Σημαντική διάκριση για το Γυμνάσιο Αναρράχης-Εμπορίου σε διαγωνισμό του ΑΠΘ

16 Μαΐου 2024
22:07
Κανένα σχόλιο

Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Αναρράχης-Εμπορίου στον διεθνή διαγωνισμό «Πολύγλωσσο Kamishibaï», ο οποίος στην Ελλάδα διοργανώνεται από την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Pluralités. Το πρώτο βραβείο απέσπασε το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στο 2ο ισοβάθμησαν το Γυμνάσιο Αναρράχης-Εμπορίου με το Γυμνάσιο SaintPaul της Θεσσαλονίκης, ενώ το 3ο βραβείο κατέληξε στο 2ο Γυμνάσιο Πεύκων.

Το Kamishibaï  στην ιαπωνική γλώσσα σημαίνει «Θέατρο από χαρτί» και συνιστά μία πρωτότυπη τεχνική αφήγησης που λειτουργούσε στην Ιαπωνία κατά το παρελθόν ως ένα είδος περιφερόμενου θεάτρου. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλαίσιο, το butaï, πρόβαλαν κάρτες με εικονογράφηση και κείμενο και έτσι αφηγούνταν ιστορίες στα παιδιά κάθε γειτονιάς και κάθε επαρχίας.

Στο Kamishibaï των παιδιών του Γυμνασίου Αναρράχης-Εμπορίου, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών με συντονιστή τον Διευθυντή του σχολείου, Νικόλαο Αποστόλου, εμπλέκονται πέντε γλώσσες που ενσωματώνονται στο κείμενο της αφήγησης. Μέσω της χρήσης αυτών των γλωσσών τα παιδιά συνειδητοποιούν τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία που τα περιβάλλει και αναπτύσσουν δεξιότητες πολυγλωσσίας, αποδοχής και διαπολιτισμικής συνείδησης.

Η εικονογραφημένη ιστορία των παιδιών της Β΄ τάξης έχει τον τίτλο «Ένα ταξίδι προσφυγιάς» και διηγείται την προσπάθεια μιας νεαρής κοπέλας που ζει στην Τραπεζούντα του Πόντου να πάρει τον δύσκολο δρόμο για την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τους γονείς της, των οποίων τα ίχνη έχει χάσει. Στην πορεία της έρχεται σε επαφή με ανθρώπους από διάφορες χώρες και πολιτισμούς που τη βοηθούν να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να επιτύχει τον στόχο της.

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι