Συμμετοχή του Στ. Παπασωτηρίου, Βουλευτή Π.Ε. Φλώρινας, στην ημερίδα «Κλιματική Κρίση, Φυσικές Καταστροφές  και Κρατική Αρωγή»

21 Απριλίου 2024
18:14
Κανένα σχόλιο

 

Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 στο παλιό δημαρχείο του Δήμου Πρεσπών διοργανώθηκε με επιτυχία ημερίδα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και τον Δήμο Πρεσπών με θέμα «Κλιματική Κρίση, Φυσικές Καταστροφές  και Κρατική Αρωγή».

 

Στο πανελλαδικής εμβέλειας αυτό γεγονός μίλησαν για τις σχετικές -περιφερειακές και θεματικές- κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι υφυπουργοί Υποδομών Ν. Ταχιάος, Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής Χρ. Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκος και ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Στ. Παπασωτηρίου.

Μιλώντας για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη τη τελευταία 5ετία στο τομέα αυτό, ο Στ. Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στη:

 • Ψήφιση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022 «Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»)
 • Ψήφιση του Νόμου για τη Κρατική Αρωγή (ν. 4797/2021 «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες»)
 • Ενεργοποίηση από το 2020 του Πράσινου Ταμείου στον τομέα της Αστικής Ανθεκτικότητας με το λεγόμενο Μεταλιγνιτικό Πρόγραμμα που αφορά και το νομό Φλώρινας. Ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη γρήγορη αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών Δήμων, αστικές αναπλάσεις αλλά και για την κατασκευή νέων δημοτικών υποδομών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Παράλληλα «τρέχει» από πέρυσι το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης συνολικού προϋπολογισμού 60,7 εκατ. €.
 • Έγκριση το 2022 του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ως χρηματοδοτικού εργαλείου του νέου ΕΣΠΑ για την απολιγνιτοποίηση, και στη
 • Ψήφιση του νέου Νόμου για τη Πολιτική Προστασία (ν. 5075/2023 “Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών”).

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ δράσεις άμεσης προτεραιότητας σε σχέση με τον μετριασμό των τοπικών επιπτώσεων από τη κλιματική αλλαγή για τη Φλώρινα είναι η:

 1. Αναθεώρηση Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτονται νέοι κίνδυνοι για την πρωτογενή παραγωγή, τους οποίους γεννά η κλιματική κρίση
 2. Ουσιαστική συμμετοχή του νομού Φλώρινας σε δράσεις δασοπροστασίας όπως το επόμενο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα Antinero
 3. Κοινοτική χρηματοδότηση ΟΤΑ όπως ο Δήμος Πρεσπών από προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας στη Πολιτική Προστασία. Εδώ ο Δήμος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κοινές δράσεις μετριασμού επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που θα αναληφθούν σε συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες
 4. Ταχύτερη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση») προκειμένου να απορροφηθούν γρήγορα οι τόσο αναγκαίοι πόροι για την βιώσιμη ανάπτυξη της Φλώρινας
 5. Το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ του οποίου η επεξεργασία μόλις ξεκίνησε στη Βουλή («Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας») και ασφαλώς η
 6. Δημιουργία νέων δομών της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στο Αμύνταιο.

Κλείνοντας τη τοποθέτηση του ο Στ. Παπασωτηρίου επεσήμανε πως βασικός στόχος στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας παραμένει να ανακατευθύνουμε αρμοδιότητες και πόρους από τη κεντρική κυβέρνηση προς τη περιφέρεια και ειδικά στους δήμους που φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος για την πρόληψη και τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις -δυστυχώς συχνές πλέον- φυσικές καταστροφές.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.