4η Εδαφική Επιτροπή Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης «Όλα βαίνουν καλώς ….εναντίον μας» (Της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου)

10 Ιουλίου 2024
18:10

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συζητήθηκε, στο πλαίσιο της  4ης συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης, πριν λίγες μέρες στην Κοζάνη.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι ο 1ος από τους τρεις Πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, με πόρους 1,6 δις €.

Το σύνολο των πόρων που αθροίζει συνολικά ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης (μόχλευση ιδιωτικών πόρων, πόροι Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΤΕπ), ανέρχονται σε 5 δις€.

Η Περιφέρεια μας, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ως γνωστόν, παίρνει μόνο το 67%, δηλαδή 1,08δις€, καθώς το υπόλοιπο 33% πηγαίνει στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Σήμερα, πέντε (5) χρόνια μετά την απόφαση για την βίαιη Απολιγνιτοποίηση, το Ταμείο και συνολικά ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, δυστυχώς καρκινοβατούν.

Το γνωστό ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) έχει εγκαταληφθεί και στη θέση του υπάρχει μια απλή συρραφή έργων χωρίς συνοχή, που και αυτά είναι ακόμη στα χαρτιά.

Τα στοιχεία αποκαρδιωτικά (https://eydam.gr/entaxeis/techniki-voitheia/)

1ο Καμία Επένδυση δεν έγινε ακόμη και το χρηματοδοτικό εργαλείο για χαμηλότοκα επενδυτικά δάνεια έμεινε στα χαρτιά

2ο Καμία θέση εργασίας δεν δημιουργήθηκε και από τις 6.000 θέσεις (ΣΔΑΜ) που θα δημιουργούνταν μέχρι το 2023 κατεβήκαμε στις 3.005 (sic!) όταν χάθηκαν πάνω από 10.000 !

3ο  Οι πληρωμές (απορρόφηση) από όλους τους Πυλώνες είναι ΜΗΔΕΝ (0) με εξαίρεση κάποιες χιλιάδες ευρώ στην Αθήνα, για λειτουργικά, συμβούλους συνεδριάσεις κλπ

4ο Οι εντάξεις έργων στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι μόλις 12% (201εκ€ από τα 1,6δις€ του Ταμείου)  για όλες τις Περιφέρειες.

5ο Τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση τριών χρόνων, τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ εξαγγέλλονταν από τον Ιούνιο του 2021. Τώρα ξεκινάει η Αξιολόγηση τους. Δεν αξιολογήθηκε ακόμη ούτε το πρώτο έργο του Ιανουαρίου του 2024

6ο Τα  950 εκ€ για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις του 2ου Πυλώνα αγνοούνται. Καμία συντονισμένη προσπάθεια από το αρμόδιο Υπουργείο να κατευθυνθούν οι επενδυτές για απευθείας δανειακή  ενίσχυση από τον 2ο Πυλώνα.

7ο Το  υπόλοιπο 1,086 δις του 3ου Πυλώνα για Δημόσιες Επενδύσεις αγνοείται, με πολλά ερωτηματικά για την ολοκληρωτική απώλεια του. Η πρώτη υπογραφή συμφωνίας με την ΕΤΕπ για δάνεια έως 300 εκατ €, ξέμεινε στα πρώτα 80 εκ € του 2022 ,που και αυτά ακόμα αγνοούνται. Από αυτόν τον Πυλώνα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα Δημόσια έργα της Περιφέρειας (Σιδηρόδρομος, Κάθετος Άξονας Λάρισα – Νίκη, Αρδευτικά τουριστικές υποδομές κλπ).

8ο Τα 370εκ€ του  Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρηματοδοτούσε αποκαταστάσεις ορυχείων και Τηλεθερμάνσεις, αγνοούνται.

9ο Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που θα συμπλήρωνε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, έμεινε με ένα Σύμφωνο Συνεργασίας που απλά κάλυψε ότι θα κάλυπτε εκ των πραγμάτων το ΠΑΑ σε όλες τις Περιφέρειες. Οι επενδύσεις του ΣΔΑΜ, τα Αρδευτικά, η στήριξη της Γούνας κλπ ξέμειναν στα χαρτιά

10ο Η Ρήτρα Μετάβασης δεν ενεργοποιήθηκε

Εν κατακλείδι, από τα 5 δις€ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας σε πραγματικό χρήμα και δουλειές, μέχρι σήμερα, δεν είδε τίποτε. ΜΗΔΕΝ

Απ΄ ότι φαίνεται η Χώρα κινείται με μοναδική προτεραιότητα τον θαλάσσιο Τουρισμό και εμάς μας αφήνουν στην τύχη μας.

Μεγάλη η ευθύνη και του Περιφερειάρχη που αντί να διαμορφώσει μαζί με τους Δημάρχους ένα σφικτό διεκδικητικό πλαίσιο για τα καυτά ανοιχτά θέματα της Περηφέρειας, αρκείται σε χαλαρές διαδικασίες χωρίς πολιτική ατζέντα.

Για να ορθοποδήσει η Δυτική Μακεδονία από το σοκ της βίαιης Απολιγνιτοποίησης, χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής για την Μετάβαση και άμεσα.

Πρέπει:

1ο Να αποκεντρωθεί η διαχείριση του Ταμείου και να έχει αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση

2ο Να ξεκινήσει η χρηματοδότηση του 2ου και 3ου Πυλώνα με τις  επενδύσεις που θα αντιστρέψουν τα αρνητικά για την ανάπτυξη μας σημεία που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Μετάβασης (ΣΔΑΜ)

 • Τουλάχιστον δύο μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις
 • Διασύνδεση με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο προς τις Βαλκανικές χώρες
 • Διείσδυση διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων
 • Δημιουργία ξενόγλωσσων Σχολών στο Πανεπιστήμιο (σήμερα μόλις 2 ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και κανένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα)

3ο  να ξεκινήσουν τουλάχιστον τα εμβληματικά έργα που ονοματίζονται στο ΣΔΑΜ πχ Έξυπνες αγροτικές μονάδες Μονάδα υδροπονίας ντομάτας και μονάδα ΣΥΘΗΑ 40ΜW από ιδιώτες επενδυτές, Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Β. Ιταλίας, Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης 200 κλινών μέσω ΣΔΙΤ κ.λπ

Κυρίως, όμως πρέπει Περιφερειάρχης και Υπεύθυνοι του Ταμείου να σταματήσουν να βλέπουν την κατάσταση με παραμορφωτικούς φακούς….

…..διαφορετικά, όλα θα βαίνουν καλώς …. εναντίον μας*

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

*(Συγγραφέας Σκαμπαρδώνης Γ. τίτλος βιβλίου)

13 σχόλια

 • Θέλω κάποιος απο τους διαχειριστές δηλαδή διοίκησης σδαμ περιφερειάρχης κτλ κτλ να μας πει σημείο σημείο τι συμβαίνει. Αλλιώς η κυρία Ζεμπιλιαδου απλά εχει δίκαιο

 • Σε παραδέχομαι. Μόνο ο Ε65 προχωρά και θα πηγαίνουμε Αθήνα εύκολαα. Κάποιες μικροεκπαιδεύσεις που θα πληρώνονται κάποια χωροταξικά και τα υπόλοιπα για συμβούλους και ταξίδια Αθηναίων. Περίμενε τα 7 δις ο δυτικομακεδόνας αλλα στην πορεία αλλαγή. Τώρα ζηταν την 4η δόση. Σε μας δεν αντιστοιχούν χρήματα αλλά θα πάνε για ψηφιοποίηση αρχείων.θέλουμε να μας πεις οι τεχνοκράτες ποια έργα θα κάνουν με χρήματα του ταμείου.

  • Στη Δυτική Μακεδονία μέχρι τώρα όπως τα λες πέρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο αξιολόγησης δεν έχει κάνει τίποτε.

 • Η αλήθεια είναι αυτή…και δεν πρόκειται να αλλάξει και κάτι… μετάβαση δεν θα υπάρχει..
  Δυτική Μακεδονία.. Ελντοράντο των ΦΒ και των Ανεμογεννητριών!!
  Άλλες επενδύσεις…γιοκ…λόγω ελλείψεως χώρων!!!

 • Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Η Δυτική Μακεδονία μαραζώνει. Είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν απλά με υποσχέσεις και οι νέοι μας έχουν φύγει

 • Εμείς δε θέλουμε Γεωργία. Δε γουστάρουμε την πραγματικότητα γιατί είναι ζοφερή. Θέλουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Είναι στο dna μας. Και την επόμενη όχι πάλι την αλήθεια αλλά τον κάθε τυχαίο που θεωρούμε ότι σαν ένας από εμάς μπορεί. Έλα όμως που δεν….

 • Μπράβο Γεωργία για την πληροφόρηση.
  Όλα είναι αλήθεια αφού ο Περιφερειάρχης δεν τα διαψεύδει.
  Οφείλει ο Περιφερειάρχης να απολογηθεί.

 • Κανείς Περιφερειάρχης και κανένα ΔΑΜ δεν μπορει να επιβάλει σε σοβαρούς επενδυτές να επενδύσουν σε μια περιοχή ακόμη και με υψηλά κίνητρα όταν το περιβάλλον της ενέργειας πανευρωπαικά και παγκοσμίως ειναι εντελώς ρευστό και η επένδυση μπορεί -μέχρι να ολοκληρωθεί βάλε 2-3-4-5 χρονια με τις αδειοδοτήσεις -να μην είναι πλέον βιώσιμη! Δειτε τι έγινε με την Μονάδα 5, κόστος επένδυσης 2,2 δις και σε λίγο θα απαγορευτεί η λειτουργία της!

  • Όταν ένας επενδυτής ψάχνει γη κοντά στην Εγνατία και δεν βρίσκει γιατί γέμισε ο τόπος φωτοβολταϊκά τότε φταίει το κράτος και ο περιφερειάρχης που έτρεχε πίσω απο τον Μητσοτάκη και δεν ανοίγει το στόμα του

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι