Καλλιόπη Βέττα:  «Ο Τουρισμός πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, των επισκεπτών και των τοπικών κοινωνιών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους εργαζομένους του και όχι να αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.  Εισήγηση – πρωτολογία στην Ολομέλεια, συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ξεναγών και συνάντηση με οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί»

11 Ιουλίου 2024
16:02

 

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού.

Η κ. Βέττα αρχικά επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία, με 190.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 900.000 απασχολούμενους, γεγονός που αποκαλύπτει την σημασία της σωστής και πολλαπλά επωφελούς διαχείρισης του.

Η νομοθεσία, όμως, της κυβέρνησης εξυπηρετεί και προωθεί τα συμφέροντα του 7%, των μεγάλων μονάδων και αντίστοιχων συμφερόντων, αδιαφορώντας για τη συντριπτική πλειοψηφία.  Ειδικά της κοινωνίας, όπως ανέφερε καθώς οι πολίτες, σε ποσοστό άνω του 50% δεν θα μπορέσουν να κάνουν φέτος καθόλου διακοπές , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η αδιαφορία για τους εργαζόμενους είναι κολοσσιαία, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία ονομαστική αναφορά στο νομοσχέδιο ενώ, παράλληλα, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στους 5 μήνες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά σε επιμέρους τομείς του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

  • Για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ξεναγών, οι οποίοι απεργούν σήμερα σε όλη την χώρα, ενάντια στην πολυεπίπεδη υποβάθμιση τους και την αφαίρεση της δυνατότητας ξενάγησης, εκτός αρχαιολογικών χώρων.
  • Την περιφρόνηση των αιτημάτων των επαγγελματιών οδηγών ταξί που καταγγέλλουν, εύλογα, την αδιαφορία για την επιβολή του νόμου και τον έλεγχο του παράνομου μεταφορικού έργου
  • Την απαξίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, με ωρομίσθιους καθηγητές, έλλειψη πόρων, μειωμένα δικαιώματα για αποφοίτους,
  • Την αδιαφορία για τις σχολές ξεναγών, καθώς οι αντίστοιχες στην Κρήτη και την Κέρκυρα παραμένουν κλειστές,
  • Την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με αυξήσεις συντελεστών δόμησης, τοποθετήσεις πλωτών εξεδρών ελλιμένισης χωρίς τις αναγκαίες τροποποιήσεις περιβαλλοντικών μελετών, και δημιουργία υποθαλασσίων πάρκων αναψυχής με αμφισβητούμενες πρόνοιες για το περιβάλλον
  • Την κατάργηση του Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που ανοίγει τον δρόμο στην κερδοσκοπία στην υγεία, όπως και την κατάργηση του Μητρώου Συνεδρίων, εξέλιξη που ευνοεί την ασυδοσία στο τοπίο των διοργανώσεων συνεδρίων
  • Την αδιαφορία για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιβάρυνση των υποδομών, ακόμα και την υφιστάμενη ή επαπειλούμενη λειψυδρία σε πάρα πολλά νησιά.
  • Την νομοθέτηση για χτίσιμο οικιών για την διαμονή των υπαλλήλων πέριξ των ξενοδοχείων, σε ακτίνα ακόμη και 10 χιλιόμετρα από την κύρια μονάδα, διάταξη που εκτός από φωτογραφική, ανοίγει το πεδίο για στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, με διαμονή σε υποτυπώδη δωμάτια, πιθανόν και σε κοντέινερ, εξοβελισμένοι από τη κύρια τουριστική δομή

Κλείνοντας, ανέφερε: «Ο ελληνικός τουρισμός έχει ανάγκη την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο… Μόνο έτσι η τουριστική μας βιομηχανία θα λειτουργήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά στο πλαίσιο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και θα ανταποκριθεί στην υψηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα. Στον σχεδιασμό αυτό η εξυπηρέτηση επιμέρους οικονομικών συμφερόντων δεν χωρεί.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η προστασία των εργαζομένων και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και την αξιοποίηση και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν υπηρετεί κανέναν τέτοιον σχεδιασμό προς όφελος της κοινωνίας και των αναγκών της και γι αυτό το καταψηφίζουμε.»

Τέλος, η κ. Βέττα, συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ξεναγών έξω από την Βουλή, συνομίλησε με συγκεντρωμένους και προσυπέγραψε τα δίκαια αιτήματά τους ενώ, στην Βουλή, συμμετείχε σε συνάντηση με οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι επίσης απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο.

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?si=2Tzkd41jF1ElHh78&v=3_FPGe3qfpA&feature=youtu.be

4 σχόλια

  • Για Εμάς επάνω απ’ όλα έχει σημασία για να δικαιολογεί κάποιος την παρουσία του στον κόσμο του νομού Κοζάνης σαν βουλευτής, το να υπερασπίζεται με θάρρος με Πίστη τις καινοτόμες Ιδέες του ΑΝ ΕΧΕΙ για την περιοχή του. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και πρέπει κάθε συνεπής και ανιδιοτελής στρατιώτης και μαχητής μιας Ιδέας να είναι σεβαστός. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει σεβασμό από εμάς και εκτίμηση, ο κενόδοξος, ο ατομιστής, ο καιροσκόπος ο συμφεροντολόγος, αυτός, ο οποίος χωρίς κανένα σκοπό, χωρίς Ιδεολογία επιδιώκει την ισχύ για να θεραπεύσει μία μάταιη δόξα ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΛΙΚΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ. Και βλέπουμε ένα φοβερό άγχος για προβολή με σκοπό την πολιτική επανεκλογή για πράγματα βαρετά και επαναλαμβανόμενα. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι