Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, από την Ξηρολίμνη Κοζάνης.
Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης με το οικογενειακό παρωνύμι “Σάρπογλης” γεννήθηκε στο χωριό Ξηρολίμνη Κοζάνης στις 31 Δεκεμβρίου 1926. Γιος του Ευστάθιου Χριστοφορίδη και της Βαρβάρας Ταρατσίδου. Και οι δύο γονείς του είχαν καταγωγή από το χωριό Κουνάκα της Άνω Ματσούκας του Πόντου.
Ακούραστος εργάτης του Πόντου από τους τελευταίους εναπομείναντες, άριστος γνώστης της Ποντιακής διαλέκτου, συγγραφέας και επιμελητής πολλών εκδόσεων. Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, επιμελήθηκε και εξέδωσε σε τρία βιβλία τα γραπτά κείμενα του πατέρα του με τον γενικό τίτλο “Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας”. Το τελευταίο του βιβλίο ήταν αφιερωμένο στην γενέτειρά του την Ξηρολίμνη.
Είχε βραβευτεί από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τον Οκτώβριο του 2018 σε ειδική εκδήλωση. Στο βιβλίο του με τίτλο «Ξηρολίμνη- Γενέθλια γη» παρουσίασε μια αναλυτική ονομαστική καταγραφή των μελών της κάθε οικογένειας αλλά και της περιοχής-χωριού προέλευσης του κάθε πρόσφυγα προγόνου του, φτάνοντας μέχρι και την 3η γενιά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται επίσης στις κοινωνικές σχέσεις, στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης, στα επαγγέλματα των συγχωριανών του αλλά και στην εκπαίδευση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής Ξηρολιμνης αλλά και όλους όσους διετέλεσαν Πρόεδροι του χωριού.
Στο συγγραφικό αυτό εγχείρημα παρουσιάζονται φωτογραφίες προσφύγων 1ης γενιάς από την καθημερινή ζωή του χωριού, του Σχολείου, της Εκκλησίας, καθώς και των ελαχίστων παλαιών Τουρκικών σπιτιών που διασώθηκαν. Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, σπούδασε στη Γεωπονοδασολογική Σχολή, του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1955 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Γεωργίας Ν. Κοζάνης. Το 1963 μετατέθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, στο Τμήμα Αναδασμού της τότε Διευθύνσεως Εποικισμού. Για δύο χρόνια (1971-1973) ως επικεφαλής κλιμακίου προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Αρχή Αναδασμού Κύπρου. Το 1986 έχοντας το βαθμό του Διευθυντού Α΄, παραιτήθηκε και συνταξιοδοτήθηκε. Το 1976 η γνωριμία του με τον τέως Νομάρχη, Πόντιο ποιητή και συγγραφέα ποντιακών θεατρικών έργων Ηλία Τσιρκινίδη, τον φέρνει κοντά στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α.), του οποίου ο Τσιρκινίδης ήταν πρόεδρος. Στον Σύλλογο αυτό δραστηριοποιείται δίπλα στον πρόεδρο ως γενικός γραμματέας και από το 1991 ως πρόεδρος μέχρι το 2008. Για πολλά χρόνια μετείχε στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Κοζανιτών Αθηνών «Ο Λασσάνης» ως γενικός γραμματέας και πρόεδρος κατά τα έτη 1988, 1989 και 1990. Επίσης δραστηριοποιείται στην Παμποντιακή Ένωση Αθηνών αλλά και στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Ε.ΠΟ.ΜΕ.) της οποίας ήταν τακτικό μέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης φέρει το όνομα του καθώς ο εκλιπών δώρισε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων . Η προσφορά του Χριστοφορίδη στον ποντιακό πολιτισμό ήταν τεράστια και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο .
Η εξόδιος ακολουθία του Χριστόφορου Χριστοφορίδη θά τελεστεί αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στις 12 το μεσημέρι τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην γενέτειρά του Ξηρολίμνη Κοζάνης
ΕΡΤ Κοζάνης
Αξιολογότατος.Καλό παράδεισο.