Νίκος Βουνοτρυπίδης: “Τίποτα μη σας φαίνεται παράξενο, το θράσος είναι τεράστιο, η δίψα για αισχροκέρδεια δεν έχει τελειωμό, για όλα είναι ικανοί”

4 Ιουνίου 2024
10:50
Σε πρώτη φάση 70 α/γ τοποθετούνται στο Βέρμιο. Ακολουθούν άμεσα 36 ακόμη. Σύνολο 106. Υπάρχουν ήδη 50, δηλαδή πάμε στο σύνολο 156. Πιστεύετε ότι είναι πολλές; Λάθος κάνετε, υπάρχει σχεδιασμός για ακόμα 250, μόλις τοποθετηθούν οι 106 θα εμφανιστούν και αυτές, να είστε σίγουροι. Φαντάζομαι ότι το βλέπετε σαν υπερβολικό νούμερο 456 α/γ στο Βέρμιο…Δεν υπάρχει περίπτωση ! Και πάλι λάθος κάνετε, 700 α/γ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Καρυστία και ο σχεδιασμός είναι για ακόμα 700, μας τα έλεγε πέρσι στην εκδήλωση ο συναγωνιστής Τάσος Μπαλτάς, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Εύβοιας…
Τίποτα μη σας φαίνεται παράξενο, το θράσος είναι τεράστιο, η δίψα για αισχροκέρδια δεν έχει τελειωμό, για όλα είναι ικανοί.
Ας υποθέσουμε ότι τοποθετούν μόνο τις 106 α/γ. Ας κάνουμε κάποιους απλούς υπολογισμούς. Η βάση για μία ανεμογεννήτρια θέλει τουλάχιστον 2500 κυβ. σκυροδέματος, δηλαδή 106 α/γ Χ 2500 =265.000 ΚΥΒΙΚΑ. Με άλλα λόγια , το βουνό μας θα το φορτώσουν με 265.000 κυβικά σκυροδέματος, το οποίο δεν πρόκειται να βγει ποτέ από εκεί. Αν προσθέσουμε και το βάρος των κορμών και των πτερυγίων αυτών των τεράτων ,τα οποία σημειωτέον δεν είναι απλά μέταλλα, είναι κράματα σιδήρου, ευγενών μετάλλων και ρητινών. Οι πτερωτές επίσης είναι κράμα υαλονήματος και ρητινών. Στο σύνολο κάθε ανεμογεννήτρια ξεπερνάει τους 200 τόνους καρκινογόνου κράματος. Στην καλύτερη περίπτωση θα τις ανατινάξουν, θα τεμαχίσουν τα πτερύγια και θα τα θάψουν εκεί δίπλα, ούτως ώστε αντί να μολύνουν μόνο τον αέρα επι μία εικοσαετία, όσο διαρκεί δηλαδή περίπου η ζωή τους, να μολύνουν και το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη χλωρίδα και την πανίδα. .. Και μιας και μιλάμε για υδροφόρο ορίζοντα, γνωρίζετε φαντάζομαι ότι η Πτολεμαϊδα η Κοζάνη και οι γύρω Κοινότητες ΥΔΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ από το Δυτικό Βέρμιο. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ανατολικό Βέρμιο. Νάουσα, Βέροια και οι γύρω κοινότητες επίσης ΥΔΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ.
Πιστεύετε ότι όλοι αυτοί που πίνουμε αυτό το ποιοτικό νερό, θα συνεχίσουμε να το πίνουμε;
Δεν νομίζω…
Πιστεύετε ότι ο Αγροτικός κόσμος της περιοχής μας αλλά και του Ανατολικού Βερμίου, θα συνεχίζουν να παράγουν αυτά τα προϊόντα τα οποία με πολύ κόπο κατάφεραν να τα καθιερώσουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό;
Δεν νομίζω…
Αυτά που γράφω, τα έχω γράψει πάρα πολλές φορές, έχουμε προκαλέσει άπειρες φορές τους εκπρόσωπους των εταιρειών, τους επιστήμονές τους, σε ένα Δημόσιο διάλογο, να υπάρξει μια αντιπαράθεση… Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Και ξέρετε γιατί γίνεται αυτό; Γίνεται γιατί δεν έχουν τίποτα, μα τίποτα να πουν. Γιατί ξέρουν ότι τα επιχειρήματά τους είναι τόσο φαιδρά, τόσο αστεία, που θα καταρεύσουν σαν χάρτινος πύργος…
Τη δουλειά τους όμως την κάνουν μια χαρά, μπορεί να φταίμε εμείς , δεν ξέρω, μπορεί να κάνουμε λάθος χειρισμούς, το θέμα είναι ότι εμείς από αυτό που κάνουμε δεν έχουμε κανένα , μα κανένα κέρδος, δεν έχουμε λόγο να σταματήσουμε κάτι, αν αυτό είναι καλό για την Κοινωνία. Αντίθετα μάλιστα, ματώνουμε οικονομικά, στερούμε την οικογένειά μας από αρκετά πράγματα, πέρα από τα οικονομικά και την προσωπική μας απουσία.
Δεν είναι όμως χωρίς λόγο , είναι ακριβώς για την οικογένειά μας, για όλες τις οικογένειες του τόπου , γιατί υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν σημαία το προσωπικό τους συμφέρον, μπείτε και σεις σε αυτή τη διαδικασία, τώρα είναι η ώρα, να σώσουμε ότιδήποτε αν σώζετε…

5 σχόλια

  • Και ανακριβής…
   Λέει ότι κάθε θεμέλιο θέλει 2.500 κυβικά σκυροδέματος, όταν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις χρειάζεται 453 κυβικά ακριβώς…
   Γι αυτό δεν τους ακολουθεί κανένας.. Γιατί στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν κόσμο, παίρνουν το μικρόφωνο στο χέρι και λένε ότι να ναι.

   • Να λέμε δηλαδή και ευτυχώς που είναι μόνο 453 τα κυβικά; Ότι το ρεύμα ακριβαίνει επειδή διαρκώς κατασκευάζονται άχρηστα έργα, που δεν χωράνε στο δίκτυο, αυτό δεν μας ενοχλεί; Ότι θα καταντήσουμε να πληρώνουμε τους Γερμανούς, για να παίρνουν το αιολικό ρεύμα, αυτό δεν το καταλαβαίνετε; Το είπε τον προηγούμενο μήνα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών από φ/β: εξαγωγές δεν μπορούν να γίνουν, επειδή δεν το επιτρέπουν οι τιμές. Και για να γίνουν, η χώρα που εξάγει θα επιδοτεί τη χώρα που εισάγει!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.