Επιστολή αναγνώστη στο kozan.gr: Δ. Μακεδονία: Η ανανέωση του προσωπικού της Δ.Ε.Η. αδήριτη ανάγκη για την επιχείρηση και την περιοχή

24 Αυγούστου 2017
18:00
 Ένας από τους κυρίαρχους λόγους που η ανεργία στην Δυτική Μακεδονία είναι στα υψηλότερα ποσοστά από όλες τις περιφέρειες της χώρας, είναι γιατί η ΔΕΗ δεν ανανεώνει το προσωπικό της.  Με άλλα λόγια κανείς δε βγαίνει στη σύνταξη αν και έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι μειώσεις των συντάξεων μείωσαν δραματικά και τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Βέβαια οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες με δυσκολία παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο.
Το συνδικάτο βέβαια έχει κατοχυρώσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τα 30 χρόνια δουλειάς και τα και το 57ο έτος της ηλικίας για όσους εργάζονται σε σταθμούς και ορυχεία της Δ.Ε.Η. Όμως υπάρχουν και δουλειές οι οποίες έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα ζόρι να βγουν στη σύνταξη.  Και γιατί να φύγει ένας μηχανικός η πτυχιούχος μηχανικός όταν έχει καλή δουλειά καλό μισθό, αυτοκίνητο, τηλέφωνο , άριστες εργασιακές συνθήκες και άλλα προνόμια; Και άκουσαν άκουσον ακόμα διατηρούνται οι θέσεις ψυγείου με όλα τα Προνόμια.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι εκατοντάδες νέοι πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά τα καλύτερα μυαλά της περιοχής να μεταναστεύουν αφού εδώ δεν αδειάζουν θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ  προχώρησε σε ένα δειλό  πρόγραμμα συνταξιοδότησης των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας όμως αυτό αφορούσε ελάχιστα άτομα σε όλο το λεκανοπέδιο που αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 70 Και αφορούσε το μέσο κατώτερο προσωπικό.
Αυτή την ώρα στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας πάνω από 1500 άτομα έχουν θεμελίωση συνταξιοδοτικό δικαίωμα Και έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσία. Το συνδικάτο και σωστά δεν αντέδρασε στην απόφαση της ΔΕΗ να θέσει ηλικιακά όρια.Βέβαια κατανοητές οι ανάγκες των εργαζομένων που θέλουν να παραμείνουν αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι και νέοι μας και πρέπει να δουλέψουν.
 Είναι αδήριτη ανάγκη η ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα σε ένα γενναίο πρόγραμμα ανανέωσης του προσωπικού της συμφωνώντας με την κυβέρνηση και τους δανειστές. Ο περιφερειάρχης οι δήμαρχοι, οι βουλευτές τα επιμελητήρια και κυρίως το ΤΕΕ έπρεπε να έχουν ήδη θέσει το θέμα και να μη μεμψιμοιρούν φοβούμενοι μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία  χύνοντας κροκοδείλια  δάκρυα  βλέποντας  τα παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.

15 σχόλια

  • Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να γίνουν αυτά που λες, (άνεργε πτυχιούχε) είναι να υπάρχει μια υγιής επιχείρηση. Ή ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση σήψης. Έχει πρόβλημα ρευστότητας, πρόβλημα με τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και προβλήματα με την προσβασή στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

  • μας τρελαινει που βλεπουμε δεκαδεε υπητησιακα αυτοκινητα με σηματα ή χωρις να περιφεροντσι στην πολη !! δεν φτανει που πηγσινοερχονται χρεονοντας τη δ

  • Γειά σου μεγάλε πρώην πρόεδρε και μεγάλο παράγοντα της περιοχής και όχι μόνο πάντα με την καλή έννοια που επιτέλους μιλάς ειλικρινά και απελευθερωμενα Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 8 χρόνια στο μόνο που κάνουν είναι να ψηφίζουν χωρίς να εφαρμόζουν εκτός από το κόψιμο μισθών και συντάξεων και ότι αφορά στην υπερφορολογηση πολιτών και επιχειρήσεων Όσο για την ΔΕΗ συμφωνώ απόλυτα ίσως αυτή η πρόταση και η αύξηση της είσπραξης των οφειλών με γενναίες πράξεις υπάρξει ελπίδα σωτηρίας

  • Μαυροματιδη προεδρε του ΤΕΕ μην κωφευεις εχεις εκατονταδες ανεργους μηχανικους με προσοντα ! μπες μπροστα στειλε τους ληγμενους κηφηνες της ΔΕΗ αρκετα πηραν 30 και πλεον χρονια μην περιμενεις να εχουν την αξιοπρεπεια να παραιτηθουν και δημιουργησε ελπιδα για τα νεα παιδια !!

  • οι περισσοτεροι μηχανικοι της ΔΕΗ Εχουν γνωσεις ξεπερασμενες καιρος ειναι να φυγουν αλλα δεν εχουν στοιχειωδη αξιοπρεπεια να αφξσουν χωρο για τους νεους .θα μεινουν εκει γαντζωμενοι στα σιγουρα χωρις κανενα ρισκο .που να πανε εξω ουτε 500 ευρω θα παρουν ! εκει στη ΔΕΞ κανουν το μαγκα !!!

  • H ΔΕΗ ακουλούθησε τον αντίθετο δρόμο με τον αλλότε κραταιό ΟΤΕ.

    Επι πρωθυπουργίας Καραμανλή και θητείας του Παναγή Βουρλούμη ο ΟΤΕ συμμαζεύτηκε και δόθηκε στη Γερμανική Deutche Telekom.

    Τα τελευταία χρόνια επι θητείας Τσαμαζ στη COSMOTE (όπως μετανομαστηκε ο ΟΤΕ) η εταιρεια έχει απογειωθεί.

    Ο κυριότερος λόγος πέρα απο το ικανο management, είναι το γεγονός της σταδιακής αποχώρησης όλων των παλιών εργαζομένων και ταυτοχρόνα η σταδιακή αντικατάσταση του προσωπικού με νέους και μοορφωμένους στις συγχρονες τεχνολογίες.

    Αντίθετα στη ΔΕΗ την ιδια περιόδο, η ΓΕΝΟΠ έιχαν πάντα το πρώτο χέρι και δεν άφησαν κανενα σοβαρο Manager, οπως ο Αθανασοπουλος της ΤΟΥΟΤΑ, να την εκσυγχρονίσει.

    Βεβαια και οι τωρινοί Κυβερνώντες επιθυμούν τη διαιώνιση της υπάρχουσας καταστασης στη ΔΕΗ, τόσο για ψηφοοθηρικούς λόγους όσο και για την εξυπηρετηση των ντοπιων εγχωριων συμεφεροντων στο χώρο της ενεργειας.

    Η αδυναμη δικοικηση της ΔΕΗ νοιαζεται κυριοτερα για τη διατηρηση των προνομιων των εργαζομενων της ΔΕΗ και οχι για τον εκσυγχρονισμό της.

    • Πολύ σωστά τα λες φίλε. Γιαυτό και θα ξεπουληθεί και όλοι τους θα πάνε άκλαυτοι στην ανεργία και στον μαρασμό. Αυτά κάνουν οι μικροπολιτικές και η νοοτροπία του βολέματος και του παρτακισμού. Όλοι τους ξέρουν ότι θα τρώνε όσο προλαβαίνουν ακόμα…

  • ΤΙ ΕΓΕΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ???? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΙ ???? ΑΚΟΥΝΕ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ???

  • Η ανεργία σε όλο τον σύγχρονο κόσμο μειώνεται όταν γίνονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης. Επενδύσεις σημαίνει εκσυγχρονισμός παλιών επιχειρήσεων και παραγωγή νέων προιόντων ή υπηρεσιών που θα απαιτήσουν την απασχόληση νέων επιστημόνων ή τεχνιτών και παράλληλα δημιουργία νέων επιχειρήσεων που όμως θα παράγουν προιόντα ή υπηρεσίες που έχει ανάγκη η εθνική αλλά και η παγκόσμια αγορά. Η ανεργία δεν μειώνεται αν μια επιχείρηση, κρατικοδίαιτη στον τρόπο λειτουργίας της, που δεν κάνει επενδύσεις εκσυγχρονισμού τα τελευταία χρόνια και που ουσιαστικά βρίσκεται στο κατώφλι της χρεωκοπίας και του ξεπουλήματος διώχνει το υφιστάμενο προσωπικό και προσλαμβάνει νέους που όσα προσόντα κι αν έχουν θα μπουν κι αυτοί στο γρανάζι της απαξίωσης που διακατέχει την ΔΕΗ σήμερα.Αυτό που θα έπρεπε -από χρόνια- να κάνει η ΔΕΗ και κάθε μεγάλη επιχείρηση είναι να αξιολογεί το προσωπικό της, να κρατά τους καλούς και με κάποιο τρόπο να δείχνει την έξοδο στους κακούς. Ομως αυτό δεν έγινε και δεν γίνεται στην Ελλάδα ποτέ. Επίσης δεν σημαίνει ότι όλοι οι παλιοί υπάλληλοι είναι κακοι ενώ όλοι οι νέοι καλοί.

  • στη γειτονια μου βλεπω ενα πολυτελες τζιπ της ΔΕΗ που φευγει καθε μερα κοντα στις 9 η ωρα και κατα τις 3 ειναι παλι πισω ! λες να εχει ωραριο μητερας !!η ΔΕΗ ως φαινεται δεν την αγγιξε η κριση .μπαχαλο …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι