Καλλιόπη Βέττα: «Λεόντειος η σύμβαση για το διάδοχο σχήμα της τηλεθέρμανσης, χωρίς στήριξη οι Δήμοι για την κατασκευή, την βιωσιμότητα και το τελικό κόστος στους χρήστες – Συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση στην Π.Ε.Δ.»

15 Μαΐου 2024
11:38

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας με επισπεύδοντες τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου κκ. Κοκκαλιάρη, Πλακεντά και Λιάση, έτερους θεσμικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα με την κατατεθειμένη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας μεταξύ Δ.Ε.Η. και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, για το διάδοχο σχήμα, μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Στην σύμβαση υπάρχουν -όπως προέκυψε από την συζήτηση- πολλά ερωτηματικά, κενά, ασάφειες και μεταχρονολογημένες διατάξεις που δεν εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία και το προσιτό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Πτολεμαΐδα V, όταν στον σχεδιασμό ήταν η μονάδα βάσης που θα εξασφάλιζε ανταγωνιστική τιμή τηλεθέρμανσης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία εγγύηση τιμής ή ρήτρα χαμηλότερου κόστους γεγονός που, αν διατηρηθεί, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε τεράστιες αυξήσεις στους χρήστες.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. για τα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται ως ίδια συμμετοχή των Δήμων, την ώρα που για ποικίλους λόγους (κοινωνική μέριμνα με χαμηλά τιμολόγια, ρήτρα απολιγνιτοποίησης και CO2, χρήση θερμολέβητων κλπ.), οι οφειλές τους είναι δυσθεώρητες.

Τέλος, παράπλευρα ερωτήματα τίθενται για τις εξελίξεις έπειτα από το προγραμματισμένο κλείσιμο του Αγίου Δημητρίου στις 31.12.25, όπως επίσης για το ενδεχόμενο έγερσης αξιώσεων από την Ε.Ε. προς τους Δήμους για ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν υλοποιήσει, ενώ εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη απορία η άρνηση της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η να δώσει τις ίδιες τιμές που παρέχει στους βιομηχανικούς χρήστες και για τις τρεις τηλεθερμάνσεις.

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της τηλεθέρμανσης καθώς η σύμβαση συσκοτίζει και προβληματίζει, αντί να δίνει λύσεις και να προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών.

Η Δ.Ε.Η., όπως τόνισε, μαζί με την κυβέρνηση βλέπουν την τηλεθέρμανση ως μια αμιγώς εμπορική πρακτική με σκοπό το κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό της χαρακτήρα και την ανταποδοτική της διάσταση, σε μια περιοχή με χαμηλότατες θερμοκρασίες που, επιπλέον, έχει προσφέρει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Όπως τόνισε, η λειτουργία, το κόστος και η χρηματοδότηση του διάδοχου σχήματος βρίσκεται στον αέρα, η τιμή της τηλεθέρμανσης – αν αφεθεί στις διακυμάνσεις της αγοράς- θα εκτοξευτεί, η Πτολεμαΐδα V είναι «αόρατη», ενώ ο Αγ. Δημήτριος έχει προγραμματιστεί να κλείσει απαρέγκλιτα το 2025, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός η πρόσφατη νομοθέτηση για την τηλεθέρμανση όπου δεν ενσωματώθηκαν τα εύλογα αιτήματα των Δήμων, η συνάντηση του Ιανουαρίου στο Υ.Π.ΕΝ. όπου αναφέρθηκε ότι η τηλεθέρμανση δεν είναι εξασφαλισμένο αγαθό, και η θέση της κυβέρνησης δια στόματος της αρμόδιας Υφυπουργού – σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης της κ. Βέττα για το θέμα- ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους συμπολίτες τους.

Οι πολίτες της περιοχής αξίζουν σαφείς δεσμεύσεις, οριστικά χρονοδιαγράμματα, παροχή υποδομών και δικτύων και, πάνω απ΄ όλα, εγγυήσεις ότι η τηλεθέρμανση, ένα ζωτικό αγαθό, θα είναι αδιάλειπτη και προσιτή για όλους.

4 σχόλια

  • Το κόστος θα είναι δυσθεώρητο..για το νέο δίκτυο..καο για τον καταναλωτή. .η μόνη λύση για τη. Περιοχή μας..η ένταξη στο φυσικό αέριο..εδώ και τώρα..να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες..για να μην ξεπαγιασουμε!!

  • ΕΑΝ ΑΚΡΙΒΥΝΕΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ “ΑΓΙΑΣ” ΟΙΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ” ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ!

  • Και θα μας σώσει η πεφωτισμένη βουλεύτρια με τις άκρως εμπεριστατωμένες και επιστημονικές της γνώσεις.. Ρε τι τραβάμε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.