ξέρουμε από προχθές αλλά γράψε μας το πιστεύω σου, πριν την Παρασκευή που θα πεις πάλι ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

  • Να τελειώσει η Κλάψα κ η παραμυθα….
    Με τους ειδικούς
    Που βολεμενοι τόσα χρόνια σε ΔΕΗ κλπ
    Τους έπιασε ο πόνος για τις ΑΠΕ
    Η συντριπτική πλειοψηφία ων εδαφών είναι μέσα στο ορυχείο…στη τέφρα κ στη λάσπη…
    Κ σε άγονες πετρώδης πλαγιές…
    Όταν τόσα χρόνια καταστρέφονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις λόγω ορυχείων, εκεί πετουσατε χαρταετό

    • Ειχαν άλλες προτεραιότητες τοτε!!!μισθους 5000 plus,και εφάπαξ άνω των 200000 euro!!!!!σιγα μην τους ένοιαζε η επόμενη μέρα!!!

    • Για ακόμα μια φορά γράφεις ψέματα, προκειμένου να εκτονώσεις το φθόνο σου: οι εκτάσεις που μπαίνουν φωτοβολταϊκά είναι χωράφια που ΔΕΝ σκάφτηκαν και οι χωματουργικά αποκαταστημένες αποθέσεις. Η λάσπη είναι μόνο στο μυαλό σου.

      Και για να ξέρεις, το λιγνίτη τον σκάβουμε εκεί που βρίσκεται, όχι παντού. Τα φωτοβολταϊκά μπορούμε να τα βάλουμε στις ταράτσες κι όχι στα χωράφια.

  • Πάρη σε παρακαλώ άκουσέ με, έχεις δίκιο δεν λέω, όμως αυτού του είδους η αντιπολίτευση γινόταν πριν 30 χρόνια, τώρα όχι μόνον δεν περνάει αλλά φέρνει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Εσύ είσαι έξυπνος άνθρωπος βρες άλλον τρόπο, απορώ πως δεν το καταλαβαίνεις.

  • απολυτως σωστα και λογικα αυτα που λεει για τον τοπο αντι να λυδωρειτσι φροντιστε να ενισχυσεται την αποψη του για τα φ/β και ας μην συφωνειται μαζι του πολιτικα, οφειλουμε τετοιες φωνες απο οπου και αν προερχονται να τις ενισχυουμε αν αγαπαμε τον ευατο μας και τον τοπο μας.

    • ρε αποσπασμένε ή μετακλητέ τι δεν καταλαβαίνεις ο Μαλούτας δεν στήριξε το θέμα των βολταϊκών με νύχια και με δόντια να μην πω και τίποτα άλλο, ο Μαλούτας δεν ήταν ο διάδοχος του Κουκουλόπουλου στην ενότητα και τον δήμο και εκλεκτός του όλα τα χρόνια… θες να μας τρελάνεις. Ο Πάρης το πρώτο που έπρεπε να κάνει να τον αποκηρύξει αν όχι να τον εξοστρακίσει. Αυτοί είναι τάτσι κότσι τι μας λες τώρα και μας ανεβάζεις την πίεση πρωινιάτικα.

  • Γίνεται ένα πάρτυ στην περιοχή μας,ερήμην των κατοίκων και των φορέων .Όλες οι αποφάσεις παίρνονται στην Αθήνα εν κρυπτω. Άναρχα ,χωρίς σχεδιασμό και το πιο σημαντικό, χωρίς χωροταξικό, το οποίο υποψιάζομαι θα παρουσιαστεί ,αφού ολοκληρωθούν όλες οι “εμβληματικές” επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή μας, των μεγάλων παικτών.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι