kozan.gr: Όλα έτοιμα για τις Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον – Η σημερινή συνέντευξη τύπου (Βίντεο 18′)

7 Ιουνίου 2024
14:06
Κανένα σχόλιο

 Συνέντευξη τύπου για τις «Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον» πραγματοποιήθηκε τo μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2024 στο κτήριο της Π.Ε. Κοζάνης. Για  τις καθιερωμένες  Γιορτές Πέλεκον μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Λύσανδρος Μεταξάς, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Πολυτίμη Φαρμάκη ο Δήμαρχος Βοΐου  Χρήστος Ζευκλής, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης και συμμετέχων στο συναυλιακό πρόγραμμα Γιώργος Τζούκας και η υπεύθυνη των εκδηλώσεων Θεοδώρα Λειψιστινού. Οι Μέρες Γιορτών Βοΐου ΠΕΛΕΚΟΝ που ξεκίνησαν το 2016 αποτελούν έναν σημαντικό θεσμό αφορμή και ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση, τον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία του Βοΐου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ομιλίες που φέρνουν στο φως άγνωστες και πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής αλλά και για τα ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια της Δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών χωριών του Βοΐου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2024 στη Σιάτιστα, στην Εράτυρα, στον Πελεκάνο και στη Δάφνη η ιστορία συνομιλεί με τον πολιτισμό και η τέχνη συνδιαλέγεται με την παράδοση. Με την ευκαιρία της επετείου των πενήντα χρόνων Δημοκρατίας / πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, η ημερίδα 22 Ιουνίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες και αρχαιολόγοι, θα έχει θέμα: «Θεσμοί στην τοπική οργάνωση του Βοΐου: Από το “κοινόν των Ορεστών” της αρχαιότητας στις Κοινότητες της Τουρκοκρατίας». – Η ημερίδα καλύπτει μία χρονική περίοδο 2.200 χρόνων και αφορά θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, αρχειακά και αρχιτεκτονικά. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:

• Συναυλίες με την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, τους αγαπημένους καλλιτέχνες Θωμά Κοροβίνη – Μαρία Φωτίου, τους διεθνούς βεληνεκούς μουσικούς ερμηνεύτρια Nατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και πιανίστα Γιώργο Τζούκα
• Παρουσίαση χορών και εθίμων σε μία δραματοποιημένη μουσικο/χορευτική παράσταση
• Καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, στο Πολιτιστικό κέντρο Εράτυρας και Πελεκάνου, στο εργαστήρι αγιογραφίας Δάφνης

• Εργαστήρι γλυπτικής και αγιογραφίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοΐου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μύριχος» βραβεύει το ίδρυμα Παπαγεωργίου για την προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Λάζαρο Κυρίζογλου για την προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μύριχος, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλκα και τον Σύλλογο Απανταχού Πολυλακκιωτών Κοζάνης. Συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου. Με την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας και Θράκης. Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον Ιστορία, Πολιτισμός, Τέχνη, Παράδοση Μία λαμπρή ευκαιρία για την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, μία ιστορική διαδρομή δίπλα στη φύση. Μια πορεία γνώσης που αφορά στις ρίζες μας, στην εξερεύνηση της άγνωστης Δυτικής Μακεδονίας και τα περήφανα χωριά της. Υπεύθυνη Διοργάνωσης Θεοδώρα Λειψιστινού Τηλ Επικοινωνίας: +30 693739199

 

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι