Οι ταμειακές βεβαιώσεις που γίνονται από τον Δήμο θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα εντός του πρώτου τριμήνου από την παράβαση και σίγουρα όχι πέρα των τριών ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου έλαβε χώρα η παράβαση (του Στέργιου Κατσέλα*)

14 Μαΐου 2024
18:39

Στις 26-4-2024 λάβαμε μία καταγγελία ενός μέλους του ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας η οποία ως αντικείμενο είχε την αμφισβήτηση μίας ταμειακής βεβαίωσης προστίμου ανερχόμενου συνολικά σε 810,00€. Η ως άνω βεβαίωση προερχόταν από παράβαση Κ.Ο.Κ., η οποία είχε πραγματοποιηθεί το έτος 2009, ενεγράφη στους χρηματικούς καταλόγους του Δήμου το έτος 2014 και διεκδικήθηκε για πρώτη φορά το έτος 2024!

Με τη σειρά μας ετοιμάσαμε και αποστείλαμε μία αναφορά προς τον Συνήγορο του πολίτη ο οποίος και έλαβε ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα μνημονεύοντας τα εξής:

«Η βεβαίωση οιουδήποτε φόρου, τέλους, προστίμου υπέρ του ∆ημοσίου μετά των πάσης φύσεως προσθέτων και υπέρ τρίτων ενεργείται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη λήξη του μηνός, εντός του οποίου εκτήθη ο τίτλος βεβαίωσης. Η βεβαίωση δύναται να ενεργηθεί και μετά την πάροδο της τριμήνου προθεσμίας και όχι πέραν των τριών ετών από της λήξεως του έτους εντός του οποίου εκτήθη ο τίτλος βεβαίωσης». Συνεπώς με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η προθεσμία βεβαίωσης ανάγεται στα 3 έτη, τον αποσβεστικό (συνεπώς μη επιδεχόμενο υπέρβασης) χαρακτήρα της οποίας αναγνωρίζει παγίως το Συμβούλιο της Επικρατείας (αποφάσεις 1783/2002, 1503/2006, 2944/2008, 571/2009 και 1093/2010). Σημειώνεται ότι η αποσβεστική προθεσμία για τη 1 αρ. πρωτ. 17729/23.02.2024 «ΘΕΜΑ: «Παροχή διευκρινίσεων επί της αποσβεστικής προθεσμίας για τη βεβαίωση και επί του χρόνου παραγραφής προς είσπραξη της εισφοράς σε χρήμα του άρθρου 9 του ν.1337/1983 (Α ́ 33), καθώς και των οφειλών από πρόστιμα Κ.Ο.Κ.» βεβαίωση των εν λόγω προστίμων δεν τροποποιείται με τις νέες διατάξεις του ν. 5027/2023 και συνεπώς, ο κανόνας των τριών ετών για τη βεβαίωσή τους παραμένει αναλλοίωτος και ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, είτε αφορούν πρόστιμα παλαιών ετών είτε νεότερων είτε εντάσσονται στις μεταβατικές διατάξεις του ν. 5027/2023 είτε όχι. Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι επί του ζητήματος της αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης αυτοτελών προστίμων έχει  πρόσφατη εγκύκλιος της Δ/νσης Οικονομικών Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 17729/23.02.2024), ερμηνεύοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Συμπερασματικά, λοιπόν,  μπορεί με ασφάλεια να ειπωθεί ότι: ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΌΧΙ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ.

Αναμένουμε, έπειτα ταύτα, την επίσημη τοποθέτηση του Δήμου Κοζάνης, συνιστώντας παράλληλα προσοχή σε όποιον γίνεται παραλήπτης όμοιων ατομικών ειδοποιήσεων.

Με εκτίμηση,

Κατσέλας Στέργιος

Μέλος Δ.Σ. ΚΕΠΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

6 σχόλια

 • Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αυθεντική πνομική γνώση που έχουν οι ιθύνοντες του Δήμου,οι οποίοι σε όχι λίγα θέματα αποφασίζουν είτε χωρίς την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου των είτε σε αντίθεση με όσα αυτά αυτός εισηγειται

 • Μπράβο για την ανάρτηση της τρίμηνης ή τριετούς προθεσμίας βεβαίωσης των προστίμων γιατί ενώ είχαν γίνει δήθεν παραβάσεις στη δημοκρατιας επι Κουκουλοπουλου , βεβαιώθηκαν καταχρηστικά μετά από 10 και περισσότερα χρόνια επι Μαλουτα και Ιωαννιδη .
  Αναγκαστήκαμε να μπούμε σε επώδυνη-παράνομη ρύθμιση ενώ ειμασταν επαγγελματίες επι της οδού δημοκρατιας και είχαμε ζητήσει να βγαλουμε μηνιαία ή ετήσια προπληρωμένη Καρτα η οποία δεν είχε γίνει δεκτή.!!!

 • Είναι φάμπρικα των δήμων, να “ανακαλύπτουν” “ξεχασμένες” παραβάσεις ΚΟΚ, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν πηγή εσόδων, αδιαφορώντας πλήρως για το ξεζούμισμα των πολιτών. Κάπως έτσι, προ πολλών ετών, για αυτοκίνητο 4Χ4 της ΔΕΗ με αθηναϊκές πινακίδες, που όμως δεν είχε βγει ποτέ απ’ τα ορυχεία, εμφανίστηκε κλήση από το Δήμο …Κηφισιάς! Φυσικά η κλήση πετάχτηκε και ο Δήμος Κηφισιάς “τα άκουσε κανονικά”, (για να μην γράψω τι πραγματικά έγινε και το διαβάσουν μικρά παιδιά).

 • Έχω μαζέψει ένα τσουβάλι άχρηστες κλήση από παρκόμετρα γιατί θα πρέπει να τους πληρώσω και το πάρκινγκ αφού πληρώνω τέλη κυκλοφορίας
  Θα τα πάρουν του Αγίου ανήμερα

 • παρκάρισμα χωρίς χρήματα το 2008 με ήρθε ειδοποίηση 45€ πρόστιμο πρώτη φορά φέτος από 20 ευρώ το πρόστιμο μου ήρθε η ειδοποίηση 48€ μετά από 18 χρόνια γελάει και το παρδαλό κατσίκι μου ήρθε για πρώτη φοράει ειδοποίηση το 2024

 • Όλοι οι μπαταχτσήδες θα ερμηνεύσουν αυτά που λέει ο στεργιος, όπως τους συμφέρει..
  Τα παρκόμετρα είναι νόμιμα και κόψτε τις μπούρδες.
  Το ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί είναι για τ ανάθεμα, είναι γνωστό. Δεν αποτελεί εξαίρεση ο Δήμος Κοζάνης, που κανείς δεν ασχολείται εκεί μέσα με τα φτωχά αυτά εισοδήματα.. Βλέπεις, ας είναι καλά το υπουργείο εσωτερικών που φροντίζει και τους δήμους που ζητιανεύουν..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.