kozan.gr: Αποσύρθηκε – και θα ξανασυζητηθεί – από το Δ.Σ. Κοζάνης θέμα που αφορά την έγκριση Μ.Π.Ε. για τη δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση Βιοαερίου, ισχύος 1,00 MW στη θέση «Ψηλοράχη» της Κοινότητας Κρόκου Κοζάνης (Βίντεο)

15 Ιουλίου 2024
20:55

Αρκετά ερωτήματα κι απορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη κι αρκετών δημοτικών συμβούλων  της συμπολίτευσης σε σχέση με το αν η τοπική κοινωνία του Κρόκου Κοζάνης γνωρίζει και κατ’ επέκταση  συμφωνεί ή διαφωνεί για τη δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση Βιοαερίου, ισχύος 1,00 MW στη θέση «Ψηλοράχη» της εν λόγω Κοινότητας, είχαν σαν αποτέλεσμα το να αποσυρθεί από τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 15/7, η έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο προαναφερόμενο έργο.

Όπως αναφέρθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πρασίνου & Περιβάλλοντος, Γ. Ευκολίδη, ο οποίος κι εισηγήθηκε το θέμα, η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, για την παραγωγή του βιοαερίου, από την αναερόβια χώνευση, φυτικά και ζωικά απόβλητα. Η λειτουργία της εγκατάστασης θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογική διαχείριση 55.685 τόνους/έτος αποβλήτων όπως υγρή κοπριά βοοειδών, αίματος ζώων από σφαγεία, αδρανοποιημένα ζωϊκά αποθήκευσης του χωνεμένου υπολείμματος. Το στερεό κλάσμα θα δίνεται σαν εδαφοβελτιωτικό για καλλιέργειες, ενώ το υγρό κλάσμα Θα αποθηκεύεται για 180 ημέρες στην εδαφοδεξαμενή πριν διατεθεί και αυτό στις καλλιέργειες. Το παραγόμενο βιοαέριο, πριν τη διοχέτευσή του στη μηχανή εσωτερικής καύσης, θα υπόκεινται σε αποθείωση και στη συνέχεια σε μονάδα ξήρανσης του αερίου. Το υγρό συμπύκνωμα μεταφέρεται στη δεξαμενή χώνευσης. Τέλος, μετά τη διάταξη αφύγρανσης, το βιοαέριο οδηγείται σε φίλτρο καθαρισμού και τέλος στη μηχανή εσωτερικής καύσης. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την ηλεκτρογεννήτρια Θα τροφοδοτείται στο δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.  Στην περιοχή του έργου και περιμετρικά αυτού σε ακτίνα 1 km, στο μεγαλύτερο τμήμα κυριαρχεί η γεωργική γη, ενώ εντοπίζονται, ορισμένες δασικές εκτάσεις και το ρέμα “διαβολόρεμα” σε απόσταση περίπου 60m. Η περιοχή εγκατάστασης του έργου βρίσκεται σε εδάφη χαμηλής τρωτότητας του υπόγειου καρστικού υδροφορέα όπου αναμένονται ευνοϊκές συνθήκες προστασίας, σύμφωνα με την Ειδική Υδρογεωλογική Μελέτη που έχει κατατεθεί. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία «ZERO REACTION ΙΚΕ», με έδρα τον  Κρόκο Κοζάνης. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσιάζονται αναλυτικά οι εγκαταστάσεις του έργου, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και οι φυσικοί πόροι. Περιγράφονται πλήρως και ικανοποιητικά τα παραγόμενα απόβλητα, ο τρόπος διαχείρισής τους, γεγονός που οδληγησαν και στη εθτική εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης. Να σημειωθεί επίσης και πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Κρόκου, στις 3/7, ενέκρινε την περιβαλλοντική αδειόδοτηση του έργου.

Ωστόσο για λόγους καλύτερης ενημέρωσης σε σχέση με το έργο, αποφασίστηκε το θέμα να ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Δείτετη συζήτηση που διεξήχθη για το συγκεκριμένο θέμα κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=M0oJxIZtfTM&start=2520

3 σχόλια

  • ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΕΝΗΜΕΡΏΣΑΤΕ ΚΕ εΥΚΟΛΊΔΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΌΣΗ ΕΥΚΟΛΊΑ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΟΥς ΚΑΤΟΊΚΟΥς ΤΟΥ κΡΌΚΟΥ; ΠΟΙΑ ΤΑ ΩΦΈΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙς ΘΑ ΈΧΕΙ Η ΜΟΝΆΔΑ ΑΥΤΉ ΣΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΊΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΎΡΩ ΆΛΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΉΤΩΝ; ΜΙΛΉΣΑΤΕ ΓΙΑ ΆΖΩΤΟ ΘΕΊΟ Κ.Λ.Π[. ΔΗΛΑΔΉ ΧΌΡΤΑΣΕ Η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΚΟΙΟΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΙΛΑΤΕ; ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥς ΝΑ ΒΓΕΊ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥς ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕ ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΥΟΚΛΙΔΗ ΚΑΙ ΣΥ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΑΗ;

  • Επένδυση στην Κοζάνη????
    τα εμπόδια τώρα θα αρχίσουν να μπαίνουν.
    δεν σκέφτονται οι επενδυτές που πάνε?

    ο κάθε άσχετος και ανεπάγγελτος έχει άποψη.

  • Μέλος της τοπικής εκεί δεν είναι η σύζυγος του Δημάρχου;
    Προφανώς αποσύρθηκε το θέμα επειδή δεν έφταναν τα κουκιά, αφού η αντιπολίτευση… ξύπνησε ξαφνικά.. Γιατί εάν έφταναν, μια χαρά θα περνούσε και δεν θα άνοιγε ρουθούνι..
    Γιάννη τι έχουμε εδώ;;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι