Καλλιόπη Βέττα: «Nα μην περάσει καν από το μυαλό της κυβέρνησης η σκέψη για κλείσιμο των Μ.Ε.Θ. στην Π.Ε. Κοζάνης και η περαιτέρω συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. – Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης»

24 Απριλίου 2024
14:55

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των Μ.Ε.Θ. της Π.Ε. Κοζάνης» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στην Βουλή.

Στην ερώτηση, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

Ειδικότερα, στο ΄΄Μαμάτσειο΄΄ έχουν παραμείνει ενεργοί μόνο δύο γιατροί –οι οποίοι, εύλογα βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές συνθήκες εργασίας-, με αποτέλεσμα η Μονάδα να δηλώνει συχνά  αδυναμία και να γίνονται διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, στο ΄΄Μποδοσάκειο΄΄ η Μονάδα, ελλείψει ιατρών, είναι κλειστή από τον Νοέμβριο καθώς, τόσο εκεί, όσο και στην Κοζάνη, οι προκηρύξεις για γιατρούς καθίστανται άγονες μιας και δεν υπάρχει κανένα θεσμικό και οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης για τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες.

Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη για τα δύο Νοσοκομεία -και την υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης-, που θα μπορούσαν βάσει του εξοπλισμού και των υποδομών τους να διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην διαχείριση των σοβαρών περιστατικών υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημόσιας Υγείας είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης καθώς το μόνο που την απασχολεί είναι να παραδώσει σε μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την παρακαταθήκη και τις υποδομές του Ε. Σ.Υ..

Στην Π.Ε. Κοζάνης, το σχέδιο εκτυλίσσεται ήδη από το 2020 με την πανδημία, την υποστελέχωση, την αδιαφορία θέσπισης κινήτρων για προσέλκυση ιατρών και νοσηλευτών, την παραχώρηση ζωτικών τομέων σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους και, βέβαια, με την ρητά διατυπωμένη άποψη ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο, ότι είτε το ΄΄Μαμάτσειο΄΄ είτε το ΄΄Μποδοσάκειο΄΄, πρέπει να τεθούν σε καθεστώς απαξίωσης και κλεισίματος..

Σήμερα, βιώνουμε ένα ακόμη επεισόδιο, με τις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων μας, είτε να είναι κλειστές, είτε να υπολειτουργούν, καθώς οι προκηρύξεις δεν καλύπτονται μιας και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους υποψηφίους σε μία περιοχή, υπενθυμίζω, όπου -στα χαρτιά- προβλέπεται ρήτρα δίκαιης μετάβασης, με ειδική μέριμνα για την Π.Ε. Κοζάνης.

Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αρμοδίως, αξιώνοντας ότι θα διαψεύσει κάθε σενάριο που διακινείται για κλείσιμο των Μ.Ε.Θ. στην Π.Ε. Κοζάνης και, ταυτόχρονα, θα λάβει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη κάλυψη των οργανογραμμάτων στα νοσοκομεία της περιοχής.

Η διεκδίκηση για ένα δημόσιο και δωρεάν Ε.Σ.Υ. με ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές προς τους εργαζομένους και τους πολίτες δεν θα σταματήσει ποτέ, παρά τις αντίθετες επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: “Μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των Μ.Ε.Θ. της Π.Ε. Κοζάνης ”

Το τελευταίο διάστημα, οξύνεται το πρόβλημα που υφίσταται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα, στο Γ.Ν. Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στο οργανόγραμμα, καθώς έχουν παραμείνει δύο (2) ουσιαστικά γιατροί για την υποστήριξη και την λειτουργία της Μονάδας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας να οδηγούνται σε άλλες Μονάδες της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, η  συγκεκριμένη κατάσταση, με την δραματική υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους ιατρούς της Μ.Ε.Θ.  με όποιες επιβαρυντικές συνέπειες προκύπτουν για την σωματική και ψυχική τους αντοχή.

Στην Πτολεμαΐδα, στο Γ.Ν. ΄΄Μποδοσάκειο΄΄, η Μ.Ε.Θ., ελλείψει ιατρών, είναι κλειστή ουσιαστικά από τον Νοέμβριο, την ώρα που ο εξοπλισμός και η υποδομή της θα μπορούσε –όπως συμβαίνει και με το Νοσοκομείο της Κοζάνης- να την καταστήσει ως κέντρο αναφοράς και νοσηλείας.

Την ίδια ώρα, οι προκηρύξεις για τους ιατρούς στην οικεία 3η Υ.Π.Ε. καθίστανται άγονες καθώς δεν εμπεριέχουν κανένα θεσμικό και οικονομικό κίνητρο, ενώ απουσιάζει πλήρως η θεσμοθετημένη, αλλά ουδόλως εφαρμοσμένη ρήτρα απολιγνιτοποίησης, που προέβλεπε ειδική μέριμνα για την περιοχή.

Οι παραπάνω ανησυχητικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν στην πράξη, τις διαρροές στα Μ.Μ.Ε. ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να κλείσει μία από τις δύο Μονάδες γεγονός που συνιστά δραματική απαξίωση του Ε.Σ.Υ. της περιοχής, και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

Επειδή η υποστελέχωση των Μ.Ε.Θ. δημιουργεί έντονη ανησυχία στους πολίτες για ενδεχόμενο κλείσιμο τους, ενώ επιβαρύνει το έργο των υφιστάμενων ιατρών.

Ερωτάται ο αρμόδιος  Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί -δίνοντας θεσμικά και οικονομικά κίνητρα- ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στο κλείσιμο Μονάδων Εντατικής θεραπείας στην Π.Ε. Κοζάνης, όπως αναφέρεται στα Μ.Μ.Ε.;

 

H ερωτώσα Βουλευτής

 

Βέττα Καλλιόπη

8 σχόλια

  • Κάθε μέρα ένα δελτίο τύπου η βουλεύτρια, που της το γράφει άλλος και κατά τα άλλα τίποτα απ’ την κυρία Τίποτα. Κι ο κόσμος θαρρεί πως εκπροσωπείται η αριστερά στον τόπο..

  • Αν δε δοθουν οικονομικα κινητρα,δυστυχως θα μεινουμε απο γιατρους στη Δ.Μακεδονια.Γιατι να ερθει ο γιατρος στην Κοζανη με 1050 ευρω μισθο;κοροιδο ειναι.

  • Όποιος και να γράφει το δελτίο τύπου της κυρ .βετα τα πράγματα είναι έτσι το νιώθει μόνο αυτός που πονάει .

  • Εάν το όνομα αυτό πού έγραψες φίλε το έγραψες για εμένα που ανέφερα την λέξη ΠΟΝΟ σου εύχομαι να μην τον νιώσεις ποτέ στην ζωή σου γιατί τότε θα καταλάβεις ποιος είναι ο καλύτερος ΕΊΝΑΙ ΊΔΙΟΙ δεν γνωρίζω ούτε ασχολούμαι με την πολιτική απλά παρατηρώ κάποια πράγματα και βλέπω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλό βράδυ

  • Γκουχ γκουχ, η άβολη στιγμή που η κ. Βεττα συνειδητοποιεί οτι ο κύριος Κασσελακης σήμερα ζήτησε μείωση των κρατικών δαπανών στην υγεία. Από 5.7% του ΑΕΠ στο 5%. Το καλύτερο δώρο στη ΝΔ και στους κλινικαρχες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.