Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου απαντά στον Αντιπεριφερειάρχη Χ. Γκοβεδάρο: “Αυτό που σήμερα βλέπουμε αγαπητέ συνάδελφε, είναι μόλις το 1/5 αυτών που θα βλέπουμε όταν ολοκληρωθούν τα αδειδοτημένα Φωτοβολταϊκά”

6 Απριλίου 2024
11:44
Ανοικτή επιστολή σε ένα νέο συνάδελφο

Αγαπητέ Χάρη,

είσαι ένας από τους νέους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο που εκτιμώ για τη καθαρότητα των προθέσεων σου.

Απευθύνομαι δημόσια, γιατί εκτίμησα την αγωνία της πρόσφατης δημόσιας τοποθέτησης σου, σχετικά με την εκμετάλλευση των εδαφών μονομερώς από την ΔΕΗ και τους μεγαλομετόχους εταίρους της και την έλλειψη Χωροταξικού που επέτρεψε τον κατακλυσμό φωτοβολταϊκών στη γη μας χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες.

Δυστυχώς Χάρη αυτό δεν έγινε σε μία μέρα.

Η περιοχή βιώνει το αποτέλεσμα από ένα μπαράζ νόμων, μετά την απόφαση για τη βίαιη Απολιγνιτοποίηση το 2019, οι οποίοι ψηφίστηκαν όλοι από το κυβερνών Πολιτικό Προσωπικό.

Ας τους δούμε μαζί.

Χωροταξικό: Το 2019 ολοκληρώθηκαν όλα τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια. Δυστυχώς ΦΕΚ βγήκε για όλα ΠΛΗΝ ΔΥΟ. Της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου! Των δύο Περιφερειών της Ενέργειας δηλαδή. Το Χωροταξικό δεν βγήκε ούτε καν μέχρι σήμερα…..!

 

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που συζητήθηκαν προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπρεπε να έπονται του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου όπως γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Σε εμάς αποτελούν απλά την προτελευταία πράξη μιας… «κωμωδίας».

Η πρώτη πράξη ήταν το Δεκέμβριο του 2020 με τον Ν 4759/2020 (άρθρο 155). Τότε δόθηκε η δυνατότητα στη ΔΕΗ Α.Ε να ορίζει τις χρήσεις Γης. Χωρίς Χωροταξικό να την περιορίζει, το αποτέλεσμα είναι αυτό που εύστοχα αναφέρεις «… Η μεν ΔΕΗ επενδύει σε ΑΠΕ, η δε Μετάβαση Α.Ε. δίδει εδάφη ως αντιπαροχή….». Δηλαδή και οι δυο προωθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων τους που είναι άλλα από τα συμφέροντα της περιοχής.

Εναντίον αυτού του Νόμου και ειδικότερα κατά των πρώτων Πράξεων εφαρμογής του, που ήταν τα Φωτοβολταϊκά στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΕΛΠΙΔΑΣ μαζί με κάτοικο της Ακρινής, μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος το 2022 (η προσφυγή μας μετά από τρεις αναβολές εκδικάζεται τέλος Μαΐου … αν δεν αναβληθεί ξανά).

Το 2020 ένας άλλος Νόμος (Ν. 4685/2020), μας εξαίρεσε από το ανώτατο όριο παραγωγικής αγροτικής γης που μπορούν να καλύπτουν τα Φωτοβολταϊκά. Για όλη την Ελλάδα ο κόφτης είναι στο 0,8%. Για εμάς κανένα όριο. Γιαυτό στη Δυτική Μακεδονία έχουν, μέχρι σήμερα, αδειοδοτηθεί 14,8GW μόνο από Φωτοβολταϊκά, από τα 30GW από ΑΠΕ, που θα έχει συνολικά η Χώρα. Καταλαμβάνουν 380.000στρ παραγωγικής, κατά κύριο λόγο, γης (κυρίως σε Κοζάνη και Φλώρινα). Σκέψου ότι αν ίσχυε και για εμάς ο κόφτης του 0,8% θα ήταν: ~19.000στρ στην ΠΕ Φλώρινας και ~35.000στρ στην ΠΕ Κοζάνης!

Αυτό που σήμερα βλέπουμε αγαπητέ συνάδελφε, είναι μόλις το 1/5 αυτών που θα βλέπουμε όταν ολοκληρωθούν τα αδειδοτημένα Φωτοβολταϊκά.

Ο επόμενος Νόμος ( Ν.4872/2021,άρθρο 20 παρ 2Α) κατήργησε την υποχρέωση της ΔΕΗ να αποκαταστήσει τα Ορυχεία. Κατήργησε τους Περιβαλλοντικούς Όρους που προέβλεπαν αποκατάσταση με χιλιάδες στρέμματα Αγροτικής Γης, Δασών, Λιμνών και χώρων Αναψυχής και βγήκαν νέοι που «φύτευαν» Φωτοβολταϊκά.

 

Με το Νόμο 4956 του 2022 (άρθρο 6) η ΔΕΗ Α.Ε. κλείδωσε για τα καλά τη μη Αποκατάσταση των εδαφών, λόγω αλλαγής χρήσεων Γης (που η ίδια αποφάσισε!): «…. Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν υπέχει υποχρέωση υλοποίησης Εργασιών Αποκατάστασης που τυχόν απαιτηθούν σε περίπτωση τροποποίησης των Χρήσεων Γης ή σε περίπτωση εισαγωγής νέων χρήσεων γης με τα ΕΠΣ» (νάτα και τα ΕΠΣ: Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια). Να γιατί ο Μελετητής μιλούσε μόνο για Φωτοβολταϊκά και οδηγίες της ΔΕΗ και της Μετάβασης;

 

Με τον ίδιο Νόμο (άρθρ 6 παρ 2 ) η ΔΕΗ απαλλάσσεται και από την κακή εκτέλεση των μηδαμινών έργων αποκατάστασης αλλά και την απώλεια κονδυλίων «..Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων, η οποία έχει ως συνέπεια ιδίως: … β) την κακή εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης, ή/και γ) την μη εκταμίευση των πόρων από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή άλλης εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης …»…!

 

Και πάμε στο χειρότερο όλων. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου (ΦΕΚ 4333/12.8.2022), η Δυτική Μακεδονία εξαιρείται συνολικά από τη δυνατότητα φθηνής ενέργειας. Μικροπαραγωγοί ενέργειας, επιχειρήσεις, αγρότες και Νοικοκυριά του τόπου μας, εκτός. Προτεραιότητα σε πέντε μεγαλοπαρόχους. Μεταξύ αυτών και η Γερμανική RWE που θα κατασκευάσει τα Φωτοβολταϊκά στα Ορυχεία, με δικά μας κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδας) και θα μας πουλάει ρεύμα που θα μπορούσαμε να έχουμε Δωρεάν. Αυτή θα κερδίζει από το ρεύμα, από τα πράσινα δικαιώματα που θα τα εξάγει στη Γερμανία, από τα πάνελ που θα εισάγουμε και από τα δικά της Ορυχεία στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται δια νόμου η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και θα τα κάνει Αγροτική Γη Λίμνες και Δάση.

 

Έτσι αγαπητέ συνάδελφε, μας τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί. Το περιτύλιγμα ήταν τα ΕΠΣ που παρουσιάστηκαν προχθές και απέδειξαν όπως κατάλαβες και εσύ ότι η πολιτική Μετάβασης όπως εξελίσσεται στον τόπο μας είναι καταστροφική για την Κοινωνία και τους Πολίτες

 

Η Πολιτεία έχει επιλέξει να αγνοήσει την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιωσιμότητα της περιοχής και την αλλαγή του Παραγωγικού της Μοντέλου

Να αγνοήσει τη μελέτη του ΤΕΕ ΔΜ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιπτώσεις στην Οικονομία.

Να αγνοήσεις τις σωρηδόν αρνητικές Γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών, του ΓΕΩΤΕΕ, των Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου από το 2019 μέχρι σήμερα, με πολύ σοβαρές επισημάνσεις

Έκανε το Σχέδιο Μετάβασης από την Αθήνα, μοίρασε τα κονδύλια του Ταμείου σε άλλες περιοχές και άλλους σκοπούς και όπως άκουσες, προχθές από τον Περιφερειάρχη, μετά από ερώτηση μας, ήδη έχουμε απώλεια 1,0 δις από τους διαθέσιμους πόρους.

Ένα είναι το μόνο Σχέδιο που ακολουθείται με συνέπεια:

• Να δοθεί ο Ηλεκτρικός χώρος στο ολιγοπώλιο της Ενέργειας για να κερδίζουν οι λίγοι και να στραγγαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των αγροτών μας και να φτωχοποιούνται οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

• Να αποφύγει η ΔΕΗ το κόστος Αποκατάστασης και να μεγιστοποιήσει το κέρδος της με τα Φωτοβολταϊκά

Η μόνη μας Ελπίδα οι θεσμοί της Δικαιοσύνης και η Κοινωνία των Πολιτών. Μέρος της Κοινωνίας των Πολιτών και μάλιστα στη πιο οργανωμένη μορφή της είμαστε και εμείς, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να περάσουμε σε πράξεις και όχι απλά σε διαπιστώσεις

Γι αυτό, ως Παράταξη, στους θεσμούς προσφύγαμε, μόνοι μας το 2022, για το Ορυχείο Πτολεμαΐδας, και ως Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης το 2024 για το Ορυχείο Αμυνταίου.

Γιαυτό προτείναμε ένα ισχυρό μέτωπο, αλλά δυστυχώς η πρόταση μας δυναμιτίστηκε από την άρνηση της Πλειοψηφίας να μετέχει στην πρόσφατη Προσφυγή για την εγκατάσταση του Γιγα- Φωτοβολταϊκού στο Ορυχείο Αμυνταίου.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη, έστω και ελάχιστος χρόνος, για συμπόρευση. Οι Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κάθε, μη σύννομη, βλαπτική Απόφαση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μονόδρομος.

Γιατί όπως είπε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1933 …. «Ο κόσμος κινδυνεύει περισσότερο από αυτούς που ανέχονται ή ενθαρρύνουν το κακό παρά από αυτούς που το διαπράττουν …Η σιωπή θα με έκανε να αισθανθώ ως συνεργός»

21 σχόλια

 • Η επιστολή :Γνώση και αγάπη για τον τόπο μας. Και για μένα η σιωπή θα με έκανε να αισθανθώ συνεργός

  • Όταν από τους βουλευτές έως τους περιφερειάρχες και από τους δημοσιογράφους έως τους δημοτικούς συμβούλους “εξασφάλισαν” φωτοβολταϊκά. Ποιοί θα διαφωνήσουν;

   • μια απλή, ξεκάθαρη αλλά και πικρή αλήθεια !, ο μέγας Έλληνας φιλόσοφος, ο Μακεδόνας Αριστοτέλης, ο δάσκαλος του Μεγαλέξανδρου, το είχε γράψει εδώ και χιλιάδες χρόνια: «Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν», καληνύχτα Δυτική Μακεδονία !

 • Δηλαδή τι πιστεύατε; Ότι με τον “ανεξάρτητο” Αμανατίδη θα άλλαζε κάτι; Εδώ έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Μητσοτάκη! Από την αρχή ήξεραν ότι αν η Γεωργία περνούσε στον β’ γύρο θα εκλεγόταν, γι’αυτό και παίχτηκε το colpo grosso με τον τάχα μου ανεξάρτητο! Και φυσικά φάγατε όλοι το παραμύθι!

  • ¨από την αρχή ήξεραν ότι αν η Γεωργία περνούσε στον β’ γύρο θα εκλεγόταν”

   Γύρνα πλευρό…Θα πιαστείς…

   • κοιτα την ξεφτιλα την δικη σου..που ειναι πιασμενο το κουφιο κεφαλι σου..βολεμενοσ καιεσυ η θαβολευτεισ απο τον αμανατιδη?

 • Η Ζεμπιλιαδου αποδεδειγμένα ειναι διαβασμένη και γνωστης των θεμάτων. Δεν πουλάει φούμαρα ουτε τάζει δεξιά και αριστερά οπως άλλοι και άλλοι. Αδικείται που δεν ειναι στα πραγματα, ευτυχώς υπάρχει σαν φωνή στο περιφερειακό.

 • είναι ιστορική στιγμή για τον τοπο μας η δημιουργία βιομηχανικός Περιοχής
  1.ενιαια εκταση υπάρχει .ΑΡΚΕΙ οι τοπικοι “ΑΡΧΟΝΤΕΣ”‘και τοπικη κοινωνία να την διεκδικήσουν απο τις χιλιάδες απαλλοτριωμένα στέμματα της ΔΕΗ (Ελάχιστος φορος τιμής στην περιοχή)
  2. Χρηματοδότηση για την δημιουργια της βιομηχανικής περιοχης υπάρχουν απο την χρηματοδότηση της απολιγνητοποιησης της Δ. Μακεδονίας
  3.Υπαρχει ατέλειωτο ρεύμα για την ηλεκτροδότηση οποιαδήποτε βιομηχανίας
  4.Νερο μπορεί να χρησιμοποιθει ο ενας απο τους δυο αγωγους της ΔΕΗ απο την λιμνη πολυφυτου .Για την ΔΕΗ ειναι πλεον αχρηστοι
  5 . Η εγνατια ειναι διπλα
  6. υπάρχει σιδηροδρομική γραμμη προς χρηση
  7. επεξεργασία απορριμμάτων στην περιοχη
  8. Να δωθει δωρεαν η εκταση σε καθε βιομηχανια που θα εγκατασταθει . (δοθηκε για εγκατασταση φωτοβολταικων εκτασεις με 25 ε/ το στρεμα χωρις καμμια θεση εργασιας)
  Επιτελους ας ξυπνήσουν ολοι.Η Μεγαλουπολη ειναι σίγουρο οτι ήδη μας προσπέρασε

  • Η βιομηχανική περιοχή είναι πάνω από 10.000 στρέμματα , και η αγροτική επίσης είναι πάνω από 10.000 στρέμματα. Δεν χρειαζετε να διεκδικήσει κανείς τίποτα, (ευτυχώς βέβαια). Η βιομηχανική περιοχή λειτουργεί και μπορεί να παραχωρήσει εκτάσεις από τον Φεβρουάριο του 2024, εκτάσεις για αγροτική χρήση μπορούν να παραχωρηθούν από τον Ιούνιο του 2024.

 • Αυτές είναι οι επενδύσεις που υποσχέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία αγαπητή Γεωργία. Η ΔΕΗ γλύτωσε την χρεωκοπία όχι όμως η περιοχή. Να τονίσω ότι η κατάσταση των επικερδών και άναρχων ΑΠΕ αφορούν όλη την Ελλάδα όπου κανείς δεν ρωτάει κανένα και μόνο με την αντίσταση των κατοίκων εγκαταλείπονται φωτοβολταϊκά και αιολικά ακόμη και μέσα σε σπουδαίους οικοτόπους

 • Γεωργία διαβασε την διδακτική ιστορία του ψεύτη βοσκού…. όταν έχεις προβλέψει το τέλος του κόσμου 258 φορές πλέον δεν σε πιστεύει κανείς.
  Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το δημιούργημα σου “έξυπνο χωριό” αποδείχτηκε φιάσκο.

  • Ενώ η περιοχή θριαμβεύει έ; Η Γεωργία μίλησε έγκαιρα όταν οι βολεμένοι «Δημήτρηδες» αυτού του τόπου πετούσαν χαρταετό και κοίταζαν τις θεσούλες τους. Μιλάτε κιόλας αιντε φάε το σανό σου

 • Ο Χάρης Γκοβεδάρος δείχνει μια καλοπροαίρετη κινητικότητα και έχει καλές προθέσεις , να δούμε πόσο θα αντέξει , όταν το μεγάλο του αυθεντικό οργανώνει γραφείο στην Περιφέρεια για την εξυπηρέτηση των επίδοξων επενδυτών και την άρση των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών , δηλαδή θα βγάζει όλη τη λάντζα η Περιφέρεια !!! Οσο για αυτά που γράφει η κ, Ζεμπελιάδου να τα διαβάσουν επιμελώς όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για να γνωρίζουν τι τους γίνεται , προπάντων οι ευκολόπιστοι δημοκρατικοί που πίστεψαν και στήριξαν την υποψηφιότητα Αμανατίδη.

  • Μπράβο γιατί συνεγαστηκαν για την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικράτειας για το έγκλημα στο Ορυχείο Αμυνταίου! Να έχετε το νου σας εκεί στη ΖΕΠ. Θα έχετε πραγματική αντιπολίτευση

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.