Εορδαία: Oι κάτοικοι της Ασβεστόπετρας εκπαιδεύτηκαν σε περιστατικά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόννησης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή

12 Απριλίου 2024
19:22
Κανένα σχόλιο

Η εκπαίδευση και η επανάληψή της είναι καθοριστική για την αντιμετωπίση των σοβαρών περιστατικών, τόνισε σήμερα από την Ασβεστόπετρα ο υπεύθυνος των εκπαιδευτών του ΕΚΑΒ -παράρτημα Εορδαίας, Χρήστος Λιούρης στο πλαίσιο εκπαίδευσης των κατοίκων σε περιστατικά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόννησης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή καλεσμένοι του τοπικού συμβουλίου. Απο την πλευρά του ο Δημήτρης Τουρούντζας, διασωστης πληρώματος, τόνισε οτι κάθε 45″ στην Ευρώπη συμβαινει μια καρδιακή ανακοπή. Αν αντιμετωπιστεί αυτή άμεσα έχει μεγάλα ποσοστά επιβίωσης.

“Είναι ζωτικής η σημασία η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ και η ταχεία απινίδωση πριν φτάσει το ασθενοφόρο γιατί στην ουσία αγοράζουμε χρόνο ζωής” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας τη σημασία της αλυσι επιβίωσης που ακολουθούμε σε ένα σοβαρό περιστατικό όπως:
αναγνώρισης περιστατικού και τηλέφωνο- κλήσης ασθενοφόρο στο 166-112, ταχεία απινίδωση ,η νοσοκομειακή φροντίδα.

Τα βήματα χρήσης εξωτερικού απινιδωτή παρουσίασε στους κατοίκους της Ασβεστόπετρας ο υπεύθυνος του τμήματος εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Χρήστος Λιουρης
λέγοντας οτι πρέπει να είναι προσβάσιμος και ενώ γίνεται ΚΑΡΠΑ κάποιος άλλος αναλαμβάνει να φέρει το γρηγορότερο δυνατό τον απινιδωτή στο σημείο όπου βρίσκεται ο ασθενής.

Τον ανοίγουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του,τοποθετούμε τα ηλεκτρόδια στο δέρμα του ασθενη κάτω από την δεξιά κλείδα και αριστερά κάτω από την μασχάλη πετυχαίνοντας να έχουμε την καρδιά στην μέση.

Μόλις τα συνδέσουμε γινεται ηλεκτροκαρδιογραφημα και ακολουθούμε τις οδηγίες και συνεχίζουμε τις συμπιέσεις.

Το μηχάνημα αναγνωρίζοντας τους καρδιακους παλμούς και διενεργει καθε 2′ ηλεκτροκαρδιογραφημα,ακολουθούμε τις οδηγίες του αλλά δεν σταματάμε τις συμπιέσεις έως ότου έρθει το ασθενοφόρο.

Ο κ.Λιούρης απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ασβεστοπετρας είπε ότι είναι πολύ τυχεροί καθώς στο συγκεκριμένο δ.δ. υπάρχουν 2 απινιδωτές,ένας στην κοινότητα και ένας στο σχολείο .

Επομένως η εκπαίδευση τους σε ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή είναι αναγκαία.

Οι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν και στην περίπτωση της πνιγμονης δείχνοντας αναλυτικά τα βήματα που ακολουθούμε.

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ για την πολύτιμη ενημέρωση που μας παρείχαν και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δωρητές των απινιδωτών.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.