Ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο kozan.gr με αφορμή τη Συναυλία του Σαββάτου 8 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, με τη μοναδική ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου

31 Μαΐου 2024
15:05
Κανένα σχόλιο
  1. Πείτε μας δύο λόγια για το project «Λόγος Λαϊκός». Πως γεννήθηκε η ιδέα;

 

Η ιδέα της συγκεκριμένης παράστασης, «Λόγος Λαϊκός»,  γεννήθηκε από εμένα και τον φίλο μου στιχουργό και συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη πριν από εφτά περίπου χρόνια. Ανέκαθεν πίστευα ότι στη λαϊκή μας μουσική παράδοση υπάρχουν υπέροχες μελωδίες και καταπληκτικοί στίχοι. Με δεδομένο λοιπόν αυτό και το ότι πάντα με εξίταρε και  ιντρίγκαρε  η ένωση της κλασικής κιθάρας με διάφορα μουσικά ήδη, προέκυψε φέτος αυτή η παράσταση με την Φωτεινή Βελεσιώτου η οποία είναι μια ιδανική ερμηνεύτρια για αυτό το υλικό.

 

  1. Η Φωτεινή Βελεσιώτου είναι μια ιδιαίτερη φωνή. Από κάποια βίντεο που κυκλοφόρησαν με πρόβες σας, είναι έκδηλη η μουσική χημεία που υπάρχει αναμεταξύ σας. Τι να περιμένουμε στην πρεμιέρα της Κοζάνης;

 

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στη Φωτεινή Βελεσιώτου, είναι ότι διαθέτει μια έντονη μουσικότητα και αισθητική, μιας και τραγουδά εκεί που πρέπει με λυρικό τρόπο και εκεί που χρειάζεται, τονίζει πολύ έντονα τις νότες με αιχμηρό τρόπο, με συνέπεια να συντονιζόμαστε πάρα πολύ στον τρόπο που ερμηνεύουμε. Από τις πρόβες έχει φανεί πως υπάρχει μια πολύ καλή χημεία και νομίζω πως αυτό θα αποτυπωθεί στην πρώτη μας συναυλία στην Κοζάνη, αλλά και σε όσες θα ακολουθούσουν στο μέλλον μιας και θέλουμε και οι δυο αυτή η παράσταση να έχει μεγάλη διάρκεια .

 

 

  1. Κύριε Μάργαρη, έχετε μια σπουδαία διαδρομή, ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό, αλλά τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι το κοινό αγκαλιάζει με πολύ θέρμη τις μουσικές προτάσεις σας. Πολλές sold out εμφανίσεις, σπουδαίες συνεργασίες, εμφανίσεις που αφήνουν το αποτύπωμα τους έντονα και συζητιούνται… Και όλα αυτά με μια κιθάρα! Ποιο είναι το μυστικό;

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους ακροατές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο οι οποίοι πράγματι αγκαλιάζουν με μεγάλη αγάπη τις παραστάσεις μου.

Δεν υπάρχει όμως κάποιο μυστικό, απλά πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων. Πρώτα απ’ όλα, είναι οι πολυετείς μου σπουδές πάνω στην κλασική μουσική. Σε όλες μου τις διασκευές και συνθέσεις χρησιμοποιώ στοιχεία από αυτόν τον ωκεανό που λέγεται κλασική μουσική όποιο μουσικό είδος και αν προσεγγίζω.

Δεύτερον, η κλασική κιθάρα από μόνη της είναι ο βασιλιάς των οργάνων. Έχει εκατοντάδες ηχοχρώματα και σου προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες είτε επάνω στις συνοδείες των τραγουδιών είτε στις συνθέσεις και στις διασκευές. Είναι ένα υπέροχο όργανο και είμαι πολύ τυχερός που ασχολήθηκα με αυτό.

Όλα αυτά από μόνα τους όμως δεν αρκούν, απαιτούνται ακόμη σκληρή δουλειά, πειθαρχία, αγάπη, επιμονή, υπομονή. Αν θέλει κάποιος η πορεία του σε αυτόν τον χώρο να είναι διαχρονική, πρέπει να είναι ακούραστος και το σημαντικότερο στοιχείο είναι να έχει βαθιά αγάπη για αυτό που κάνει και συνεχώς να βάζει νέους στόχους. Όλα αυτά μαζί είναι κατά την άποψή μου το μυστικό της επιτυχίας.

4. Το κοινό της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας, σας αγαπά ιδιαίτερα. Σας έχουμε κάθε χρόνο κοντά μας. Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη στις 8 του Ιούνη είναι και το πάντρεμα της κλασικής σας κιθάρας με την παραδοσιακή μας μουσική… πρωτοποριακό και ιδιαίτερο εγχείρημα. Η παράδοση εμπνέει;

 

Πράγματι την Κοζάνη, την επισκέπτομαι αρκετά συχνά για να πραγματοποιήσω εμφανίσεις, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πόλη. Χαίρομαι πολύ που θα είμαι στις 8 Ιουνίου ξανά εκεί.

Τώρα όσον αφορά στο πάντρεμα της παραδοσιακής μουσικής με την κλασική κιθάρα, είναι όντως πρωτοποριακό και είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω στις συναυλίες μου είτε με κομμάτια από την Ελλάδα είτε από την παράδοση άλλων χωρών. Η παράδοση εννοείται πως εμπνέει μιας και ουσιαστικά είναι οι ρίζες μας. Είναι πολύ σημαντική για κάθε χώρα, πόσω μάλλον για την Ελλάδα η οποία έχει την ευλογία να διαθέτει στη φαρέτρα της παραδοσιακής της μουσικής κομμάτια διαμάντια και αριστουργήματα.

Στη συναυλία στην Κοζάνη θα υπάρξει αυτή η ιδιαίτερη στιγμή, όπου θα παρουσιαστούν λίγα από αυτά τα κομμάτια, τα οποία θα ερμηνεύσει ο χαρισματικός Κοζανίτης  τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι