Το «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» την Κυριακή 30 Ιουνίου στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης

18 Ιουνίου 2024
08:54
Κανένα σχόλιο
📢Η Ένωση Ποντίων Ματσούκας σας προσκαλεί στο «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, από τις 12:00 η ώρα το μεσημέρι.
📍Ήδη από δεκαετία του ’80 η Ένωση Ποντίων Ματσούκας πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο παρχάρ’ του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης την εκδήλωση αυτή, η οποία αποτελεί μία αναβίωση της πρακτικής του τρόπου ζωής που ακολουθούσαν οι κάτοικοι της περιοχής και είναι έτοιμη να την αναβιώσει και πάλι φέτος.
📍Η εκδήλωση περιλαμβάνει υπαίθριο ποντιακό γλέντι με εξέχοντες Πόντιους καλλιτέχνες, αφηγήσεις ιστοριών από τη ζωή στο παρχάρ’ από παλιές παρχαρομάνες του Αγίου Δημητρίου και πλούσια ποντιακά εδέσματα.

Παρχαρομάνα ελάλεσεν, ας έρχουν’ οι ρομάνες
Εγώ τα χιόνια έλυσα και την χλοάδαν έγκα
Παρχαρομάνα ελάλεσεν, ελύγανε τα χιόνια
Τα τουτουγιάδες ένοιξαν,ερθαν τα χελιδόνια
Παρχαρομάνα ελάλεσεν, καλώς και καλωσόρισαν τεμόν οι εμπρολάτοι,
που θ’αρματών’νε τα ραχιά και όλα τα παρχάρια
Παρχαρομάνα ελάλεσεν, ας έρχουν οι ρομάνες.
Εσκέρχουν οι τσοπάν, τραγωδούν και συρίζνε
και ολ’εχ’νε τα σιλαχα τουν σ’ωμία κρεμαγμένα…
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι