Π. Κουκουλόπουλος: «Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου»

22 Μαρτίου 2024
08:31

 

Σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησής του για το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν οι αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, προχώρησε χθες Πέμπτη 21η Μαρτίου ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 10 Μαρτίου είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο την εν λόγω πολύπλευρη αποτύπωση των εμποδίων που οι αλιείς καλούνται να αντιμετωπίσουν, με διακριτή έμφαση στο μείζον ζήτημα «της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη», υπογραμμίζοντας τότε την ανάγκη «να προστατευθεί το λιμναίο οικοσύστημα και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων». Η συζήτησή της, όμως, στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναβληθεί, εξαιτίας ανατροπής στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό που επέφερε η ειδική συνεδρίαση για την τραγωδία των Τεμπών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της από 10/3/2024 Επίκαιρης Ερώτησης, που κατατέθηκε εκ νέου χθες και θα συζητηθεί το συντομότερο στη Βουλή:
«Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται από την πολυετή απαγόρευση αλιείας καραβίδας στη λίμνη, κατά συνέπεια η ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης λαμβάνει πλέον επιτακτικό χαρακτήρα για την επιβίωσή τους. Η “κραυγή αγωνίας” των αλιέων έχει κατ’ επανάληψη περιέλθει -σε λεπτομερή τεκμηρίωση, με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, εγγράφως και προφορικώς- στο Υπουργείο. Είχαν εισπράξει μάλιστα επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για την ενίσχυσή τους, οι οποίες πριν τις εκλογές αποτυπώθηκαν επισήμως στο από 2/2/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/14285-dt020223 , όπου ρητά ανακοινώθηκαν οι «αποζημιώσεις αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου». Παρά ταύτα, η κυβερνητική δέσμευση ουδέποτε υλοποιήθηκε.Επιπροσθέτως, από ερευνητικά αποτελέσματα που απέστειλε στις 27/12/23 η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Δήμο Σερβίων, προέκυψε ύπαρξη παθογόνου ωομύκητα που έχει προσβάλει την καραβίδα της λίμνης, προκαλώντας περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της.

Παράλληλα, έντονος προβληματισμός για το μέλλον της αλιείας εγείρεται από τη δρομολογούμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη λίμνη. Ήδη η ΔΕΗ είχε λάβει άδεια, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για οκτώ νέες αιτήσεις.
Δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί στους επαγγελματίες αλιείς η απαγόρευση αλιείας στη λίμνη, είναι πολυετές και καθοριστικό.
Δεδομένου του επίσημου Δ.Τ. του Υπουργείου και της δημοκρατική αρχής της συνέχειας του Κράτους.
Δεδομένων των ερευνητικών πορισμάτων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
Δεδομένης της ανησυχίας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών.
Δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, συνεισφέροντας με το εισόδημά του στην τοπική οικονομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τους επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, προς αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς και να αναλάβετε δράσεις για την αναπαραγωγή του πληθυσμού καραβίδας και για το γενικότερο εμπλουτισμό της λίμνης με άλλα είδη;

2) Έχει ζητηθεί η γνώμη του Υπουργείου σας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη, ώστε να προστατευθεί το λιμναίο οικοσύστημα και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος»

4 σχόλια

  • Το μόνιμο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι άσχετοι ασχολούνται με σοβαρά ζητήματα με σκοπό την ψηφοθηρία.
    Κουκουλοπουλε την καραβίδα την εξαφάνισαν οι ίδιοι οι “επαγγελματίες” λόγω υπεραλίευσης.
    Τα ψάρια οι ίδιοι τα καταστρέφουν πιάνοντάς τα πριν την περίοδο αναπαραγωγής.
    Κανείς δεν τους ελέγχει, κάνουν ότι γουστάρουν, ισοπεδώνοντας την λίμνη.
    Επίσης εκτός από 4-5 που το έχουν ως κύριο επάγγελμα, όλοι οι άλλοι το έχουν ως 2ο ή και 3ο για επιπλέον μεροκάματο.
    Αφήστε λοιπόν την κλαψα και τις αερολογίες και πείτε ευθέως ότι επιθυμία των “επαγγελματιών” είναι να λαμβάνουν μερτικό από τα φωτοβολταϊκά συνεχίζοντας παράλληλα την καταστροφή της λίμνης.
    Άντε φτάνει, κουράσατε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.