Π. Κουκουλόπουλος: «Να αυξηθεί το ανταποδοτικό όφελος των τοπικών κοινωνιών από τους σταθμούς ΑΠΕ»

26 Απριλίου 2024
10:38

 Σε κατάθεση νομοθετικής πρότασης, με τη μορφή Τροπολογίας στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος &  Ενέργειας, προχώρησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, μαζί με άλλους οκτώ Βουλευτές, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των κατοίκων και των Δήμων, σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Ειδικότερα, με την Τροπολογία αυξάνεται, από 3% σε 5%, το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. που δικαιούται να λαμβάνει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι συμπολίτες μας που διαβιούν σε αυτές τις περιοχές.

«Η αύξηση των ποσών που αξιοποιούνται, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης, είναι απολύτως αναγκαία, καθώς μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ιδίως στην ελληνική ύπαιθρο που ερημώνει και φθίνει. Αποτελεί άλλωστε το ελάχιστο χρέος μιας Πολιτείας όπου η Ενεργειακή Δημοκρατία παραμένει ακόμα ζητούμενο, με την ενεργειακή αυτονομία των Δήμων να προσκρούει σε αλλεπάλληλα εμπόδια που ορθώνει το Κεντρικό Κράτος», τονίζεται στην Αιτιολογική Έκθεση που κατατέθηκε.

Περαιτέρω, η Τροπολογία περιλαμβάνει δύο επιπλέον ρυθμίσεις. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ειδική μέριμνα δικαιοσύνης, ώστε να πληρώσουν -και μάλιστα αναδρομικά- το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. σταθμοί των οποίων η Σύμβαση που είχαν συνάψει για την ενίσχυσή τους, έχει ήδη λήξει και συνεχίζουν να λειτουργούν. Τέλος, με σεβασμό στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ρητά κατοχυρώνεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος, η παρ. 3 στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες και προοπτικές κάθε τόπου, τις οποίες -κατ’ εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας- μόνο τα αρμόδια αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα είναι σε θέση να γνωρίζουν και να αποφασίζουν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισυνάπτεται η Τροπολογία.

4 σχόλια

  • κ Κουκουλόπουλε, συμφωνείτε ή όχι με την εγκατάσταση Φ/Β πάρκων της ΔΕΗ και της ΔΕΗ- RWE συνολικής ισχύος 2 GW στις εκτάσεις των 50.000 στρ. στα ορυχεία της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από τα αν συμμετέχει και η τοπική κοινωνία στο εγχείρημα αυτό;

  • Ως εμπειρος αυτοδιοικητικος αγωνιζεται παντα. για τα συμφεροντα των δημων και των κοινοτητων,αλλα και των κατοικων τους. Αυτη η τροπολογια φανερωνει ποιος εχει προτασεις και ποιος σκεφτεται το λαο.Ετη φωτος μπροστα ο Παρις.

  • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη απ’ τα δήθεν “ανταποδοτικά” για τις “τοπικές κοινωνίες”. Η Κοζάνη πληρώνει τα ανταποδοτικά της Θεσσαλίας, η Θεσσαλία της Στερεάς, η Στερεά της Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος της Κρήτης, η Κρήτη της Θράκης κι όλοι μαζί πληρώνουμε τις εταιρείες. Κάπως έτσι ακριβαίνει διαρκώς το ρεύμα κι ετοιμαστείτε απ’ το 2ο εξάμηνο για νέα αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό προτείνει ο υπεύθυνος Οικονομικών του Κιναλ, που δεν λέει να πληρώσει τα κλεμμένα, αυτά που βάφτισαν “δάνεια”.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.