Π. Κουκουλόπουλος: «Επιβεβλημένη πλέον η παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου»

10 Ιουλίου 2024
12:57
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, για το χάος που επικρατεί στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και την ανασφάλεια που βιώνουν οι φορολογούμενοι και μαζί τους οι λογιστές – φοροτεχνικοί.

Ειδικότερα, στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, περιγράφει πως «έξι εργάσιμες ημέρες μετά την 2α Ιουλίου, ημερομηνία αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, και δεκατρείς εργάσιμες ημέρες πριν την 26η Ιουλίου, καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η παράταση καθίσταται πλέον επιβεβλημένη. Αυτό επιτάσσει αφενός μεν ο όγκος των περίπου 2,5 εκατομμυρίων δηλώσεων που ακόμα δεν έχουν υποβληθεί, αφετέρου το πλήθος των τροποποιητικών που είναι απαραίτητο να κατατεθούν για τις αυτόματα υποβληθείσες, εξαιτίας της σωρείας ελλείψεων και σφαλμάτων που περιέχουν».

Υπενθυμίζοντας ότι ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει τεκμηριωμένες επιφυλάξεις τόσο για τις φετινές προθεσμίες όσο και για αναγκαίες δικλίδες ασφαλείας στην αυτόματη υποβολή δηλώσεων, ήδη από τον Απρίλιο κατά την ψήφιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, υπογραμμίζει πως «στο παρόν χρονικό σημείο, τα εκτενή επιχειρήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), με σειρά τεχνικών παραμέτρων θεμελιώνουν επαρκώς την αναγκαιότητα παράτασης».

Συνοπτικά, λοιπόν, αποτυπώνει τους δύο άξονες της υφιστάμενης κατάστασης:

– H επικαιροποιημένη λίστα προβλημάτων αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος επιλύθηκε εντός Ιουνίου, δηλαδή πολύ πρόσφατα. Είναι δε ανησυχητικό ότι πολλά προβλήματα ακόμα παραμένουν άλυτα. Ενδεικτικά, χωρίς χρόνο επίλυσης κατά την ΠΟΦΕΕ είναι οι λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων, η μη εμφάνιση στο Ε1 αυτοκινήτων που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, η εκκρεμότητα της ΔΥΠΑ στην ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας, το πρόβλημα με τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων, η φορολόγηση αγροτών με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο, κλπ.

– Εξίσου σημαντικά είναι τα δέκα προβλήματα που αφορούν τις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Λανθασμένα στοιχεία, αλλά και δεδομένα που δεν είχαν συμπληρωθεί, αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό φιάσκο της πολυδιαφημισμένης “μεταρρύθμισης” της Κυβέρνησης.

Δίνοντας έμφαση «στο σεβασμό του έργου που επιτελούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί και μη λησμονώντας πως είναι και αυτοί άνθρωποι, με εργασιακά δικαιώματα και προσωπική ζωή», καθώς και στην «πρωταγωνιστική σημασία των φορολογικών δηλώσεων, με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, για τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος», ο Π. Κουκουλόπουλος ζητά από την Κυβέρνηση:

 Να δώσει, επιτέλους, την επιβεβλημένη παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, έως την 30η Σεπτεμβρίου.

 Το χρόνο ανακοίνωσης της παράτασης, ώστε οι λογιστές / φοροτεχνικοί να μην τελούν σ’ αυτήν την ανεπίτρεπτη ανασφάλεια.

 Απαντήσεις για κάθε ένα από τα προβλήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

 Απολογισμό αξιολόγησης της 1ης εφαρμογής του νέου συστήματος αυτόματης υποβολής δηλώσεων, υπό το πρίσμα του συνόλου των σφαλμάτων και ελλείψεων που διαπιστώθηκαν.

 Πρόσθετα μέτρα, ιδίως για την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και όλων όσοι δεν έχουν ευχέρεια χρήσης των νέων τεχνολογιών, ώστε να διασφαλιστεί πως ούτε ένας φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί άδικα με επιπλέον φορολόγηση εξαιτίας σφαλμάτων / ελλείψεων στην αυτόματα υποβληθείσα δήλωσή του

Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

3 σχόλια

  • Έλεος…. Πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούνται οι προθεσμίες σ’ αυτό τον τόπο;
    Αλλά τι περιμένεις όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί ενισχύουν το μπάχαλο για λόγους ψηφοθηρίας;

  • Πάρη η παράτ αση των φορολογικών δηλώσεδων είναι αναγκαία γιαατί η κυβέρνηση που φροντίζει αυτούς π[ου έχουν ανάγκη , δηλαδή ευάλωτες ομάδες π.χ συνταξιούχους και κυρίως αυτοί που έχουν αρνητική διαφορά Τά Χριστούγεννα η κυβέρνηση αυτή των λαικών στρωμάτων έδωσε το υπέρογκο ποσό των 100 ευρώ επίδομα για την κάλυη των αναγκών, που να τα ξοδέψει άραγε τόσα λεφτά ο κακομ οίρης, καί τώρα μας ζητάει ο αθεόφοβος γιατί τα πήρα κι εγώ για 100 ευρώ να κάνουμε συμπληρωματική δήλωση , ήρθε μήνυμα από την ΑΑΔΕ άκουσον άκουσον , δηλ. να πάρει τα 30 ευρώ ο λογιστής και τα κάκκαλα ο συνταξιούχος, ξύπνα ωρέ σσυνταξιούχε δεν καταλαβαίνεις ότι θα μας πιεί το αίμα ετούτος; δεν είναι για μάς αλλά για τους μεγαλοκαρχαρίες;, μα με τι πολιτικούς ψεύτεες μπλέξαμε; ξυπνήστςε ξυπνήστε .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι