12 ΕΝΟΡΚΟΙ, από το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ, σε έξι παραστάσεις, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

14 Μαΐου 2024
07:45
Κανένα σχόλιο

Στην Αμερική της δεκαετίας του ’50 ένα αγόρι κατηγορείται πως σκότωσε τον πατέρα του. Δώδεκα άνθρωποι, άνδρες και λευκοί φυσικά, καλούνται από το δικαστήριο, να αποφασίσουν για την τύχη του αγοριού. Απομονώνονται σε μια αίθουσα και μέσα σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον, πρέπει να αποφασίσουν αν το αγόρι είναι αθώο ή είναι ένοχο και πρέπει να οδηγηθεί στην ηλεκτρική καρέκλα.

Το δικαστικό δράμα 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, του Reginald Rose, παρουσιάζεται από το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ σε έξι παραστάσεις, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Το έργο θεωρείται αριστουργηματικό ως προς την πλοκή του και οπουδήποτε ανέβηκε είχε τεράστια επιτυχία.  Είναι ένα έργο βαθιά κοινωνικό και πολιτικό, ένα έργο που αναδεικνύει δώδεκα ξεχωριστές προσωπικότητες που δεν γνωρίζονται από πριν, οι οποίες πρέπει να δράσουν κάτω από πιεστικές συνθήκες και να αποφασίσουν για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Ο συγγραφέας με χειρουργικές ικανότητες ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας βασιζόμενος σε ένα ένορκο που αμφιβάλλει για την ενοχή του αγοριού. Από εκεί κι έπειτα ξετυλίγονται αστραπιαία οι αντιδράσεις των υπόλοιπων ενόρκων και η πλοκή αποκτά μια άγρια γοητεία. Όμως, ο στόχος του συγγραφέα δεν είναι το ίδιο το παιδί. Ο στόχος του συγγραφέα είναι η αλήθεια, η έρευνα, η αμφιβολία, η ουσία των πραγμάτων πέρα από το προφανές, εν τέλει το σπάσιμο των προκαταλήψεων, ο δρόμος που οδηγεί στην ανθρωπιά.

Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια του έργου είναι του Κωνσταντίνου Μπαμπίλα, η μετάφραση του έργου έγινε από τον Βασίλη Παμπόρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Στράτος Ιορδανίδης, και στους φωτισμούς επενέβη η Εύη Παπαμάρκου.

Παίζουν οι παρακάτω ηθοποιοί που υποδύονται κατά σειρά τους 12 ενόρκους: Λευτέρης Βογιατζής, Γιώργος Αθανασιάδης, Στράτος Ιορδανίδης, Βασίλης Παμπόρης, Στέφανος Τσαχουρίδης, Ηλίας Μιχαηλίδης, Κώστας Φίλιος, Χρήστος Τσολάκης, Κώστας Κυδώνας, Αλέξης Λιοσάτος, Δημήτρης Ζούκης, Κώστας Θεοδοσιάδης. Στο ρόλο του φύλακα ο Θανάσης Τσακιλής και η φωνή του δικαστή ανήκει στον Τάσο Ανδρεάδη.

Επίσης, συνέβαλαν στην υλοποίηση της παράστασης και οι παρακάτω: ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ / ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ / ΥΠΟΒΟΛΕΙΟ: Ελένη Καραγεώργη – Μελίνα Σαρηγιαννίδου – Μαρία ΔρακάκηΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΗΧΟΥ: Γιώργος Κεραμυδάς ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Ανδρόνικος Κεπαζάκης  ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Μελίνα Σαρηγιαννίδου ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Μπαμπίλας VIDEO: Φάνης Τοψαχαλιδης.

Θα δοθούν ΕΞΙ παραστάσεις στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ. Η πρεμιέρα είναι ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ και ακολουθούν οι παραστάσεις: ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΪΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ  Ώρα έναρξης των παραστάσεων: 9 μ.μ.

Εισιτήρια της παράστασης προπωλούνται στο ζαχαροπλαστείο ΜΟΝ ΑΜΟΥΡ και στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας.

 

 

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ιορδανίδης

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Κων/νος Μπαμπίλας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι