Χωρίς λιγνίτη η αγορά ηλεκτρισμού: Τι δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς – γιατί οι μονάδες μένουν εκτός

20 Μαΐου 2024
08:38

Ενδεικτικά την περασμένη εβδομάδα, το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της αγοράς ήταν μηδενικό, με τις μονάδες αερίου και τις ΑΠΕ να εναλλάσσονται στην κορυφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του λιγνίτη βαίνει διαρκώς συρρικνούμενο και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο είχε υποχωρήσει στο 2% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.

Η de facto απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί και κινούνται στα επίπεδα των 70 ευρώ ο τόνος καθιστώντας εξαιρετικά ασύμφορη τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, από τις μονάδες λιγνίτη, πλήρως διαθέσιμες είναι οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου, ενώ Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 εμφανίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα λόγω κακής ποιότητας του λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση ενδεικτική της αλλαγής που συντελείται στο ενεργειακό σύστημα είναι η εικόνα του ενεργειακού μείγματος τόσο σήμερα όσο και την προηγούμενη εβδομάδα:

Για σήμερα οι μονάδες αερίου θα έχουν μερίδιο 43,06%, οι ΑΠΕ 36,11%, οι εισαγωγές 13,28% και τα υδροηλεκτρικά 3,73%.

energypress.gr

8 σχόλια

  • Δεν πειράζει, δεν ρυπαίνουμε όμως.
    Φεύγει ο λιγνίτης στην διπλανή χώρα στα Μπίτολα εκεί δεν ρυπαίνει κι ας φυσάει συνέχεια βοριάς.

    • Αχ τι ωραία τι καλά που είμαστε οικολόγοι!!!!Και ας εισάγουμε από τα Μπίτολα το ρεύμα που δημιουργήθηκε με τον δικό μας λιγνίτη!!!

  • Είμαστε χαρούμενοι που αντικαταστήσαμε τον λιγνίτη με το – επίσης – ορυκτό Φυσικό Αέριο που ΚΑΙ αυτό υπόκειται σε πληρωμές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα; Μπράβο μας για τα φοβερά αντανακλαστικά!
    Υ.Γ. Ρητορική ερώτηση: με τόσα GW εγκατεστημένων ΑΠΕ γιατί δεν καλυπτόμαστε από αυτές αποκλειστικά;

    • Απάντηση στο υστερόγραφο: δεν καλυπτόμαστε γιατί η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, δεν μπορεί να αποθηκευτεί.
      Πολλοι υποστηρίζουν ότι προσεχώς θα κλάψουν μανούλες στους επενδυτές των ΑΠΕ γιατί οι ώρες παραγωγής ενέργειας δεν θα συμπέφτει με τις ώρες της ζήτησης.

  • Το ονειρο του τσικριτζη και του ιωαννιδη εγινε πραγματικοτητα α ξεχασα και του δασκαλου απο την ποντωκομη που οταν δουλευε ο αης καρδιας ανεβαινε στο βουνο για να βγαλει φωτογραφιες για την ρυπανση

  • Ερώτηση: “Αφού ρε παιδιά δεν καίμε πια τον “ακριβό” λιγνίτη, γιατί δεν λέει να φθηνύνει το ρεύμα;”
    Απάντηση: “Μάντεψε ποιος αγόρασε το 10% της ΔΕΗ και ποιος θα είναι Αγίου Κωνσταντίνου στην Κοζάνη”

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι