Συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων τώρα (Γράφει ο Παύλος Π. Μασμανίδης)

12 Ιουνίου 2024
19:33

Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε στο φως σημαντικές εξελίξεις και προκλήσεις για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών κατέδειξαν την ανάγκη για μια ενιαία και συνεκτική στρατηγική από όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς, με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας τους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η πολυδιάσπαση των δυνάμεων αυτής της πολιτικής φάσης έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποτελεσματικής εκπροσώπησης και την αποδυνάμωση του πολιτικού λόγου. Η ανάγκη για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα πιο επιτακτική καθώς το κόμμα αυτό αποτελεί τον κύριο πόλο της κεντροαριστεράς και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία μιας ισχυρής και ενιαίας κεντροαριστερής συμμαχίας.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών έδειξαν μια μετατόπιση των πολιτικών ισορροπιών. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η ενίσχυση των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ενός συμπαγούς μετώπου από την κεντροαριστερά για την προάσπιση των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτών γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας.

Η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εκλογικούς συνασπισμούς. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κοινό πρόγραμμα δράσης που θα επικεντρώνεται σε κρίσιμα θέματα όπως η καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης με ΕΠΑΝΑΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ, δηλαδή με επανένταξη του εθνικού μας λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να ρίξουμε άμεσα το ενεργειακό κόστος, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διασφάλιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια ανανέωση της κεντροαριστεράς και να αποτρέψει την περαιτέρω αποδυνάμωση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη διανύσει μια σημαντική πορεία ως κυβερνητικά κόμματα, διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Με την εμπειρία μάλιστα, που απέκτησε από τη διακυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη και συνεκτική πρόταση σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που θα διαμορφώνει σε καλύτερες βάσεις το μέλλον της χώρας. Η συμπόρευση με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς θα ενισχύσει τη δυνατότητα για ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Η ανάγκη για συμπόρευση των κομμάτων της κεντροαριστεράς είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Η σημασία αυτής της ενότητας γίνεται πλέον αποδεκτή από σχεδόν όλους τους πολίτες και πρέπει να στηριχτεί και από τις ηγεσίες των κομμάτων, πρέπει να ακούσουν επιτέλους την βάση, τον λαό.

Η συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της κεντροαριστεράς και να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Είναι καιρός για τα κόμματα της κεντροαριστεράς να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό της χώρας και των πολιτών της.

Παύλος Π. Μασμανίδης

8 σχόλια

 • Καλά τα λόγια τα μεγάλα,αλλά όλα αυτά είναι κενού περιεχομένου,διότι κανείς δεν συμφωνεί με τις πράξεις του
  Άδικος κόπος,τζάμπα μελάνι και τίποτα που να αξίζει
  Καλό καλοκαιρι

 • Οταν δυο κόμματα ενώνονται δεν αθροίζονται αυτονόητα τα ποσοστά τους…..Οτι προκύψει μπορεί να πάρει μικρότερο ποσοστό από αυτό του μικρότερου κόμματος… Ασε που με την ένωση τους έμμεσα παραδέχονται πως δεν έχουν διακριτή πρόταση διακυβέρνησης της χώρασ….

 • Δυστυχώς το θέτεις σε λάθος πλαίσιο. Γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναπτυχθεί κεντροαριστερά. Η ονομασία του κόμματος σου είναι ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ” ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν έχει καμία σχέση με το κέντρο. Αντίθετα, κινείται περισσότερο στο χώρο της αριστεράς και ακόμη πιο αριστερά… Άρα, δεν μπορείτε να μιλάτε για κεντροαριστερά.
  Φυσικά, μπορεί να γίνει μια σύμπραξη, αλλά όχι υπό αυτούς τους όρους.

 • Απο πότε εκφράζεται την κεντροαριστερά κ Μασμανίδη είδατε φως και μπήκατε άντε μη πω βαριές κουβέντες γιατί πλέον ξέρουμε για ποιον δουλεύετε ορισμένοι…….
  Αντε γεια!!!!!

 • ΕΠΑΝΑΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ; Αυτοαποκαλείσαι στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ και δεν ξέρεις ούτε τις θέσεις του κόμματός σου;

 • Στον ΣΥΡΙΖΑ εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν συλλογικά όργανα.
  Είναι ντροπή προκειμένου να φανεί το όνομα μας να τα καπελώνουμε.
  Ας στέλνατε αυτό το κείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ για να τους πείτε την άποψή σας.
  Αντιθέτως, προκειμένου να μπει η ωραία φωτογραφία, παρακάμπτετε όλα τα όργανα και τις διαδικασίες.
  Θα μου πείτε, μετά την αποτυχία στις εσωκομματικές για τη ΝΕ, κάπως έπρεπε να φανεί το όνομα ξανά.

 • ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΥ ΒΓΑΖΑΜΕ 40€ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΜ
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ
  ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΑΪΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι