kozan.gr: Χύτρα: Θα σταματήσει επιτέλους το “κρυφτούλι” μεταξύ κυβέρνησης & Sunlight για την επένδυση του gigafactory στην Κοζάνη; – Οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας δεν είναι ιθαγενείς, που αναμένουν “χάντρες και καθρεφτάκια”

14 Μαΐου 2024
14:06

Αυτή η ιστορία με την επένδυση του gigafactory στις νέες τεχνολογίες μπαταριών, από την εταιρεία Sunlight, που τη μία φορά είναι να γίνει στην Δ. Μακεδονία, την άλλη φορά στην Γαλλία κι αύριο – μεθαύριο (ποτέ δεν ξέρεις) ίσως στην Νότια Αφρική, έχει καταντήσει μια κακόγουστη ΚΩΜΩΔΙΑ. Επί δύο, τουλάχιστον, χρόνια ακούμε για αυτή την ιστορία χωρίς όμως να έχουμε δει να “κλειδώνει” έστω το που θα γίνει. Μέχρι και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, τέθηκε, δυο – τρεις φορές, σχετικό ερώτημα, για να υπάρξει απάντηση από το σημερινό Περιφερειάρχη ότι πηγαίνουν καλά τα πράγματα, χωρίς όμως και πάλι να ειπωθεί τίποτα συγκεκριμένο. Κι αν κι οι δύο  εμπλεκόμενες πλευρές (κυβέρνηση & Sunlight)  αρέσκονται στο “κρυφτό” ή στην κωμωδία, ας τους πληροφορήσει κάποιος πως το εργασιακό δράμα  που εξελίσσεται στην περιοχή, από την ημέρα που εξαγγέλθηκε η βίαιη απολιγνιτοποίηση, δεν αφήνει, περιθώρια, στους κατοίκους, σε τέτοια ζητήματα, να τα αντιμετωπίζουν με χαμόγελα και χιούμορ. Το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη με αυτό το “μυστήριο” της χωροθέτησης της επένδυσης δεν έχει μεγάλη σημασία. Έχουν κι οι δύο ευθύνες κι εξηγούμαστε. Αν υποθέσουμε ότι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη γι’ αυτή την κωλυσιεργία είναι η κυβέρνηση, η εν λόγω εταιρεία τι ακριβώς κάνει …ή δεν κάνει;  Τ’ ότι έχει επιλέξει να διαρρέει σε κεντρικά ΜΜΕ, διάφορες γενικόλογες πληροφορίες περί της επένδυσης, ότι θα γίνει στην Δ. Μακεδονία αλλά και μπορεί να μη γίνει κι ότι  η επένδυση κινδυνεύει να “φύγει” στην Γαλλία κι άλλα διάφορα τέτοιου τύπου, μετά από δύο ακριβώς χρόνια τι ακριβώς σημαίνει; Eίναι ένα είδος στρατηγικής & παζαρέματος με την κυβέρνηση για τους όρους με τους οποίους θέλει να υλοποιήσει την επένδυση εδώ; Kι αν είναι έτσι, τελικά, αφού βλέπει ότι κάποια πράγματα δεν εξελίσσονται, χρονικά τουλάχιστον, όπως θα έπρεπε, γιατί δε φανερώνει στους πολίτες της Δ. Μακεδονίας, ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και γιατί χάθηκε τόσος πολύτιμος χρόνος; Οι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας δεν είναι ιθαγενείς, που αναμένουν “χάντρες και καθρεφτάκια” ή μήπως είναι (για εκείνους;), για κυβέρνηση & Sunlight.

ΥΓ. Γνωρίζοντας κάποια πράγματα, που εξελίσσονται στο παρασκήνιο, ειλικρινά, πιστεύουμε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει σοβαρές προθέσεις να υλοποιήσει την επένδυση στην Κοζάνη, προκαλούμε,  με την καλή έννοια, τους εκπροσώπους της Sunlight να παραχωρήσουν μια συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ της περιοχής και να δώσουν επιτέλους απαντήσεις σε ζητήματα που ζητά ο κόσμος να ενημερωθεί. Αυτή η τακτική του “κρυφτού”, δε βοηθά και καλλιεργεί ένα κλίμα δυσπιστίας ακόμη και σε πλευρές που αγωνίζονται να γίνει η επένδυση στην περιοχή.

H Xύτρα  – Φωτο αρχείου

20 σχόλια

  • Πέντε χρόνια που εξαγγέλθηκε η απολιγνιτοποίηση. Είμαστε ακόμη σε γενικόλογα “θα” και σε ωραίους πίνακες powerpoint. Όλοι οι τοπικοί άρχοντες, ιδιαίτερα η προηγούμενη περιφερειακή αρχή και οι βουλευτές βροντερά απόντες!

    Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά στην Αθήνα….

    • Λάθος. Καμία Αθήνα δεν φταίει. Οι ψηφοφόροι φταίνε της δυτικής Μακεδονίας
      ΝΔ έβγαλαν, Μητσοτάκη έβγαλαν και αποφάσισε “βίαιη απολογνιτοποιηση” χωρίς να έχει πει τίποτα, που ψήφισαν Μιχάλη Παπαδόπουλο και ξαναεβγαλαν δημάρχου του ζευκλη , Ελευθερίου και άλλοτε στην δυτική Μακεδονία που έκαναν υποκλίσεις σε κάθε νέο δημοκράτη κυβερνητικό!
      Φαντάσου γα γίνονταν αυτα με ΣΥΡΙΖΑ! Θα πέρναγαν ποτέ την γέφυρα η θα κατέβαιναν από το αεροπλάνο;
      Ενώ τώρα πάρτυ κάνουν ο Άδωνις και τα άλλα καλοπαιδα! Μέχρι επίτιμο διδάκτορα έκαναν τον μουσουρουλη!

      • Βουλευτές ήταν και ο νυν περιφερειάρχης Αμανατίδης και ο υπουργός Κωσταντινίδης. Τους ξαναψηφίσατε ως πρόβατα στο μαντρί όποτε έχετε να περιμένετε το τίποτε και πάλι!

  • Και με τι μέσο θα μεταφέρονται οι παραγόμενες μπαταρίες βρε μπαγάσες??? Με νταλίκες από την Εγνατία???? Το τρένο μας είπε ο Κούλης ότι δεν θα γίνει και καράβια δεν έχουμε επομένως γιατί να έρθει εδώ η επένδυση??? Γι αυτό στείλτε τα παιδιά σας μήπως και καταφέρουν να μπουν σε κάποια θέση δημοσίου αλλιώς μην τα κρατάτε εδώ…δεν αξίζει!!!

    • Μα η περιφερεια αγωνιζεται για το τρενο Κοζανη -Καλαμπακα,ενω ο Ταχιαος ανακοινωσε πως αυτο αν γινει θα ξεκινησουν οι μελετες το 2044 και συ μας απελπιζεις πως δεν εχουμε τρενο;

  • Εγώ παλι βρε Kozan ειδα σε μέσο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση του ceo της εταιρειας να τα λέει με Μακρόν στην Γαλλία κτλ.

    Τι συμβαινει τελικά μόνο αυτοι ξέρουν

  • Δ.Μακεδονια…Το μεγαλο μας τσιρκο….

    Καμια επενδυση δεν εφερε ουτε ο Κασαπιδης ο Τιποτας, ουτε ο Αμανατιδης σαν βουλευτης μαζι με τους αλλους εκαναν κατι…..
    Να δουμς τωρα τι θα γινει….παει κ η υδροπονια της τοματας στο Δρεπανο…..

    Καταντια 41%

  • Χωρίς σιδηρόδρομο ή λιμάνι πολύ δύσκολα να έρθει οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση στην περιοχή

  • Οταν θα ερθει ενα ταγμα Κινεζοι….
    Οι παλαιοι ελεγαν, ενα ταγμα Κινεζοι, το Τραινο της Καλαμπακας κτλπ. Εμεις θα λεμε στα εγγονια μας για τις μπαταριες….

  • ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;
    ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ!

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 700 ΕΚ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΙΔ.ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΟΔΥΛΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

    ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΧΑΜΕ… ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΦΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ “ΠΡΑΣΙΝΗΣ” ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΑΝΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΥΡΦΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ!

    ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ!

    ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
    ΠΕΤΑΕΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ…..ΠΕΤΑΕΙ-ΠΕΤΑΕΙ!!!

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ….ΠΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝΕ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΝΤΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΟΥ “ΠΡΑΣΙΝΟΥ” ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ!

    ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΤΩΡΑ ΦΘΗΝΗ ΗΛΕΚΤΡ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

    ΗΤΑΝ ΚΑΚΟΣ Ο ΦΘΗΝΟΣ ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ “ΒΡΩΜΙΚΟΣ” ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ Α.Ε.Π…ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ “ΚΑΚΟ” ΚΑΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ (ΑΛΛΗ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ).

    -30% ΠΤΩΣΗ ΑΕΠ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ‘ΜΕΙΣ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΜΠΑΡΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ!

    ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΩΡΑ ΑΦΕΛΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΕ ΚΑΙ ΕΓΩΠΑΘΗ ΨΗΦΟΦΟΡΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!
    ΣΕ ΣΕΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ!

  • Σε λίγα χρόνια η Κοζάνη όπως η Καστοριά θα μικραίνει. Άλλοτε έβγαινες εξω και ήταν κόσμος στους δρόμους τώρα τίποτα.

  • ασ τα πάρουμε από την αρχή. Η απολιγνιτοποίηση έγινε εν μέρη λόγω του ότι εμείς οι ντόπιοι είχαμε τη ΔΕΗ σαν προσωπική εταιρία και έπεφτε τρελό κλέψιμο. Αν η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα δύσκολα θα κλείνανε τα εργοστάσια μιας και το business case προς πρασινη ενεργεια θα ηταν ασυμφορη. Θα γινοταν η στροφη προς πρασινη ενεργεια βεβαια αλλα οχι τοσο αποτομα και βαρβαρα…

    όσο για την επένδυση της SUNLIGHT…άμα δεν δωθουν επιδοτήσεις από την κυβέρνηση (και όχι από Δήμους και Περιφέρειες) δεν θα γίνει στη Κοζάνη. Άμα κοιτάξετε τι γίνετε στον υπόλοιπο κόσμο, οι κεντρικές κυβερνήσεις δίνουν τρέλα λεφτά σε εταιρίες για να στήσουν γραμμές παραγωγής στις χώρες τους. Επιδοτήσεις, δεν είναι μόνο φορολογικα βοηθήματα, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό (ποιος στη Κοζάνη ξέρει από μπαταριες…όλοι μας το μόνο που ξέρουμε καλά είναι να κανουμε φρεντο εσπρεσσο) και βέβαια αναβαθμηση των υποδομών.

    Η Κοζάνη είναι πολύ πίσω σε όλους τους τομείς για να δεχτεί μια τέτοια επένδυση.

    • Μα και τον φρεντο εσπρέσο τελείως νερωμένο τον κάνουνε βρε παιδι μου …βάλτε ρε λιγο καφέ παραπάνω δεν θα πάθετε τίποτα

    • Και τώρα λοιπόν η ΔΕΗ έγινε κερδοφόρα επειδή μας κλέβει αυτή…. μέσω της κυβέρνησης φυσικά. Πουλάει δίκτυα που κατασκεύασε με δημόσιο χρήμα σε παρόχους φωτοβολταϊκών, τους χρηματοδοτούν τις επενδύσεις του δημόσιο χρήμα και με σχεδόν άτοκα δάνεια και, πουλάνε το ρεύμα που παίρνουν με τζάμπα επένδυση και τζάμπα κόστος απο τον ήλιο στους πολίτες ! Ποιοι κερδίζουν ; Οι γνωστές οικογένειες που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι Γερμανοί φυσικά

      • για όλα φταίνε οι Γερμανοί χαχαχχαχα
        άντε από εδώ, παρτακιδες Έλληνες….εμείς και ευθύνη έτσι;;;;

  • Ήταν Φεβρουάριος 2020 όταν ήρθε ο κυβερνητικός θίασος στον Παντελίδη και εξήγγειλε “επενδύσεις”. Το μόνο που είδαμε 4 χρόνια ήταν καταστροφή της ΔΕΗ και του πρωτογενή τομέα, για να μπουν καθρεφτάκια. Μέχρι και τις μέλισσες έδιωξαν απ’ την περιοχή, αφού ξεπάτωσαν τις ακακίες που υπήρχαν στα ορυχεία κι οι μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα μελίσσια αλλού.
    Μην ξεχαστείτε όμως, τον άλλο μήνα δώστε ξανά 41%! Έχει άλλη χάρη να σε σκοτώνει “το δικό σου” κόμμα κι όχι “το άλλο”.

  • Αν δεν πάρει ο επιχειρηματίας αυτά που θέλει από την κυβέρνηση και τις τράπεζες δεν πρόκειται να έρθει ούτε στην Κοζάνη ΄ούτε να μείνει στην Ελλάδα.

    • δεν καταλαβαίνουν οι του Ανδρικού Παπανδρικου δεινόσαυροι που περιμένουν το κράτος να τους ταΐζει λες και είναι τζάμπα το χρήμα

  • Πρώτα μας είπαν θα φύγουν οι λιγνίτες και θα έρθει εργοστάσιο ημιαγωγών. Μετά οι ημιαγωγοί ξεχάστηκαν και πήγαμε στο εργοστάσιο μπαταριών. Τώρα μπορεί να μη γίνει ούτε αυτό. Και εγώ πραγματικά θέλω να μάθω ποιός φταίει για όλη αυτή τη παρακμή. Μάλλον η κυβέρνηση που δε φρόντισε να γίνει σωστά η μετάβαση. Τόσα χρόνια μετά το σχέδιο να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία έχει μείνει μόνο στα λόγια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι