ΥΠΕΞ: Η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών

12 Μαΐου 2024
17:51

Για «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία το υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της πρωτοφανούς πρόκλησης της νέας προέδρου της χώρας Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

Απαντώντας με «σκληρή γλώσσα» στη Βόρεια Μακεδονία για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη χώρα να εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας», καταλήγει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται πως μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της επισημαίνει στη Βόρεια Μακεδονία πως ο δρόμος για την ένταξή της στην ΕΕ περνά μέσα από τον πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της.

Υπενθυμίζεται πως η απίστευτη πρόκληση σήκωσε «θύελλες». Ως ένδειξη διαμαρτυρίας η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε.

9 σχόλια

  • Τι έγινε ρε παιδιά; Αυτή τη συμφωνία των Πρεσπών δεν την κατάργησε ο Μητσοτάκης;;; Και μόλις έκανε και δήλωση υπέρ της;,;; χαχαχα χαχαχα Τελικά όλοι οι πολιτικοί μας είναι ίδιοι!

    • Καλά σας την έφερε ο Μητσοτάκης! Έβαλε τον τσιπράκο να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά! Τώρα περιμένουμε τον Κασελάκη να την καταργήσει…..

  • Ωραία. Θα καταργηθεί η συμφωνία και όλος ο πλανήτης θα την λέει σκέτη Μακεδονίας. Να βγουν οι Μακεδονομάχοι να πανηγυρίσουν.

  • Οι λύσεις για τον Μητσοτάκη είναι 2:
    1. Καταργεί την συμφωνία, εφόσον το επιθυμούν και τα δύο μέρη είναι εφικτό
    2. Ζητάει συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό και παραδέχεται ότι ήταν ενας πολιτικός απατεώνας που εξαπάτησε τον λαό το 2019.
    Περαστικά σας ΝΔλαιοι

  • το όνομα χαμένη υπόθεση εδώ και δεκαετίες, μπήκαν και στο νατο και ότι άλλο ήθελαν το πήραν

  • Η περίπτωση του κράτους των Σκοπίων, που μετονομάστηκε «Βόρεια Μακεδονία», ήταν η προκλητικότερη γελοιοποίηση της Ιστορίας από τους επαγγελματίες της πολιτικής. Tο όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σε μια περιοχή στα βόρεια της Ελλάδος, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη Μακεδονία ούτε ιστορικά, ούτε γεωγραφικά, ούτε γλωσσολογικά. Για τη… Μεγάλη Μακεδονία διδάσκονται στα σχολεία της Βόρειας Μακεδονίας!!
    ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ» Ξέσπασε κατά του ψευδομακεδονισμού ο Σκοπιανός δημοσιογράφος Μπράνκο Γκερόσκι, αρχισυντάκτης της Plus Info και της εφημερίδας Σλόμποντεν Πέτσατ. Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2018

  • Όπως είπε και ο μπαμπάς Μητσοτάκης:σε λίγα χρόνια δεν θα θυμάστε τίποτα (εννοούσε τους πολιτικούς)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι