Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, με αφορμή ανάδειξη θέματος από το kozan.gr, με πεσμένους κορμούς στο δασάκι του Αη Θωμά

20 Ιουνίου 2024
06:54

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το πρόβλημα αυτό και γενικά με τα δασάκια που περιβάλλουν την Κοζάνη και είναι γεμάτα ξερόκλαδα και πεσμένους κορμούς δένδρων. Επισκεφτήκαμε πρόσφατα και τη νέα Δημοτική Αρχή και το Δασαρχείο και βάλαμε – μεταξύ των άλλων- το θέμα αυτό, ειδικά για τον Αη Θωμά. Ο δήμος δηλώνει αναρμοδιότητα διότι το δασάκι υπάγεται στο Δασαρχείο. Οι δασικές υπηρεσίες επικαλούνται έλλειψη χρημάτων, αλλά πρόσφατα βρήκαν κάποια λεφτά από ανταποδοτικά τέλη και άρχισαν κάποιο καθαρισμό. Έτσι όμως όπως δουλεύουν οι εργολάβοι , δηλαδή μόνο με φορτηγάκια, περιορίζεται ο καθαρισμός εκεί που είναι εύκολη η πρόσβαση, δηλαδή εκεί που υπάρχουν δρόμοι περιμετρικά. Ο κύριος όγκος του δάσους παραμένει ανέγγιχτος, γιατί εκεί χρειάζονται μουλάρια και ..ζόρικη δουλειά.

Αν το δάσος δεν καθαριστεί σε βάθος και ξεσπάσει καμιά φωτιά και πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι θα καούν αρκετά σπίτια μέσα στην πόλη. Για αυτό το λόγο το θέμα ΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΩΣ και το Δήμο Κοζάνης. Μπορεί τυπικά “να πετάξει το μπαλάκι” στο Δασαρχείο, αλλά ο Δήμος πρέπει να πιέσει ΔΗΜΟΣΙΩΣ και να απευθυνθεί και στην Πολιτική Προστασία. Σε τέτοια θέματα δεν χωρούν ολιγωρίες και μετατόπιση ευθυνών. Χρειάζονται δυναμικές πολιτικές.

Τέλος “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Ας διαμαρτυρηθούν κι ας γράψουν και οι πολίτες κάτι. Αυτό που ανέβηκε στο Kozan.gr, είναι το πρώτο μικρό σχόλιο που γίνεται από πολίτη έστω και ανώνυμα. Πρέπει να πατάμε όλοι κάθε τόσο το .. panic button, μπας και γίνει κάτι, πριν είναι πολύ αργά.

Λ. Τσικριτζής (Οικολογική Κίνηση Κοζάνης)

8 σχόλια

  • Ε αν χρειάζονται μουλάρια ας βάλουν κ οι ιππικοί όμιλοι ένα χεράκι εθελοντισμού κι ας προσφέρουν .

  • Δεν χρειάζονται μουλάρια και γαϊδούρια, 2-3 άνθρωποι με αλυσοπρίονο χρειάζονται να μικρύνουν τα ξύλα και 1-2 οικοδομικά καρότσια για να τα μεταφέρουν στην καρότσα κάποια αγροτικού αυτοκινήτου

    • Mια ακόμη ερώτηση. Πόσες φορές , εθελοντικά , πήγαν τα μέλη της οικολογικής κίνησης να καθαρίσουν κάποιο από τα περιαστικα δασάκια π.χ. στον Ξένια ,στον Άγιο Σαράντη . Πόσες;.

      • Μερικές από τις δεντροφυτεύσεις μας: Αηλιάς (άπειρες φορές), Αη Θωμάς, Αγ. Ελευθέριος, Αγιος Φανούριος, Κρεββατάκια, Σ’μάθκο, ΤΕΙ κλπ κλπ
        Μερικοί από τους καθαρισμούς: Πάρκο Αγίου Δημητρίου (πολλές φορές), Αη Σαράντης, περιοχή ΟΣΕ, ρεύμα Επταχωρίου, περιοχή Ξενία, περιμετρικός δρόμος που ενώνει Κοίλα με Δρέπανο, δασάκι στην περιοχή του ανοιχτού θεάτρου πάνω από το στρατιωτικό γήπεδο, κλπ κλπ
        Μερικές φωτογραφίες για τους δύσπιστους ανέβασα σήμερα στη σελίδα της Οικολογικής Κίνησης. Μόνο για σήμερα. Αύριο κατεβαίνουν γιατί ο σκοπός δεν είναι η διαφήμιση
        https://www.facebook.com/ecokoz
        Δώστε και κανένα τηλέφωνο να σας έχουμε υπόψη για τους μελλοντικούς καθαρισμούς και για να βάλετε και κανένα χεράκι στην επόμενη δεντροφύτευση που θα την κάνουμε το Νοέμβρη.
        Λ. Τσικριτζής

  • Τους αναρμοδιους- υπευθυνους- ανευθυνους ,τους ενδιαφερει μονο να κανουν συστασεις στους πολιτες για να καθαρισουν τα οικοπεδα τους και να τους απειλουν με βαρυ προστιμο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι