Δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία από τη ΔΕΗ

22 Ιουνίου 2024
14:49

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία από τη ΔΕΗ, έχοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης το επόμενο έτος.

Το ένα έργο, είναι το νέο φωτοβολταϊκό «Φοίβη» εγκατεστημένης ισχύος 550MWp που θα αναπτυχθεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2025.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του, απαρτίζεται από τρείς διαφορετικές υποπεριοχές συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 950.000 Φ/Β πλαίσια bifacial τεχνολογίας. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν σε ιχνηλάτες μονού άξονα (trackers).

Μετά την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το σύστημα, η παραγωγή του Φ/Β Σταθμού αναμένεται να φτάνει την 1 ΤWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών και που πρόκειται να καλύψει σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, με τη λειτουργία του σταθμού αποτρέπεται η εκπομπή 550 kt CO2 ετησίως. Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη.

Η κοινοπρακτική χρηματοδότηση για τη «Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους 294,4 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 184 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ, και με συγχρηματοδότηση ύψους 110,4 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Φοίβη» ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

«Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο»

Το έτερο project με την επωνυμία «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο», υλοποιείται μέσω της κοινής εταιρείας τους ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables Europe & Australia (51%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%). Επίσης η λειτουργία του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό έργο είναι το τελευταίο του χαρτοφυλακίου των 940 MWp (870 MWac) του Αμυνταίου που έχει εισέλθει στη φάση της κατασκευής.
Ειδικότερα, το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp (432 MWac) βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.

O συνολικός προϋπολογισμός της μονάδας ανέρχεται σε 255,4 εκατ. ευρώ και ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 127,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 76,6 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία από τις τράπεζες Alpha Bank ΑΕ, Eurobank ΑΕ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, καθώς και από ίδια κεφάλαια ύψους 51,1 εκατ. ευρώ.

ypodomes.com

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι