Έκλεισε τις πύλες της αργά χθες βράδυ η 23η Ανθοκομική Έκθεση Πτολεμαΐδας, με θετικό πρόσημο για τους δέκα εκθέτες, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη βελτιώσεων στο χώρο, αλλά και διεύρυνσης του αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτήν, ενώ, διαφωνούν, με το ενδεχόμενο μεταφοράς της σε σημεία, εκτός της πόλης.
Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι προσιτές, για όλα τα βαλάντια, τιμές, και η εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών στο χώρο της διοργάνωσης, Λαϊκή Αγορά, ήταν οι παράγοντες εκείνοι, που συνέβαλαν, ώστε, οι τοπικοί εκθέτες, να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση.
Ωστόσο, ενοχλημένοι εμφανίστηκαν καταναλωτές, από τη γειτνίαση του κυρίως χώρου της Ανθοκομικής Έκθεσης, με τις καντίνες και τις υπαίθριες ταβέρνες, γιατί, ρυπαίνεται και η γύρω περιοχή.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ
Το πιο ωραίο στη φετινή έκθεση ήταν εκείνη η κοπέλα που έλεγε στα σχολεία τις ιστορίες για τα λουλούδια.
Αυτό με την τσίκνα από μία συγκεκριμένη ταβέρνα, που πιάνει τουλάχιστον όσο χώρο έχουν όλοι οι εκθέτες μαζί, δεν μπορεί να μην ενόχλησε κάποιον από τον Δήμο… Έλεος δηλαδή!
Αυτή η πόλη οτι κάνει, θέλει πρώτα αγιασμό και μετά σουβλάκια τέλος.
Μουσικές, τσίκνα, γεννήτριες ρεύματος και όλα αυτά σε περίοδο εξετάσεων. Χθες το βράδυ, όλη η γειτονιά της λαϊκής αγοράς ξαγρύπνησε, επειδή μια παρέα είχε κέφια. Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα βγάζουν κέρδος εις βάρος της ζωής άλλων, είναι γελασμένοι. Εάν ξαναγίνει η ανθοκομική ή κάποια άλλη εκδήλωση με μουσική στη λαϊκή αγορά, εγώ τουλάχιστον θα απευθυνθώ αλλού, γιατί με τους εδώ αρμόδιους δεν βγαίνει άκρη. Να δούμε τελικά τι είναι νόμιμο και τι όχι. Γιατί με το τι είναι σωστό και τι είναι όχι δεν βγάζουμε άκρη επίσης.
Ολόκληρη έκθεση κ είχε 10 εκθέτες. Οι καντίνες μαζί με τις ταβέρνες ήταν πιο πολλές, οπότε ίσως θα πρέπει να μετονομαστεί η έκθεση σε κάτι άλλο ; Ο αριθμός των εκθετών μειώνεται “εκθετικά” κάθε χρόνο, όπως και ο κόσμος που αγοράζει ή έστω την επισκέπτεται. Τέλος είναι ίσως η μοναδική ανθοκομική έκθεση που κάνοντας μια βόλτα στο τέλος της διαδρομής αντί να μυρίζεις άνθη, μυρίζεις τσικνοπέμπτη .
Είναι ίσως μια ευκαιρία πριν απαξιωθεί τελείως ο θεσμός να σκεφτούν τι πρέπει να γίνει για το καλό του κλάδου, των γύρω κατοίκων και της πόλης.
Επειδή απ ότι βλέπω όλοι βιώσαμε το ίδιο, δεν είναι η εκθεση που θα πρέπει να μεταφερθεί αλλά να μην επιτραπούν οι καντίνες εντός του χώρου της ανθοέκθεσης γιατί από ανθοέκθεση καταλήγει σουβλακοπάζαρο, αντί να ευωδιάζει από το ανθη των φυτών ευωδιάζει από τις ψησταριές… Συνεπώς γιατί να μεταφερθεί ή έκθεση, για να μη τα τσουγκρίσουν με τις καντίνες??? Απλά πράματα..
Αν φύγει η ανθοκομική και λαϊκή από αυτόν τον χώρο, οπως έφυγε και το πανηγύρι παλιότερα, το μόνο που θα μείνει θα είναι το πανηγύρι της Άρδασσας
Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας οι ανθοεκθέσεις γίνονται σε πάρκα, ώστε το όμορφο φυσικό περιβάλλον να δένει αρμονικά με το περιεχόμενο της έκθεσης. Στην Πτολεμαΐδα, γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Παίρνουμε ένα όμορφο περιεχόμενο και το πλαισιώνουμε με μουσική πανηγυριού, μυρωδιές τσίκνας, παρκαρισμένα φορτηγά και ατελείωτη βαβούρα. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πολύπαθο χώρο της λαϊκής αγοράς, όπως δεξιοτεχνίες και εκθέσεις αυτοκινήτων, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ο χώρος βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και η όχληση είναι έντονη. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε τη μεταφορά της ανθοέκθεσης σε άλλο χώρο, τον επόμενο χρόνο. Ελπίζω να μην επικρατήσουν πάλι τα γνωστά μικροπολιτικά συμφέροντα που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στην πόλη μας και αλλάξει γνώμη.
Το πόνημα μου τιτλοφορείται
ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ -ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Στο λουκάνικο επάνω
Ένα λούλουδο θα βάλω
Να μπορέσω να το φάω πλουμιστό.
Προσπαθώ να το μυρίσω
Το τριαντάφυλλο τ’ωραίο
Μα η τσίκνα δε μ’αφήνει
Και γλυκά λιγοθυμώ
Για να πάρω έναν πανσέ
Βγήκα μ’ορεξη περίσσια
Κι έφαγα σαν το γουρούνι
Θα βρεθώ στα κυπαρίσσια
Αχ βρε ανθοκομική
Κάθε χρόνο ίδιο πράγμα
Γλάστρα μια εις τη μέση
Και ο Κώστας ο Χοντρός
Ο Γιωργάκης ο Λιγνός
Κι οι χαλβάδες των φαρσάλων
Με την άσπρη τη ποδιά
Και το πουγγί στη μέση.
Καλή ανάπτυξη και καλά μεταλιγνιτικά κρασιά
Εξαιρετικό Ποίημα! Προσωπικά, θα του έβαζα τίτλο: “Τσικνοκομική”
Τι καλύτερο από το να γίνεται η έκθεση στο πάρκο εκτάκτων αναγκών (παρεπιπτόντως πρέπει να αλλάξει το όνομα του πάρκου..) ΧΩΡΙΣ χωρίς σουβλάκια κτλ..
Ανθοκομική ή μασαμπουκική. Λίγες μέρες μετά το Πάσχα όπου…όλοι όσοι ήταν στις καντίνες έφαγαν του σκασμού, συνευρέθηκαν στην μασαμπουκική για να συνεχίσουν την αύξηση τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης. Μια χαρά.
Η ανθοκομική περνάει από διατροφολόγο και κάθε χρόνο “αδυνατίζει”, με τους εκθέτες να λιγοστεύουν, ενώ αντιθέτως μετά το πέρας της, οι ίδιοι οι πολίτες ,οπωσδήποτε χρειάζονται διατροφολόγο, για να μην φτάσουν να χρειαστούν …….καρδιολόγο…..