Οικολογική Κίνηση Κοζάνης “Ακατανόητη και απαράδεκτη η κοπή δεκάδων δέντρων στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων”

2 Μαΐου 2024
18:40

Πριν από ένα μήνα η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έκανε δύο αναγκαίες συναντήσεις. Την πρώτη με το νέο Αντιδήμαρχο πρασίνου, στον οποίο θέσαμε τα προβλήματα, πάρκων, παιδικών χαρών και αστικού πρασίνου, καθώς και την πάγια πρότασή μας  για την κατάστρωση ενός μακρόχρονου επιχειρησιακού σχεδίου πρασίνου.  Η δεύτερη συνάντηση έγινε με την κ. Δασάρχη, με την οποία συζητήθηκαν προβλήματα και ιδέες, κυρίως για τα αστικά δάση, που είναι ζωτικά για την «αναπνοή» της πόλης, αλλά αντιμετωπίζουν διάφορες πιέσεις και κινδύνους.

Αναφέρθηκαν αρκετά παραδείγματα αυθαίρετης ή καταχρηστικής υλοτόμησης από το παρελθόν, καθώς και ένα πρόσφατο, εξοργιστικό κρούσμα: Πρόκειται για τα πολλά και μεγάλα πεύκα που κόπηκαν στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων, θέμα στο οποίο εμπλέκεται (τυπικά μόνο) το Δασαρχείο Κοζάνης.
Στο στρατόπεδο λοιπόν σε πρώτη φάση καρατομήθηκαν στη νότια πλευρά 15-20 δέντρα με πιθανότερη αιτία την «επικινδυνότητα» και την «πυροπροστασία». Η Οικολογική Κίνηση, γνωρίζοντας ότι το Δασαρχείο έδωσε την άδεια υλοτόμησης, κατέθεσε αμέσως Αίτηση (2-4-24) ζητώντας να μάθει αν υπήρξε μαρκάρισμα δέντρων, επίβλεψη και αυτοψία. Το Δασαρχείο απάντησε ότι «η έκταση του «στρατοπέδου δεν υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας». Παρόλα αυτά έδωσε άδεια κοπής δέντρων που θεωρήθηκαν επικίνδυνα «καθ΄ υπόδειξη του αιτούντα». Κοντολογίς το Δασαρχείο αποδέχτηκε ό,τι ζήτησε ο Στρατός δίνοντας μια άδεια, για να είναι τυπικά εντάξει, χωρίς όμως να μπει στην ουσία του πράγματος και να ελέγξει εξονυχιστικά αν όντως συνέτρεχαν «λόγοι προστασίας και επικινδυνότητας».
Μετά τη συνάντηση με το Δασαρχείο μείναμε με την εντύπωση ότι το πράμα θα σταματούσε εκεί. (Δεν μας είχαν στείλει ακόμη την άδεια του Δασαρχείου που μιλούσε για 59 δέντρα !! ). Δυστυχώς, ύστερα από 3-4 ημέρες ακολούθησε νέα κοπή δεκάδων μεγάλων δέντρων. Ξυρίστηκαν εκ βάθρων και δύο πευκώνες (ο ένας δίπλα στην εκκλησία) με μεγάλα δέντρα διαμέτρου μέχρι κι ένα μέτρο! Ο συνολικός αριθμός των δέντρων που κόπηκαν είναι περίπου 70.  Σε αυτά να προστεθούν και αρκετά δέντρα που κόπηκαν στη βορειοανατολική, βόρεια και δυτική πλευρά, κατά μήκος της περίφραξης εσωτερικά. Οι συστάδες πεύκων και τα μοναχικά δέντρα που ξυρίστηκαν αθροίζουν μια έκταση ίση σχεδόν με το πάρκο του Αγίου Δημητρίου !!
Γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια των μέτρων πυροπροστασίας δόθηκαν εντολές στους διοικητές στρατοπέδων για υλοτομήσεις δέντρων, οι οποίες όμως είναι υπερβολικές και αψυχολόγητες. Καταλαβαίνουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της καταστροφής του κλίματος. (Φέτος από το Μάρτη έχουμε καθημερινά δεκάδες πυρκαγιές. Ήδη το  ένα μετά το άλλο τα κόμματα προτείνουν να μετατεθεί πολύ νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος).  Κατανοούμε ότι προκειμένου να μην έχουμε τα περσινά χάλια, θα πρέπει να γίνουν καλύτερα σχεδιασμένες αντιπυρικές ζώνες. Όμως αυτό γίνεται κατά περίπτωση. Όχι με οριζόντια μέτρα και με κινήσεις πανικού. Δεν μπορεί να απαιτεί η κυβέρνηση να γίνουν αντιπυρικές ζώνες πλάτους 100 μέτρων (!!) γύρω από τα στρατόπεδα θυσιάζοντας εκατόμβες δέντρων. (Σημ. Τα 100 μέτρα δεν είναι σχήμα λόγου. Τόσο ορίζουν οι εντολές του Υπουργείου Άμυνας, με βάση τη ..συνταγή «καήκαμε στο γάλα, γι’ αυτό φυσάμε  και στο γιαούρτι»!)
Οι καταχρηστικές αυτές υλοτομήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Στην Άρτα η κοπή δέντρων περιμετρικά του Στρατοπέδου Βερση, απειλεί όλο το περιαστικό δάσος στην άνω πόλη. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες από αυτοδιοικητικούς και κατοίκους. Η εφημερίδα «Ηχώ της Άρτας» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και προφανώς αυτοί που δίνουν τέτοιες εντολές δεν έχουν ιδέα για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής»

Στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στο Δρυμό Θεσσαλονίκης έχει αποφασιστεί η κοπή 500 δέντρων εντός του στρατοπέδου, κυρίως πεύκων και ελάτων. Η κοπή θα επεκταθεί και περιφερειακά. Πληροφορίες αναφέρουν μαζικές καρατομήσεις και στο στρατόπεδο Ράμναλη στο Λαγκαδά. Επίσης στο Στρατόπεδο Κλεισάρη στις Σέρρες κομμένοι κορμοί δέντρων έχουν ήδη στοιβαχτεί στο μέσον του στρατοπέδου. Κι ενώ στις περιοχές αυτές είχαμε διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα, στην Κοζάνη δεν υπήρξε καμιά θεσμική αντίδραση.

Οι δασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα διαφωνούν «σιωπηρά» με αυτές τις ισοπεδωτικές λογικές που θυσιάζουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος δασικού κεφαλαίου. Όμως η διαφωνία μένει «εντός των τειχών» αφού το Υπουργείο τους (ΥΠΕΝ) δεν αντιδρά και συνεπώς η επέλαση των αλυσοπρίονων συνεχίζεται. Παρόλα αυτά κατά τόπους οι δασικοί προσπαθούν να περιορίσουν το κακό. Στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων δεν έγινε (ακόμη) αποψίλωση περιμετρικά. Αν γίνει κι αυτή, τότε καταστρέφεται σχεδόν το μισό δασάκι  στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της πόλης ! Στο στρατόπεδο Βαθυλάκκου όμως το κακό έγινε και «ξυρίστηκε» μεγάλη δενδρώδης έκταση.

Είναι καιρός λοιπόν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην εκχωρεί αβλεπί τις τύχες του δασικού πλούτου της χώρας στο Υπουργείο Άμυνας.

Επιδιώξαμε μια συνάντηση με τη Διοίκηση του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων, αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Λ. Ιωαννίδη (πρώην δημάρχου), δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Κατόπιν τούτων ζητούμε :

 • Από το Δασαρχείο Κοζάνης και τη Διοίκηση του στρατοπέδου να απαντήσουν γιατί κόπηκαν τόσα πολλά δέντρα. Ακόμη κι αν η αιτιολογία είναι οι «άνωθεν διαταγές», πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί «εκτελέστηκαν» οι δύο πευκώνες που ήταν ΜΕΣΑ στο στρατόπεδο, (όχι έξω από την περίφραξη). Ο ένας μάλιστα πευκώνας ήταν κάπου στο κέντρο και απείχε 200 μέτρα από την περίφραξη. Έγινε έλεγχος σε όλες τις φάσεις  της υλοτόμησης ;  Δεν μπορεί σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις να δίνεται μια τυπική άδεια από το δασαρχείο και η επιλογή των δέντρων που θα κοπούν να επαφίεται «χαλαρά» στο Στρατό.  

 • Να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν προκύπτουν. (Όσο για τις πολιτικές ευθύνες θα ήταν ..έκπληξη να καταλογιστούν)

 • Να πάρει άμεσα θέση ο Δήμος Κοζάνης. Μπορεί τυπικά το πράσινο του στρατοπέδου να μην υπάγεται στην αρμοδιότητά του (καθότι εκτός οικισμού), αλλά ως πνεύμονας πρασίνου της πόλης ΑΝΗΚΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ στην ΚΟΖΑΝΗ. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι θα αποδοθεί στο Δήμο η τεράστια έκταση του στρατοπέδου, το οποίο πρακτικά είναι ανενεργό. (Επί τη ευκαιρία το αίτημα πρέπει να φρεσκαριστεί γιατί έχει κολλήσει). Ενδιαφέρει λοιπόν το Δήμο (και πολύ μάλιστα) το ποιες παρεμβάσεις γίνονται και ειδικά στο πράσινο, διότι ένας χώρος που πρόκειται να δοθεί ως πάρκο ή για αθλητικές δραστηριότητες και αναψυχή δεν μπορεί να  αποψιλώνεται «κατά βούληση» από τους σημερινούς και προσωρινούς χρήστες του. Ομοίως το θέμα αφορά και τους βουλευτές μας. Τι άποψη έχουν ;

 • Να γίνει αυτοψία, στην οποία να είναι παρών και εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης. Μπορεί η παρουσία του δήμου να μην προβλέπεται από το νόμο, αλλά εάν το Δασαρχείο και ο ταξίαρχος θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, τότε ας επιτρέψουν για λόγους διαφάνειας την ΑΤΥΠΗ παρουσία του δήμου στην αυτοψία (ως παρατηρητή) και -γιατί όχι- και της Οικολογικής Κίνησης. Με την ευκαιρία αυτή (ξανα)προτείνουμε να υπάρξει μια μόνιμη συνεργασία Δασαρχείου και Δήμου με αλληλοενημέρωση και συμπληρωματικότητα, ειδικά στα θέματα καταχρηστικής υλοτόμησης, όπου κανείς δεν περισσεύει και όπου καμιά Υπηρεσία δεν πρέπει να οχυρώνεται πίσω από τα στενά υπηρεσιακά της καθήκοντα. Ιδιαίτερα για τα αστικά δάση και τις συστάδες, που είναι οι πνεύμονες πρασίνου της πόλης, πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά.

ΥΓ. Αποδεικτικό υλικό για την έκταση της αποψίλωσης υπάρχει και είναι διαθέσιμο σε κάθε αρμόδια Αρχή.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

2-5-2024

13 σχόλια

 • Όσοι εργάζονται στο στρατόπεδο ομολογούν σιωπηρά ότι έγινε ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, μεγαλύτερο από αυτό που περιγράφει η οικολογική κίνηση. Η αντίδραση της δικαιοσύνης πρέπει να ναι ΑΚΑΡΙΑΙΑ. Οι βουλευτές του νομού Κοζάνης να σηκώσουν το θέμα ΑΜΕΣΑ για να μην κλείσει σιωπηρά, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

  • Πες τα χρυσόστομε. Έχουν αποθρασυνθεί οι λεγόμενοι οικολόγοι, έχουν γίνει κράτος εν κράτει.
   Δυστυχώς τους ευνοεί η politically correct, άθλια και ελεεινή νομοθεσία.

 • Δυστυχώς κοπήκαν πάρα πολλά έγινε ένα έγκλημα οικολογικό και τα καημένα τα ζωάκια τρέχαν από δω και από κει εννοώ τα σκιουράκια κάποιος έξυπνος στρατιωτικός έδωσε την εντολή

 • Καλώς η “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ” ελέγχει τέτοιες ενέργειες αλλά ακόμη σημαντικότερο θα ήταν να προωθούσε την κουλτούρα της δεντροφύτευσης.
  Γιατί έχω δει υπερασπιστές των δέντρων που δεν έχουν φυτέψει στην ζωή τους, ούτε ένα…

 • Δυστυχώς έγινε και συνεχίζει να γίνεται τεράστιο οικολογικό έγκλημα…..!!!! Μαθαίνουμε ότι μπορεί να έχουν ξεπεράσει και τα 200 δέντρα που κόπηκαν!!!!!!! Στο βωμό της “αποψίλωσης” των στρατοπέδων δεν έχουν αφήσει ούτε κλαδάκι όρθιο……. Εδώ έχουμε αυτό που λένε, πονάει χέρι….. κόψε χέρι. Βρήκανε αλυσοπρίονο και καθαρίσανε τα πάντα…… Δεν υπάρχει κάποια ευθύνη;;;;;;

 • Το στρατοπεδο είναι εκτός σχεδίου. Φταίει και η Δασαρχης. Το έγκλημα συνεχίζεται και σε άλλα στρατοπεδα

 • Όλα οφείλονται στον απαράδεκτο νέο κανονισμό πυροπροστασίας που θα καταστρέψει τη χώρα. Πού είδαν τέτοιες ανεγκεφαλες τακτικές σε άλλη χώρα;;
  Φόρτωσαν στον πολίτη όλες τις ευθύνες κ οδηγούν σε καταστροφή περιβάλλοντος κ οικονομική. Από πού θα βρεθούν τόσα χρήματα κ πώς θα καταστρέψουν το πράσινο που είναι ελάχιστο γύρω μας;

 • Άσχετα με την αποδεδειγμένη αποψίλωση των πεύκων αυτό το τεράστιο άδειο στρατόπεδο μέσα στην πόλη πλέον τι εξυπηρετεί που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιο άλλο άδειο και άχρηστο σαν αυτό εκτός πόλης πχ. το στρατόπεδο στο Δρέπανο???
  Έχουν λόγο ύπαρξης μέσα σε πόλεις στρατόπεδα άλλων εποχών και άλλων μεγεθών και σχεδιασμών που πλέον είναι ναι άδεια???

 • Την δεη την τελειωσατε ιωαννιδη και τσικριντζη τωρα ασχοληθειτε με τα πευκα και τα φωτοβολταικα για να φανειτε γιατι ειστε στα χαμενα και η δυο

  • Μην ανησυχείς: τώρα θα παράγουμε ενέργεια από την καύση σκουπιδιών και θα πεθάνουμε όλοι από διοξίνες και θα ησυχάσουμε, όλοι μας.

 • Όλο το στρατόπεδο του πρώην πρώτου ‘Α σώματος στρατού και της πρώην Εννατης-9 Μεραρχίας είναι ανάγκη να δοθεί άμεσα στο δήμο Κοζανης σαν ιδιοκτησία και χρήση για επείγουσες και οφελιμες για τους πολίτες δραστηριοτητες κυριως αναψυχής και άθλησης και προτιστως περιβαλλοντικές αφού σχετίζεται άμεσα με το διπλανό σπουδαίο φυσικό πνεύμονα του Αγ Νικανορα.!
  Οι υπάρχουσες ελαχιστοτατες-υπολείμματα Πλέον στρατιωτικές υπηρεσίες(όπως πχ η στρατιωτική μπάντα κλπ) μπορούν να λειτουργούν άνετα με συνεργασία του Δημου Κοζανης και της αρμόδιας στρατιωτικής αρχης .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.