Ένας από τους κυρίαρχους λόγους που η ανεργία στην Δυτική Μακεδονία είναι στα υψηλότερα ποσοστά από όλες τις περιφέρειες της χώρας, είναι γιατί η ΔΕΗ δεν ανανεώνει το προσωπικό της.  Με άλλα λόγια κανείς δε βγαίνει στη σύνταξη αν και έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι μειώσεις των συντάξεων μείωσαν δραματικά και τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Βέβαια οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες με δυσκολία παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο.
Το συνδικάτο βέβαια έχει κατοχυρώσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τα 30 χρόνια δουλειάς και τα και το 57ο έτος της ηλικίας για όσους εργάζονται σε σταθμούς και ορυχεία της Δ.Ε.Η. Όμως υπάρχουν και δουλειές οι οποίες έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα ζόρι να βγουν στη σύνταξη.  Και γιατί να φύγει ένας μηχανικός η πτυχιούχος μηχανικός όταν έχει καλή δουλειά καλό μισθό, αυτοκίνητο, τηλέφωνο , άριστες εργασιακές συνθήκες και άλλα προνόμια; Και άκουσαν άκουσον ακόμα διατηρούνται οι θέσεις ψυγείου με όλα τα Προνόμια.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι εκατοντάδες νέοι πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά τα καλύτερα μυαλά της περιοχής να μεταναστεύουν αφού εδώ δεν αδειάζουν θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ  προχώρησε σε ένα δειλό  πρόγραμμα συνταξιοδότησης των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας όμως αυτό αφορούσε ελάχιστα άτομα σε όλο το λεκανοπέδιο που αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 70 Και αφορούσε το μέσο κατώτερο προσωπικό.
Αυτή την ώρα στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας πάνω από 1500 άτομα έχουν θεμελίωση συνταξιοδοτικό δικαίωμα Και έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσία. Το συνδικάτο και σωστά δεν αντέδρασε στην απόφαση της ΔΕΗ να θέσει ηλικιακά όρια.Βέβαια κατανοητές οι ανάγκες των εργαζομένων που θέλουν να παραμείνουν αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι και νέοι μας και πρέπει να δουλέψουν.
 Είναι αδήριτη ανάγκη η ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα σε ένα γενναίο πρόγραμμα ανανέωσης του προσωπικού της συμφωνώντας με την κυβέρνηση και τους δανειστές. Ο περιφερειάρχης οι δήμαρχοι, οι βουλευτές τα επιμελητήρια και κυρίως το ΤΕΕ έπρεπε να έχουν ήδη θέσει το θέμα και να μη μεμψιμοιρούν φοβούμενοι μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία  χύνοντας κροκοδείλια  δάκρυα  βλέποντας  τα παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.