Ξεκινάει νέα διαδικασία για Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό – Κερδίζει έδαφος ο λιγνίτης μετά και την τελευταία κρίση

29 Δεκεμβρίου 2016
08:30

Πολιτική πρωτοβουλία αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στον τομέα της ενέργειας, με ορίζοντα το 2030. Αφετηρία της πρωτοβουλίας είναι η υποχρέωση της χώρας να παρουσιάσει μέσα στο 2017 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως προβλέπει, για όλες τις χώρες της Ε.Ε. το «χειμερινό πακέτο» που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πρόκειται σύντομα να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από το ΥΠΕΝ που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να παρουσιάσει πρόταση, βασισμένη στα νέα δεδομένα και ανάγκες, που θα απαντάει στα βασικά ερωτήματα σχετικά με το βέλτιστο μείγμα του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της χώρας, τις απαραίτητες επενδύσεις και τις αναγκαίες υποδομές, στο πλαίσιο πάντα των κατευθύνσεων και των δεσμεύσεων της Ε.Ε.

Κεντρικοί στόχοι, μαζί με την διασφάλιση της σταδιακής επέκτασης του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών, είναι η επίτευξη ενός ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών παραγωγής, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, η αύξηση της διαφοροποίησης των συμβατικών πηγών ενέργειας με την κατασκευή αγωγών, εγκαταστάσεων διύλισης ή αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα  διασυνδεδεμένα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα ικανά να απορροφούν τις διακυμάνσεις στην παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες και αποκεντρωμένες πηγές.

Ταυτόχρονα θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία σύγχρονης αγοράς (δευτερογενής, εξισορρόπησης κ.λπ.) τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο αέριο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόσφατη – και ακόμα παρούσα – κρίση ενεργειακού εφοδιασμού που ξεκίνησε από την απόσυρση των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της, αλλά και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «διδάγματα» που θα ληφθούν υπόψη στον Ενεργειακό Σχεδιασμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποδείχτηκε ότι ο λιγνίτης, ως το μόνο εγχώριο καύσιμο βάσης, θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για πολλά χρόνια ακόμα. «Η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή θα πρέπει να γίνει με όρους εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας» λέγεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται μάλιστα ότι αν δεν υπήρχαν οι λιγνιτικές μονάδες (και τα υδροηλεκτρικά) που δούλεψαν στο φουλ τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

energypress.gr

12 σχόλια

 • Αντε πείτε τα μαντατα στην greenpeace και τους γκαγκα που την ακολουθούν. Η απάτη του co2 για είσπραξη φόρων με πιστούς ακόλουθους ανεργους φοιτητες χηρες, ζωντοχηρες και λοιπούς μου θυμίζει κάτι ανθρώπους χωρίς εισόδημα στην Ελλάδα που ανακάλυψαν τον Μητσοτακη και πιστεύουν ότι θα τους κάνει πλούσιους. Άκουσαν στην τηλεόραση ότι αν γινεις φίλελε θα μεταμορφωθείς σε πλούσιο και φωναζουν με παθος στους δρομους λειτοτητα και φορους ρε για να μπορω σε 90 χρονια απο σημερα να βρω δουλεία.

   • Εσύ να ρωτήσεις τον εαυτό σου, αν υιοθετείς αυτές τις αηδίες επειδή τρως κουτόχορτο η από ζήλια για τον μισθό του υπαλλήλου της ΔΕΗ. Πες μας επισης: άνεργος, χήρα η ζωντοχηρα; Και αν ναι πόσες γάτες έχεις;

     • χαχαχα, καλά – καλά εμένα η τέφρα εσάς τα ραντισμένα πράσα. Α!! παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσω πως με την αναβάθμιση των μονάδων δεν θα υπάρχει αιωρούμενη τέφρα και δυνατότητα αποθήκευση co2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς που σημαίνει co2 Μηδέν στην ατμόσφαιρα. Εσείς συνεχίστε να βλέπετε καμιά Τατιάνα στην τηλεόραση και όταν δείτε κανένα σχόλιο στο kozan που σας τσιγκλάει την κακία γράψτε την πικροχολιά σας. Άσχετοι.

 • Tα ακριβως αναποδα αναφερει ο γνωστος Φλουδοπουλος του capital.

  Εφτασε στο σημειο να γραψει οτι το φυσικο αεριο έσωσε παλι το συστημα.

  Πλεον αναφερει οτι τα βαπορια με φυσικο αεριο θα ερχονται απο την Αλγερια !!! στην ωρα τους.

  Το εγγυαται και η οικογενεια Βαρδ…νη, ιδιοκτητρια προφανως των καραβιων, μοναδας παραγωγης ρευματος με φυσικο αεριου και ιδιοκτηρια του site capital.gr

  http://www.capital.gr/epixeiriseis/3180464/depa-kai-biomixania-xanasozoun-to-energeiako-sustima

 • Ποδαρικό με απολύσεις σχεδιάζει η ΔΕΗ

  Ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο ενδέχεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την απόλυση 200 από τα περίπου 600 στελέχη της ΔΕΗ που έχουν ξεπεράσει τα 60 χρόνια και εργάζονται τουλάχιστον 40 χρόνια στην επιχείρηση. Πρόκειται για θέμα που είχε ανοίξει η διοίκηση λίγο πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, προκαλώντας την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, αλλά τώρα το επαναφέρει.
  Όπως είχε υποστηρίξει τότε η ηγεσία της ΔΕΗ, «αρκετοί εργαζόμενοι, μεταξύ τους και λίγα στελέχη, στην επιχείρηση αν και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να παραμένουν στην εργασία για οικονομικούς κυρίως λόγους.

  Η διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα απολύτως με το συμφέρον της επιχείρησης, δεδομένης αφενός της εμπειρίας και αφετέρου της δυσκολίας πρόσληψης νέου προσωπικού καθώς η ΔΕΗ θεωρείται –ατυχώς– ακόμη ανήκουσα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

  Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από επισταμένη μελέτη στο ΔΣ της 8ης Νοεμβρίου 2016 προωθείται εισήγηση για αποχώρηση 200 περίπου εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τις συντάξιμες προϋποθέσεις».

  Όλα δείχνουν πως η εισήγηση είναι έτοιμη και θα προβλέπει καταγγελία των συμβάσεων εργασίας με βάση ηλικιακό κόφτη στα 60 έτη για όσους απασχολούνται στα υπερβαρέα, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες, τα 62 για διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς και μηχανικούς και τα 65 για τα διευθυντικά στελέχη.

  Οι απολύσεις δεν συνδέονται μόνο με την ανάγκη περιορισμού του κόστους, καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν και υψηλές αμοιβές, αλλά και με την ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού η οποία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη αφού η ΔΕΗ μπορεί να προσλάβει έναν υπάλληλο για κάθε πέντε που αποχωρούν.

 • Ευτυχώς υπάρχει και θα υπάρχει ο λιγνίτης και η ΔΕΗ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαμε ρεύμα ή εάν είχαμε, θα είχε τριπλάσια τιμή.

   • Λιγνιτης θα υπάρχει ακόμα και όταν ψοφισουμε όλοι από την πείνα με τα μυαλά που κουβαλάτε. Το θέμα είναι ότι θα τους εκμεταλλευουντε άλλοι.

    • θα τους εκμεταλλευτούνε άλλοι και θα ψοφίσεις από την πείνα χάρη σε αυτούς που ψήφιζες τόσα χρόνια. τώρα για το πόσο θα διαρκέσει ο λιγνίτης μην είσαι και πολύ σίγουρος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι