Πέθανε ο Παναγιώτης (Πήτερ) Ιασωνίδης, από τη Βροντή Κοζάνης (Βοΐου), στυλοβάτης της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία – Ήταν φλογερός Πόντιος και πιστός πατριώτης

2 Ιουλίου 2024
18:58
Κανένα σχόλιο

Θλίψη στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας για το θάνατο του Παναγιώτη (Πήτερ) Ιασωνίδη, ενός ανθρώπου που από πολύ νωρίς συμμετείχε και στήριζε τις δράσεις της ομογένειας. Ο 62χρονος ομογενής άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα, έπειτα από μακροχρόνια περιπέτεια της υγείας του, περιτριγυρισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια.

Αν και ο ίδιος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Μελβούρνη, ήταν συνδεδεμένος με τον τόπο καταγωγής των γονιών του τη Βροντή Κοζάνης και περήφανος για την απώτερη καταγωγή του από τη Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου.

Ήταν η ψυχή της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης και Βικτόριας, συμμετείχε στην Παμμακεδονική Ένωση Μελβουρνης και Βικτόριας, και στήριζε το Ελληνικό Κέντρο νοικιάζοντας γραφεία όπου λειτουργούσε το Εκπαιδευτήριο ITHEA (The Institute of Tertiary and Higher Education Australia). Όταν ήταν φοιτητής δραστηριοποιήθηκε με στην Ένωση Φοιτητών Nugas, στη διοργάνωση της Ελληνικής Εβδομάδας αλλά και στο Φεστιβάλ «Αντίποδες».

Ένθερμος Πόντιος και Μακεδόνας, ο Ιασωνίδης μιλούσε ποντιακά και επισκεπτόταν όποτε μπορούσε την αλησμόνητη πατρίδα. Καρδιοχτυπούσε για τη Μακεδονία και όλα όσα σχεδιάζονταν σε βάρος της.

Ήταν Έλληνας με όλη τη σημασία της λέξεως.

«Το λιοντάρι μας έφυγε… Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης απεβίωσε στης 07:48 στην αγκαλιά μας, ήρεμα και δίχως πόνο. Αιώνια του η μνήμη. Η αγάπη μας θα συνοδέψει την όμορφη του ψυχούλα, στα χέρια του Θεού. Τον περιμένουν πολλές ψυχές…», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο facebook, η πολυαγαπημένη σύζυγός του Ελένη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά την Ανατολή και τον Γιώργο.

Πλήθος είναι τα συλλυπητήρια των ομογενών για την απώλεια του Πήτερ Ιασωνίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πήτερ ήταν ο πιο γενναιόδωρος και σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος που γνώριζα. Τον αγαπούσα. Ήταν σαν αληθινός αδελφός μου. Πονάει η καρδιά μου. Τα δάκρυα τρέχουν ανεξέλεγκτα. Οι σκέψεις είναι στη γυναίκα του Ελένη και τα δύο παιδιά τους», σημείωσε ο Βασίλης (Μπιλ) Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας που αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η Κοινότητα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Φίλος, σημαντικός παροικιακός παράγοντας και ενθουσιώδες μέλος της Ελληνικής Κοινότητας, ο Παναγιώτης Ιασωνίδης εντυπωσίαζε όλους όσοι τον γνώριζαν. Ήταν ένας περήφανος Έλληνας που ενέπνευσε πολλούς γύρω του, υποστηρίζοντας ενεργά θέματα που ήταν σημαντικά για τον ίδιο και την ευρύτερη παροικία. Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του έργου του Ελληνικού Κέντρου και από την αρχή της λειτουργίας του μετέφερε την σχολή του “Ithea” με αποτέλεσμα να είναι ο μεγαλύτερος μισθωτής του Κοινοτικού κτηρίου μας».

Ο Πήτερ Ιασωνίδης με μέλη της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης πριν από αρκετά χρόνια (φωτ.: facebook.com/pontiaki.estia)

«Βαθιά θλίψη προκάλεσε η είδηση θανάτου του Παναγιώτη Ιασωνίδη. Ενός ανθρώπου που απέδειξε ποικιλοτρόπως την αγάπη του για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Αυστραλίας. Ο Παναγιώτης ήταν βασικός κρίκος της αδελφοποίησης μας με την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης. Εκ μέρους του ΔΣ και των μελών μας, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Ευχόμαστε το ήθος, η ευγένεια, η βαθιά πνευματικότητα και η ανοιχτή σκέψη του Παναγιώτη να αποτελέσουν για όλους φωτεινή πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και κυρίως, παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς», αναφέρεται σε ανάρτηση της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης.

«Αδελφέ μου Παναγιώτη καλό παράδεισο να έχεις. Είναι κάποια πράγματα που μοιράζεσαι με κάποιους ανθρώπους που σε στιγματίζουν την ψυχή», σημείωσε συντετριμένη η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας Λίτσα Αθανασιάδη.

Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός και στην Ελλάδα όπου ο Παναγιώτης Ιασωνίδης είχε πολλούς φίλους.

«Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του συμπατριώτη μας από την Αυστραλία Παναγιώτη Ιασωνίδη.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλη την ποντιακή κοινότητα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα. Υπηρέτησε με σεβασμό τα ιδανικά του ποντιακού ελληνισμού ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ). Τον ευχαριστούμε για ό,τι προσέφερε, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος», αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ΠΟΕ για τον θάνατο του Ιασωνίδη.

Ενσταντανέ με την Κατερίνα Μπίλη, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook.com/katerina.bili)

«Καλό ταξίδι στην Αιωνιότητα Παναγιώτη!!! Απίστευτη είδηση αγαπημένε μας Παναγιώτη δεν έχει πολύ καιρό που μιλήσαμε κι έλεγες θα συναντηθούμε στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο. Αν και γεννημένος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με καταγωγή από την Βροντή Κοζάνης ήσουν Αγωνιστής για το Ποντιακό Ζήτημα, συνοδοιπόρος στη ΔΙΣΥΠΕ, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, έδινες τον δικό σου αγώνα στους συλλόγους της Αυστραλίας. Πόσες φορές δεν ταξίδεψες στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, πάντα θα σε θυμάμαι με το χαμόγελο στα χείλη και το πιο σπουδαίο όταν μου ζήτησες το ημερολόγιο του συλλόγου μας να στο στείλω στην Αυστραλία για τα γενέθλιά της Τολίτσας σου που την είχα φωτογραφία στη Σουμελά.
Καλό παράδεισο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου», γράφει στο δικό της προφίλ η Κατερίνα Μπίλη από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών.

 

ΠΗΓΗ pontosnews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι