Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου.
Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου;
Σκοπός, η προώθηση και η προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 (σχεδόν εκατό χρόνια πριν) από τους βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.
Στο Γυμνάσιο Κρόκου η ημέρα αυτή τιμήθηκε με σειρά δραστηριοτήτων των οποίων την πρωτοβουλία είχε η ομάδα Φιλαναγνωσίας. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το βιβλίο, συζήτησαν για αυτό, δανείστηκαν βιβλία από την σχολική μας βιβλιοθήκη, διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα από βιβλία διάσημων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας ενώ καθώς ο φετινός εορτασμός γίνεται λίγο πριν το Πάσχα αποφασίσθηκε να τιμηθεί ο μεγάλος μας συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μέσω της επαφής και γνωριμίας των μαθητών με τα ξεχωριστά του «Πασχαλινά διηγήματα». Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος διδασκόντων ενθάρρυναν και συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις τονίζοντας στους μαθητές την αξία και τα οφέλη της αγάπης για την ανάγνωση και το βιβλίο.
Και του Χρόνου!