Λ. Στολτίδης: “Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στη χειρουργική κλινική του ΓΝ Κοζάνης – η λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με συμμετοχή μόνο αγροτικών ιατρών της περιοχής στις εφημερίες του καθιστά πλημμελή την πρέπουσα και απαιτούμενη ιατρική φροντίδα των πολιτών” (Bίντεο)

15 Ιουλίου 2024
20:10

Η τραγική κατάσταση με την Υγεία που επικρατεί στην Κοζάνη σχετίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοικονομήσει χρήματα για τις επενδύσεις του κεφαλαίου και την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Λεωνίδας Στόλτιδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ».

Αρχικά, ο Λ. Στολτίδης παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, εξήγησε πως η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» από τετραετίας περίπου δυσλειτουργεί ελλείψει προσωπικού, η δε κατάσταση είναι επιδεινούμενη και οδηγεί σε σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των πολιτών της περιοχής κάλυψης του Νοσοκομείου, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είπε, πιο συγκεκριμένα, πως στη Χειρουργική Κλινική σήμερα υπηρετούν τέσσερις (4) ειδικοί γιατροί, μία (1) επικουρικός ιατρός και δύο (2) ειδικευόμενοι. Η θητεία ενός εκ των ειδικευομένων λήγει στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, ενώ του δευτέρου η θητεία έχει λήξει και παραμένει προσωρινά με ολιγόμηνες παρατάσεις, με σοβαρό ενδεχόμενο να αποχωρήσει σύντομα. Οι ανωτέρω ιατροί επωμίζονται τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής, την υποστήριξη των λοιπών κλινικών του Νοσοκομείου, τη διενέργεια Τακτικών αλλά και Εκτάκτων χειρουργείων που καθημερινά προκύπτουν, όπως επίσης τις διακομιδές σε τριτοβάθμια νοσοκομεία εκτός Περιφέρειας (Θεσ/νίκη, Ιωάννινα κλπ.), καθώς και τα Τακτικά Ιατρεία της Κλινικής.

Μάλιστα, τόνισε πως σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις προστίθεται και η υποστήριξη του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που τα τελευταία έτη λόγω πληθώρας περιστατικών αυτονομήθηκε ως τμήμα του Νοσοκομείου, το οποίο θα έπρεπε να είχε στελεχωθεί ως αυτόνομο σύμφωνα με τον νόμο πλην όμως ουδέποτε συνέβη αυτό: «Έτσι η λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με συμμετοχή μόνο αγροτικών ιατρών της περιοχής στις εφημερίες του καθιστά πλημμελή την πρέπουσα και απαιτούμενη ιατρική φροντίδα των πολιτών, καθόσον η επάρκεια των αγροτικών ιατρών δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των προσερχόμενων περιστατικών».

Ο Λ. Στολτίδης σε αυτό το σημείο επισήμανε πως το πρόβλημα λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου και του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχει διαπιστωθεί και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κοζάνης: «Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι καθίσταται αδύνατον πια να καλυφθεί, ελλείψει προσωπικού, και να λειτουργήσει η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ειδικά σε περιόδους εφημεριών, όπου ένας ειδικός ιατρός θα πρέπει να διεκπεραιώνει όλα τα αντικείμενα της κλινικής που περιγράφονται παραπάνω ευρισκόμενος ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία ανάγκης στο Νοσοκομείο. Τα παραπάνω καθιστούν επίσης τη στελέχωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εφημεριών ανέφικτη».

Ως εκ τούτου ρώτησε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ποια επείγοντα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου η Χειρουργική Κλινική του ΓΝ Κοζάνης και το Χειρουργικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, περιέγραψε πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο και πόσες παραμένουν ακόμα κενές αναγνωρίζοντας πως στο ΤΕΠ όντως υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό.

Κατά τη δευτερολογία του ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις υπέρογκες δαπάνες της χώρας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, έφτασε στο σημείο να πει σε σκωπτικό τόνο ότι αν περιμένουν οι γιατροί να πληρωθούν από τα δισ. που δίνονται για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση για την άμυνα της χώρας, θα… πεινάσουν! Παρόμοια, για τις φοροαπαλλαγές, ο υπουργός είπε ότι δεν δίνει ρευστό χρήμα στις επιχειρήσεις, αλλά απλώς δίνει φορολογικές απαλλαγές σε βάθος 10ετίας…

Ο Λ. Στολτίδης, από πλευράς του, τόνισε πως επειδή οι γιατροί στην Κοζάνη σωστά και καλώς «σήκωσαν ανάστημα» ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει τις στοχεύσεις της για την ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων και όχι μόνο «από την πίσω πόρτα». Διότι, όπως είπε, «όσοι προσλήφθηκαν για τα επείγοντα χειρουργεία (…) επιφορτίστηκαν με άλλα καθήκοντα σε άλλα πόστα. Όσοι απέμειναν στη χειρουργική κλινική θα τους αφήσετε να μειώνονται ενόψει λήξης συμβάσεων, όπως περιγράψαμε, ή και συνταξιοδοτήσεων, έτσι ώστε να πνιγούν μόνο με τα επείγοντα χειρουργεία που όλο και αυξάνονται». Εν κατακλείδι, μέσα από την κατάσταση που θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, εξήγησε, η κυβέρνηση μεθοδεύει το πέρασμα των εξετάσεων και των χειρουργείων στους ιδιώτες.

Στη συνέχεια, ο Λ. Στολτίδης κατηγόρησε τον υπουργό και την κυβέρνησή του ότι «εντέχνως κλείνουν την πόρτα» στις προσλήψεις. «Ποιος ειδικευόμενος θα αναλάβει, πέραν του μισθού, να δουλέψει «σε κατάσταση μπάχαλου, πανικού και με βαριές ευθύνες;», ρώτησε ρητορικά και απάντησε «κανείς βεβαίως», ενώ εξέφρασε, παράλληλα, την απαίτηση του ΚΚΕ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στη χειρουργική κλινική και τα επείγοντα χειρουργεία, προκειμένου οι γιατροί να εργάζονται ανθρώπινα και να μην κινδυνεύει η ζωή κανενός.

Τέλος, για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν έχει λεφτά και ιδιαίτερα 1,3 δισ. ευρώ για προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς στην Υγεία, ο Λ. Στολτίδης υπενθύμισε στον Α. Γεωργιάδη και στην κυβέρνηση της ΝΔ πως τη στιγμή που τα λέει όλα αυτά, την ίδια στιγμή μια χαρά βρίσκει 12 δισ. για τα «παράσιτα»-τους επιχειρηματικούς ομίλους και 7 δισ. ευρώ για το ΝΑΤΟ και 8,5 δισ. για τις «νέες ανάγκες» του. Όλα αυτά, υπογράμμισε, το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να τα μάθει «μέχρι και ο τελευταίος άνθρωπος στην περιοχή και να ξεσηκωθεί», για να φράξει τον δρόμο της κυβέρνηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς και «να επιβάλλει όλα αυτά που χρειάζονται για να σώσει την Υγεία, τη ζωή του και των παιδιών του».

 

902.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι