Τρία νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Παρέμβαση, «Οι Ατρείδες», «Ελιγμοί», «Παραμύθια μέσα απ’ τον καθρέφτη»

3 Ιουνίου 2024
13:45
Κανένα σχόλιο

 Τρία νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Παρέμβαση, «Οι Ατρείδες», «Ελιγμοί», «Παραμύθια μέσα από τον καθρέφτη» των Αθάνασιου Αραβαντινού, Κατερίνας Χατζηγιαννάκη και Αφροδίτης Διαμαντοπούλου, αντίστοιχα.

 «ΟΙ ΑΤΡΕΙΔΕΣ» του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ αποτελούν μία συλλογή και σύνθεση των ιστοριών της μυθολογίας από τη δημιουργία του κόσμου, έπειτα την Τιτανομαχία, την πλάση του ανθρώπου και όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις μέχρι και το τέλος του Τρωικού πολέμου και την ίδρυση του νέου τρωικού κόσμου στην Ιταλία, που αποτέλεσε τον πρόδρομο των Λατίνων. Εντός της αφήγησης γίνεται διεξοδική αναφορά στις συγγένειες, την καταγωγή και τις επιμειξίες όλων των προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και κάποιων της λατινικής, αποτελώντας ένα εγχείρημα πολύ σημαντικό, αφού στις περισσότερες πηγές οι ιστορίες της μυθολογίας είναι διασκορπισμένες και οι διαφορετικές εκδοχές της συγγένειας κάθε προσώπου δημιουργούν σύγχυση στην κατανόηση της αλληλουχίας των μυθολογικών γεγονότων. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μία παρουσίαση της αρχαιοελληνικής μυθολογικής ιστορίας όχι αποσπασματικά, όπως την διαβάζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ενιαία και διαδοχικά, ακολουθώντας την γραμμική αφήγηση και την καταγραφή του οικογενειακού δέντρου των προσωπικοτήτων της, θεών και ανθρώπων.

    Ο Αθανάσιος Αραβαντινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960 και έκτοτε κατοικεί μόνιμα στην ίδια πόλη. Απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για μεγάλη σειρά ετών στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση για φοιτητές και υποψήφιους σε διαγωνισμούς δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

***

Οι «ΕΛΙΓΜΟΙ»  της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ είναι μια ποιητική συλλογή με έντονο ψυχογραφικό περιεχόμενο, όπου η συγγραφέας καταθέτει σκέψεις της που απορρέουν από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Μέσα από τα  πενήντα δύο ποιήματά της, εύστοχα και κατανοητά, γίνεται λόγος για τον έρωτα, τη μοναξιά, τις σχέσεις συνύπαρξής μας με τους άλλους, με γνώμονα πολλές φορές και το στοιχείο της μνήμης, που αγγίζουν τον καθένα μας ξεχωριστά και μαρτυρούν τη μαεστρία της ίδιας να «ελίσσεται» συγγραφικά.

   Η Κατερίνα Χατζηγιαννάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο, όπου έζησε και εργάστηκε επί σειρά ετών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών.  Επίσης, είναι διπλωματούχος πιάνου με άριστα και εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό σχολείο Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα με ειδίκευση στο πιάνο. Το 2021 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Πρελούδια Ψυχής» (Εκδ. Μπαρμπουνάκης). Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί και δημοσιευτεί σε πολλά ανθολόγια.

***

Τα «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ» της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ είναι μια ποιητική συλλογή χωρισμένη σε τρεις ενότητες -«Παραμύθια για μικρούς», «Παραμύθια για μεγάλους», «Το τέλος των παραμυθιών»- μέσα από την οποία η συγγραφέας σχολιάζει με το δικό της μοναδικό τρόπο τα όσα χαρακτηρίζουν την εποχή μας, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα ολιγόστιχα, λυρικής διάθεσης, ποιήματα μας παρουσιάζουν μία ποικιλία θεμάτων -αντικατοπτρίζοντας την οπτική της συγγραφέως-  από τον χρόνο και τη φθορά του, τη σημερινή θέση της γυναίκας, τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, αλλά και ζητήματα που αφορούν το εσώτερο εγώ, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον αναγνωστικό συνονθύλευμα.

    H Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι  φιλόλογος και εργάζεται ως Eκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Επικοινωνία και τον Πολιτισμό», του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. Έχει βραβευτεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους και ανθολογίες ποίησης: «Τα υπογείως ανεωχθέντα», «Κορφολογώντας εποχών την προίκα», «Όσα ο αφρός φλοισβίζει», «Ό,τι χαρτοκόπτει, εν τω άμα, χαρτογραφεί», «Ανθολογία ερωτικής ποίησης» καθώς και στους συλλογικούς τόμους ποίησης «Βαρδάρης» ,  «Άφησέ με να έρθω μαζί σου», «σιδηρά βελόνη στην ουρήθρα», «Μάνα, κι αν έρθουν οι φίλοι μου», του ιστορικού διηγήματος «Κάποτε στην Ελλάδα» καθώς και στη μελέτη «Σώμα γυμνό» που αναφέρεται στην ποίηση της Χλόης Κουτσουμπέλη του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, του οποίου είναι μέλος. Παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής στην ποίηση σε ομάδες μαθητών του σχολείου της. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ψυχόγραμμα» 2015 και «Το γλαυκό και το μπλε της νύχτας» 2021.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι