Καλλιόπη Βέττα: «Άμεση ανάγκη για αξιοποίηση όλων των εργαλείων για αποζημίωση των δενδροκαλλιεργητών της Π.Ε. Κοζάνης – Συνάντηση με αγρότες στα Κομνηνά, το Μεσόβουνο και τους Πύργους και κατάθεση ερώτησης»

22 Μαΐου 2024
14:11

Οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης, ειδικά στον άξονα – Κομνηνών – Μεσόβουνου – Πύργων, αλλά και των παρακείμενων περιοχών, βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια σε απόγνωση, καθώς έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί κερασιών, μήλων και αμύγδαλων είναι αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς οι υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την έντονη σκόνη και τους ανέμους που υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδήγησαν σε ολοκληρωτική καρπόπτωση, ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες οι οποίες δεν είχαν ακόμη καρποφορήσει.

Σε καλλιέργειες, όπως τα  όψιμα κεράσια και τα αμύγδαλα, το ποσοστό της καταστροφής αγγίζει το 80% – 100%, ενώ εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά και σε υπόλοιπες παραγωγές.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής έχουν υποβάλλει υπομνήματα και αναφορές προς τον ΕΛ.Γ.Α., αλλά και όλες τις αρμόδιες αρχές ζητώντας την αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί.  Ωστόσο, παρά τις δυσθεώρητες καταστροφές, ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος δεν έχει επικαιροποιηθεί, δεν καλύπτει τις προαναφερθείσες ζημιές στις όψιμες καλλιέργειες, γεγονός που εκτός των άλλων, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση αλλαγή του ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις καταστροφές που πλέον εμφανίζονται -ελέω της κλιματικής κρίσης- σε ετήσια βάση.

Το γεγονός της μη κάλυψης των ζημιών, δημιουργεί ανυπολόγιστο βάρος στους αγρότες της περιοχής. Αν προστεθεί, δε, το αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, ενέργειας των τελευταίων ετών μαζί με τις πάγιες θεσμικές, διοικητικές και φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση για τους καλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης είναι πλέον δραματική.

Οπότε, είναι επιτακτική η ανάγκη για αξιοποίηση όλων των εργαλείων, εθνικών και διεθνών, ώστε με την άμεση καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των παραγωγών, να υπάρξει λύση του προβλήματος.

Τέλος, πρέπει να επισπευστούν οι ενέργειες εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Α. για αυτοψία, καταγραφή και αποζημίωση στις πρόωρες καλλιέργειες, οι καταστροφές των οποίων εντάσσονται στις προβλεπόμενες  αποζημιώσεις του κανονισμού, καθώς η ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτημάτων είναι απαραίτητη συνθήκη για την επιβίωση των παραγωγών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στον συγκεκριμένο κάμπο, εργάζονται πολλοί αγρότες –νέοι, μάλιστα ως επί το πλείστον- που με τον κύκλο εργασιών τους, αυξάνουν αφενός τον παραγόμενο πλούτο της περιοχής με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους και, αφετέρου, δίνουν διέξοδο εργασίας σε εκατοντάδες πολίτες που δοκιμάζονται από την βίαιη απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία.

Επειδή οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης και των παρακειμένων περιοχών, υφίστανται, για μια ακόμη φορά τεράστιες ζημιές στην παραγωγή τους

Επειδή η αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνει διέξοδο σε εκατοντάδες πολίτες που, ειδάλλως, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης θα είχαν εγκαταλείψει την Π.Ε. Κοζάνης

Επειδή ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. είναι ανεπίκαιρος και δεν συμπεριλαμβάνει καταστροφές που πλέον, συμβαίνουν σχεδόν σε ετήσια βάση

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αποζημιωθούν πλήρως, άμεσα και στο ακέραιο οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων;
  2. Πότε θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να συμπεριλαμβάνει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Κόκκαλης Βασίλης

 

 

3 σχόλια

    • Ενώ εσύ με το μόνιμο αρνητικό σου σχόλιο είσαι αετός γνώσης και αποτελεσματικότητας! Όσο και να χτυπιέστε, όση χολή και ζήλεια να βγάζετε, δεν την αγγίζει! Οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο της!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.