Kέντρο Καινοτομίας Υδρογόνου: Συνεχίζεται ο διαγωνισμός, απορρίφθηκε η προσφυγή- Έτοιμο το φθινόπωρο του 2026 Το πρωτοποριακό έργο H2HUB που θα δημιουργηθεί από το ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαϊδα , με επένδυση 19,8 εκατ. ευρώ

14 Ιουνίου 2024
13:23

Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για το πρωτοποριακό έργο, κατασκευής και λειτουργίας Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου, του H2HUB, στην Πτολεμαΐδα, μετά την απόρριψη, από την ΕΑΑΔΗΣΥ της προσφυγής που είχε κατέθεσε μία εκ των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΕΚΕΤΑ.

Όπως δήλωσε στο makthes.gr o Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΤΑ , υπεύθυνος παραρτημάτων Πτολεμαΐδας και Αθήνας, δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, άμεσα αναμένεται η ανακήρυξη αναδόχου για το μεγάλο έργο των 19,8 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».

grammelis-panagiotis.jpg

«Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Κόμβου όπως και τον εξοπλισμό του, με σκοπό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, την αποθήκευση και την αξιοποίησή του. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι περίπου 18 μήνες ενώ στη σύμβαση προβλέπεται και η κάλυψη λειτουργίας του Κόμβου για τριετή περίοδο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο του 2026».

Στον Κόμβο θα εργάζονται ερευνητές του ΕΚΕΤΑ, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα δημιουργηθεί και ένα Κέντρο Κατάρτισης στο οποίο θα εκπαιδεύονται διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες και τεχνικοί .

Σημειώνεται ότι ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου, θα δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, όπου ήδη έχει παραχωρηθεί έκταση 20 στρεμμάτων, για περίοδο 30 ετών. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΤΑ, είναι ο πρώτος φορέας που υπέγραψε συμφωνητικό με τη «ΒΙΟΠΑ Πτολεμαϊδας ΑΕ», δείχνοντας ότι υπάρχει προοπτική αξιοποίησης του Επιχειρηματικού Πάρκου, που θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Εορδαίας στις άλλοτε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ, δίνοντας νέα προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, που έχει πληγεί από την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Το Κέντρο Καινοτομίας Υδρογόνου( έργο H2HUB) «έχει σκοπό την ανεξάρτητη έρευνα και την ανάπτυξη επιδεικτικών εφαρμογών των τεχνολογιών υδρογόνου ως προς την παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίηση του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής».

Το Κέντρο Τεχνολογιών που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει: 1) Φωτοβολταϊκό πάρκο(Φ/Β), 2) δύο ηλεκτρολύτες παραγωγής Η2, για την παραγωγή έως 450 κιλών πράσινου H2 ημερησίως, για ερευνητικούς σκοπούς, 3)Κελί καυσίμου, για ερευνητικούς σκοπούς και την παραγωγή ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) για ίδιες ανάγκες, 4) Πρατήριο Η2: Ο Σταθμός Εφοδιασμού Καυσίμου Υδρογόνου(Υδρογονάδικο), θα εξυπηρετεί αρχικά δύο (2) δημοτικά βαρέα οχήματα-απορριμματοφόρα και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων του Κόμβου Η2, για ερευνητικούς σκοπούς με προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών υδρογονοκίνησης, 5) Συστοιχία μπαταριών αποθήκευσης για την κάλυψη λειτουργίας του κόμβου κατά τις βραδινές ώρες και για ερευνητικούς σκοπούς, 6)Έναν Yποσταθμό ΜΤ που θα διαχειρίζεται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα του Φ/Β Πάρκου και θα είναι η σύνδεση με το δίκτυο, 7) Ειδικές εργαστηριακές υποδομές μετρητικών οργάνων (testing facilities) με σκοπό την εξέταση και πιστοποίηση διαφόρων εφαρμογών/τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Η2 8) Ειδικά κτίρια (isobox) για διοίκηση/αίθουσα συναντήσεων, δωμάτιο ελέγχου (control room) και μεταλλική κατασκευή για το μηχανουργείο δοκιμών/ πιστοποιήσεων (testing facilities).

eketa-ptolemaido-hydrogen.jpg

Το «Η2- Hub» που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην εκπαίδευση, ανάπτυξη και πιστοποίηση εφαρμοσμένης έρευνας και στη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας γύρω από το υδρογόνο, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027», Στο Η2- HUB», υπολογίζεται ότι θα απασχολούνται 17 άτομα (τεχνικό και ερευνητικό προσωπικό), ενώ εντός πενταετίας από την έναρξη της λειτουργίας του αναμένεται να εκπαιδευτούν στον χώρο πάνω από 500 άτομα.

Όπως είπε ο δρ. Γραμμέλης, υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας του Κέντρου Καινοτομίας Υδρογόνου στην Πτολεμαΐδα. Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζονται και αυτά που θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, με την πλεονάζουσα ενέργεια που περιοδικά παράγουν, βοηθούν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Πέραν αυτού, τα δίκτυα που κατασκευάζει η ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου.

Οι τεχνολογίες υδρογόνου και η όλη προσπάθεια παραγωγής πράσινης και φθηνότερης ενέργειας, είναι το ζητούμενο για μία κοινωνία η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, τόσο στη μεταποίηση, όσο και στον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ο κ. Γραμμέλης.

 

ΠΗΓΗ https://www.makthes.gr/kentro-kainotomias-ydrogonoy-synechizetai-o-diagonismos-aporrifthike-i-prosfygi-etoimo-to-fthinoporo-toy-2026-708864

 

Άννη Καρολίδου

2 σχόλια

  • Μετά απο 6 χρόνια απολιγνιτοποίησης λέτε θα κατασκευαστεί ερευνητικό κέντρο που θα λειτουργήσει μετά 2 χρόνια.
    Άρα αποτέλεσμα θα έχουμε στο τέλος της 2ης 4ετιας.
    Και εμφανίζεται τεράστιο με μόνο 17 θέσεις εργασίας ενώ χάθηκαν χιλιάδες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι