«Περί άρσεως απαγορεύσεως του ενός τρίτου του τσιφλικίου Βελίστι της επαρχίας Κοζάνης» (Γράφει ο Εμμανουήλ Θ. Τράγιας)

7 Απριλίου 2024
13:51
Κανένα σχόλιο

   Σύμφωνα με το ΦΕΚ 133, τεύχος Α της 20ης Ιουλίου 1916, ύστερα από αίτηση του Χαμψά Χουρούν Βέη, κτηματία, κάτοικου Λαψίστης / Νεάπολη (1.047 κάτοικοι), η Ελληνική Κυβέρνηση επέτρεψε κατ΄ εξαίρεση του Νόμου, την απαλλοτρίωση του ενός τρίτου διαιρετώς τσιφλικίου κειμένου στην επαρχία Κοζάνης με το όνομα Βελίστι / Λευκοπηγή (599 κάτοικοι)  μετά της συνεχόμενης σ΄ αυτό ιδιαιτέρας αγροτικής έκτασης γνωστής ως «Ζυγόστη», οριζόμενο από τα όρια των : Πορτοράζ / Πρωτοχώρι (465 κάτοικοι), Παρασκευή / Αγία Παρασκευή (249 κάτοικοι), Ραδοβίστα / Ροδιανή (261 κάτοικοι), Δραβουτάσια / Μεταμόρφωση ( 526 κάτοικοι) και όρος Μπούρινος. Ρητά ορίζεται ότι η απαλλοτρίωση επιτρέπεται μόνο υπέρ των κολίγων του αναφερόμενου τσιφλικίου, υπό τον γραπτό όρο στα συμβόλαια  ότι οι αγοραστές κολίγοι εκτός των χρημάτων που θα καταβάλλουν θα αναλάβουν και όλες τις τυχόν  υποχρεώσεις του πωλητή ή των δικαιοπάροχων αυτού και προς το Ελληνικό Δημόσιο ως και όμοια προς την Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας και Ηπείρου. Η δημοσίευση και εκτέλεση του Βασιλικού Διατάγματος ανατέθηκε στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Π. Ράλλη.

   Συνεπώς οι παραπάνω κολίγοι αξίζει να μνημονεύονται ως θετικό πρότυπο, γιατί με την δουλειά, την αξία και τα χρήματά τους κατάφεραν να ορίζουν το μέλλον τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Φύλλα Εφημερίδας Κυβέρνησης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.