ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥ: Από την Τοπική Διάσταση – Δυναμική στα κοζανίτικα Μπρε Μπρε μπρε!!! (του Θεόφιλου Παπαδόπουλου)

26 Ιουνίου 2024
09:02

Τετάρτη σήμερα, 26 Ιουνίου του ..24 και ακόμη μία αυλαία του επιτυχημένου Πανηγυριού Δρεπάνου έχει πέσει. Ένα πανηγύρι με δύο όψεις. Αυτήν της Ιεράς Πανήγυρις και αυτήν της εμπορικής που έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια από τα στενά και συνηθισμένα όρια…

Τα έσοδα του πανηγυριού κυμαίνονται πάνω από τις 40 με 45 χιλ, ευρώ. Χρήματα που θα περίμενε ο κάθε καλοπροαίρετος να μείνουν στο χωριό και να αντιμετωπισθεί ένα μέρος της καθημερινότητας του. Δυστυχώς όμως τα χρόνια που το χωριό πέρασε στον νέο διευρυμένο Δήμο Κοζάνης όλα αυτά τα έσοδα πήγαιναν και πηγαίνουν σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούσαν τον Κλεινόν Άστυ. Την πόλη της Κοζάνης. Στα σκοπιανά συγκροτήματα που εμφανίζονταν τις Αποκριές και στα περίφημα μπρε μπρε μπρε… Στο χωριό έμενε και μένει ένα Ο.

Οι κάτοικοί του ανήμποροι να αντιδράσουν λόγω των γνωστών διαχρονικών παθογενειών σιωπούσαν και σιωπούν. Η “δουλικότητα” και εν γένει η λογική των “σκλάβων” που επεβλήθη καλά κρατεί.

Το πανηγύρι του Δρεπάνου δεν χρειάζεται τον ανθρώπινο παράγοντα να είναι επιτυχημένο. Έχει μεριμνήσει για αυτό η Γεωγραφία και η Ιστορία. Πάνω από όλα όμως η Ιερότητα του. Του Αγίου Πνεύματος βλέπετε.

Ο ανθρώπινος παράγοντας – ενδεικτικά αναφέρω τα εξής – μπορεί να παρέμβει στο κομμάτι της Υγιεινής των εκθετών, επισκεπτών, των υποδομών αλλά και της προβολής της Ιστορίας του χωριού. Προσφυγικό χωριό στο σύνολο του. Αυτό πρέπει να προβληθεί. Αυτό το κενό δεν μας τιμά ωσάν Τοπική Κοινωνία.

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να αποκαταστήσει αυτήν την ασχήμια και την εκμετάλλευση που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Τα όποια έσοδα προκύπτουν από την Ιερά Πανήγυρι αφορούν στο χωρίο και στο χωριό πρέπει να μείνουν. Τα μπρε μπρε μπρε της Κοζανίτικης Αποκριάς – σεβαστά μεν – αλλά μας είναι ξένα. Όπως ξένα μας είναι και τα σκοπιανά συγκροτήματα που κάποιοι πρώην μας είχαν φορτώσει…

Σημείωση. Και να μην ξεχνιόμαστε. Ένα μήνυμα προς τους κομματικούς σκλάβους και ξερόλες κατοίκους του χωριού. Δύο αγωγοί της τηλεθέρμανσης διέρχονται του χωριού αλλά τηλεθέρμανση ΓΙΟΚ

Είμαστε σε άλλη εποχή

Θεόφιλος Παπαδόπουλος

Δημοσιογράφος

Δρέπανο, Ιούνιος 24

3 σχόλια

  • Υπερβολικός όπως πάντα ο κύριος. Όσο για το “ξενα” που κόλλησε στα έθιμα και στα τραγούδια της αποκριάς, ας του πει κάποιος ότι δεν είναι ξένα. Είναι μέρος της παράδοσης του τόπου μας και των ανθρώπων του. Διαβάζοντας κάποιος αυτό το ξένα θα μπορούσε άνετα να χαρακτηρίσει ξένο και το έθιμο των μομογερων που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην όλη ατμόσφαιρα της αποκριάς. Κάθε άνθρωπος που ζει στην περιοχή μας έχει τις δικές του ρίζες, τα δικά του έθιμα ,τις δικές του παραδόσεις. Αυτό δεν κάνει το ένα ξένο προς το άλλο. Όλα μαζί μας κάνουν αυτό που είμαστε..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι