Για 2η συνεχόμενη χρονιά θα αναβιώσει στην Κοινότητα Δρεπάνου Κοζάνης το Ταφικό  Έθιμο

7 Απριλίου 2024
14:09
Το έθιμο γιορταζόταν τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους.
Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών.
 Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.

Ένα σχόλιο

  • …..γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανική αντίληψη……..

    Θετική η πρωτοβουλία και αξία επαίνων.
    Eίναι σαφές ότι ο Ποντιακός Πολιτισμός έχει ρίζες και στην Ορθόδοξη παράδοση.
    Αναμφισβήτητη η Ελληνορθόδοξη ταυτότητα των Ποντίων.
    Όμως Ποντιακοί Σύλλογοι καλούν για διασκέδαση (φαγοπότι και χορός) ημέρες αυστηρής νηστείας, παραμονές μεγάλων εορτών (Χριστουγέννων, 15 Αυγούστου). Στην πραγματικότητα καταργούνται οι γιορτές.
    Η αλλοίωση της ταυτότητας εμφανής !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.