Εισαγωγικά, σημείωσε ότι «η Παιδεία είναι ο πυρήνας της συλλογικής και ατομικής μας ευημερίας, η ουσιαστικότερη συμβολή στο μέλλον για την προοπτική της Χώρας. Συνεπώς, φέρει βαρύνουσα σημασία το ερώτημα τι ακριβώς επιδιώκεται να ρυθμιστεί με αυτό το Νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον τίτλο του, βασική επιδίωξη είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Αναζητώντας, όμως, να βρει κανείς την αναβάθμιση στο κείμενο, δυσκολεύεται πάρα πολύ».
Εστιάζοντας ιδίως στο κριτήριο της ευρωπαϊκής σύγκλισης που σταθερά θέτει το ΠΑΣΟΚ, καυτηρίασε ότι «απέχουμε πάρα πολύ από την αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου», παραθέτοντας στοιχεία για την κατακόρυφη μείωση τόσο των κονδυλίων όσο και του διδακτικού προσωπικού.
Επιπλέον, ανέπτυξε το «μεταρρυθμιστικό έλλειμα» της νομοθετικής παρέμβασης, στην απουσία τομών στο αυτοδιοίκητο και στη δημοσιονομική λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στηλιτεύοντας ότι «είναι κενό γράμμα να συζητάμε για αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς ταυτόχρονη μέριμνα για αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη στιγμή που η αξιοπιστία του Λυκείου καταρρέει».
«Υπάρχουν δύο δρόμοι που έχουν υποδείξει οι συνταγματολόγοι:
– Ο ένας, ο ασφαλής δρόμος, της τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως προτείνουμε και εμείς ως ΠΑΣΟΚ.
– Ο άλλος δεν έχει σχέση με αυτό που κάνετε εσείς. Μιλά για ευθέως ρύθμιση ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων και μάλιστα χωρίς να αποκλείεται ελληνικό ενδιαφέρον. Αντιθέτως, εσείς στερείτε τη δυνατότητα από Ιδρύματα όπως του Νιάρχου, Μποδοσάκη, Ωνάση, λησμονώντας ότι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες στο παρελθόν βρίσκονται πίσω από το ξεκίνημα του Μετσόβιου, του Αριστοτέλειου, του Πάντειου Πανεπιστημίου, τα οποία εδώ και δεκαετίες είναι δημόσια.
Όποιο δρόμο από τους δυο και εάν ακολουθούσατε, θα είχατε πολύ λιγότερα προβλήματα στα δικαστήρια από αυτά που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσετε με την παρούσα ρύθμιση. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάψτε να επικαλείστε τον τ. Πρόεδρό μας, Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους έγκριτους συνταγματολόγους, γιατί αυτοί έδειξαν άλλο δρόμο, όχι αυτόν που ακολουθείτε.
Σταματήστε, επίσης, να επικαλείστε την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ως Υπουργός Παιδείας για τον ν.4009/2011 έκανε μια διαδικασία διαβούλευσης πρότυπο για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, που διήρκεσε 18 μήνες, καλώντας πριν απ’ όλους τον Υπουργό Παιδείας που είχε διαδεχθεί. Εσείς δεν ξέρω καν αν συνεργαστήκατε με την προκάτοχό σας, την κα Κεραμέως, όχι με Υπουργούς προηγούμενων Κυβερνήσεων», τόνισε με έμφαση.
Καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση έλλειψη αξιοπιστίας και προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων, επισήμανε πως «τελικά το μόνο που επιτυγχάνετε, είναι η απαξίωση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Η πρώτη Σχολή που θα πληγεί από την ίδρυση κι άλλης Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, θα είναι Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης, το “διαμάντι” του Πανεπιστημίου της Θράκης που υποτίθεται ότι δήθεν εσείς αναβαθμίζετε. Άραγε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επιπλέον Ιατρικές Σχολές; Έχουμε 7 Ιατρικές Σχολές και 28.000 γιατρούς στο εξωτερικό. Εδώ ακριβώς απαντά το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνουμε, το οποίο ειρωνεύεστε συνεχώς, με την ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή αξιολόγησης και των δημόσιων και των μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία να ορίζει χωροταξικά και θεματικά ποιες Σχολές ιδρύονται».
Εν κατακλείδι, ο Π. Κουκουλόπουλος συμπύκνωσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στη «στέρεη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με συναίνεση, που μας δίνει ικανό χρόνο για τη ριζική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των περιφερειακών πανεπιστημίων», καταθέτοντας δέσμη παρεμβάσεων για ενίσχυση των πανεπιστημίων στην περιφέρεια.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~saU0V
Πάρη μου που τα λες αυτά??? Επί ημερών ΠΑΣΟΚ γέμισε η Ελλάδα, ή καλύτερα κάθε γειτονιά, με σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ ελπίζοντας πως θα λύνονταν το πρόβλημα βιωσιμότητας των ακριτικών περιοχών κυρίως!!! Σχολές που με την πάροδο των χρόνων έκλεισαν με τα γνωστά σε όλους μας αρνητικά αποτελέσματα !!! Αλήθεια πόσα εκατομμύρια ευρώ έχασε ο Έλληνας φορολογούμενος απ αυτή την κατάσταση???? Στην Ελλάδα αγαπητέ θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η δυνατότητα σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν και παραμένει περιορισμένη!!!! Ευτυχώς που τώρα θα έρθουν τα ιδιωτικά μπας και αγοράσουν τα περιφερειακά ώστε κάποια στιγμή να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε!!! Αφού η πολιτεία δεν μπορεί αποδεδειγμένα να ανταπεξέλθει οικονομικά παρέχοντας δημόσια και δωρεάν παιδεία τουλάχιστον ας δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της αλλά και σε όσους θέλουν από το εξωτερικό να σπουδάσουν εδώ!!!!! Τότε ίσως και να χει νόημα το αρχικό σας σχέδιο για ανάπτυξη της υπαίθρου….!!!!! Καλησπέρα σας και καλή αποκριά λοιπόν!¡!!!
Η τελευταία χώρα στον πλανήτη που δεν ειχει μη κρατικό πανεπιστήμιο είναι η Ελλάδα και η …Κούβα!!!Μιλαμε,για την τελευταία σοβιετια του πλανήτη!!!
όλοι θυμούνται όταν ήρθε το πρώτο τμήμα ως παράρτημα του ΑΠΘ. Εκτοτε μεγάλωσε και άλλαξε την ανάπτυξη της πολης. Θα επρεπε να πρωτοσταστείτε σε όλους τους αγώνες που περιθωριοποιούν όλα τα περιφερειακά τμήματα
Ναι ναι το θυμόμαστε όλοι μαζί αυτό, τότε που δεν είχε δηλώσει σχεδόν κανένας να έρθει Κοζάνη πλην καμιά 20αριά ντόπιοι και εισήχθησαν με οποιονδήποτε βαθμό….τα γνωρίζουμε πολύ καλά όλα αυτά! Μακάριοι οι τυχεροί των καιρών!
Αχ παρη αχ….θυμασε τις ιδιωτικοποιησεις που ψηφιζες το 09-2012, τις μειωσεις μισθων τις απολυσεις???? Αχ Παρη θυμασαι??? Τοτε δεν ηταν το ΠΑΣΟΚ; ηταν καποιος αλλος Παρης???? Παρη μπορει να εκλεχθηκες αλλα δεν πειθεις δεν εμπνεεις πλεον. Αγγαρεία κανεις.
Περιφερειακά ΙΕΚ θέλετε να πείτε…
Κουκουλόπουλε, μη ντρέπεσαι και κρύβεις την πραγματικότητα: κανένας δεν νοιάζεται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκτός απ’ το Μητσοτάκη, που θέλει να κάνει Ιατρική με το fund που δουλεύει η κόρη του. Γι’ αυτό γίνεται όλη η φασαρία.
Το Πανεπιστήμιό μας είναι ήδη μη ελκυστικό, χωρίς τα μη κρατικά Πανεπιστήμια κι αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους.