Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχει αναρτηθεί στις 6 και 7.3.2024 αντίστοιχα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου των πυρήνων Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ) Αμυνταίου-Κλειδιού Αχλάδας και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου των πυρήνων Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ) Πτολεμαΐδας, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Φαρμάκη Πολυτίμη με τη σύμφωνη γνώμη και τη στρατηγική κατεύθυνση για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την αξιοποίηση των εδαφών των λιγνιτικών πεδίων του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη παρουσίασε σήμερα την εισήγηση της ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Η εισήγηση περιείχε γενικές παρατηρήσεις επί της διαδικασίας και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΣΜΠΕ των ΕΠΣ, και παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις των μελετών. Ειδικότερα τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι:
- το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί και είναι σε ισχύ το εγκριθέν ΠΧΣ του 2003,
- παραλήφθηκε ένα πολύ σημαντικό στάδιο της διαδικασίας και δεν έγινε διαβούλευση για τα συγκεκριμένα ΕΠΣ, αλλά πραγματοποιείται μόνο στο παρόν στάδιο η διαβούλευση μόνο για την ΣΜΠΕ των ΕΠΣ,
- στα ΕΠΣ που έχουν κατατεθεί, συμπεριλαμβάνονται γεωργικές εκτάσεις που δεν ανήκουν στην ΔΕΗ Α.Ε. αλλά είναι γεωργικές εκτάσεις ιδιωτών και οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν γνωρίζουν τίποτα για τον καθορισμό των χρήσεών τους.
- θα πρέπει να κατατεθεί σαφές δίκτυο δρόμων που να παρουσιάζεται στο πλαίσιο των ΕΠΣ, ώστε οι περιοχές αυτές να μπορέσουν να επιτελέσουν το σκοπό τους,
- η πρόταση δημιουργεί ένα υπερβολικό αριθμό πολυγώνων με κατακερματισμό των χρήσεων και επιμέρους θυλάκων, που δυσκολεύει την ορθολογική οργάνωση τουλάχιστον των περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα ζητήθηκε να αποφευχθεί η πιθανή μεθόδευση εγκατάλειψης χώρων των λιγνιτικών πεδίων χωρίς αποκατάσταση από τη ΔΕΗ, να υπάρχει εγγύηση εφαρμογής των έργων αποκατάστασης που προβλέπονται από τα ΕΠΣ, να αποτυπωθεί με σαφήνεια ότι παραμένουν οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία, πέραν των αποκαταστάσεων των ορυχείων.
Σημειώνεται ότι στην εισήγηση τονίστηκε πως η αλλαγή του μοντέλου που επιχειρείται δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που να αναπληρώσουν τον μεγάλο αριθμό των χαμένων θέσεων εργασίας που έχει προκύψει με την απολιγνιτοποίηση και ότι οποιαδήποτε επίκληση για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας έγκρισης του ΕΠΣ λόγω του κινδύνου να χαθούν πόροι, δεν ευσταθεί.
Με βάση το κείμενο της εισήγησης το οποίο η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος συνδιαμόρφωσε λαμβάνοντας υπόψη τις κατατεθειμένες προτάσεις των παρατάξεων Πορείας Δημιουργίας και Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία, η επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της εισήγησης για την επανυποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου των πυρήνων Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ) Αμυνταίου-Κλειδιού Αχλάδας και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου των πυρήνων Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ) Πτολεμαΐδας, λόγω σημαντικών ελλείψεων και παραλείψεων μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, και την ενσωμάτωση όλων των παρατηρήσεων που αναφέρονταν στην εισήγηση.
Συνεπώς συμφωνείτε απ ότι κατάλαβα από τις 4 παρατηρήσεις που καταθέσατε στο υπουργείο περιβάλλοντος και ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ με τα φωτοβολταϊκά που έχει χωροθετήσει η ΔΕΗ. Με τις υγείες μας.
Υστερόγραφο: Δεν τολμήσατε να αναφέρετε ΠΟΥΘΕΝΑ στα 4 συμπεράσματα το όνομα ΔΕΗ…
Συγχαρητήρια
Και όμως τελικά γίνεται δουλειά!!!!!!! επιτέλους υποστηρίζεται το συμφέρον της Περιφέρειας και όχι των ολίγων ημετέρων.
δεν ακουσα τιποτα για τις χρησεις γης και για τους νεους αγροτες αν υπαρχει καποια προβλεψη,για το μελλον των εδαφων προς αποκατασταση,ποσα απο αυτα τα εδαφη θα ξαναγινουν δασικες εκτασεις,τιποτα απο ολα αυτα