Πωλητήριο ανά μονάδα και άλλες εκπλήξεις… στο σχέδιο για τον λιγνίτη- Ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις ΥΠΕΝ – ΔΕΗ με Βρυξέλλες για την πώληση των μονάδων των ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης

28 Αυγούστου 2017
09:27
Κανένα σχόλιο

Πωλητήριο ανά μονάδα, αλλά ακόμη και κατασκευή καινούργιας σε αντικατάσταση υπάρχουσας προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα δύο συγκροτήματα των λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Μελίτης της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,45% στη Φλώρινα.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου ΠΕΝ στο Euro2day.gr, κάνοντας επίσης γνωστό πως ξεκινά νέος γύρος τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Ευρ. Επιτροπή ως προς τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ στην εγχώρια παραγωγή ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη. Τα ίδια στελέχη, τονίζουν ακόμη ότι η Κομισιόν, εγείρει ενστάσεις ως προς την πρόταση του υπουργείου, χωρίς, όμως, ως είθισται στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων, οι Βρυξέλλες να αποσαφηνίζουν αν έχουν διαφορετική πρόταση.

Πάντως, ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του στοEuro2day.gr, θεωρεί ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς (σ.σ. έχει γίνει από κοινού με τη ΔEΗ) είναι τεκμηριωμένη και κατ’ επέκταση αυτή και θα περπατήσει…

Όπως, λοιπόν, περιγράφουν έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρόταση ΥΠΕΝ και ΔΕΗ ΔΕΗ -0,45%, δίνει την ευελιξία ώστε οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, η μία και η άδεια της δεύτερης του ΑΗΣ Μελίτης μαζί με τα ορυχεία που τις συνοδεύουν να μπορούν να πουληθούν ξεχωριστά η κάθε μία και όχι μόνο ως ΑΗΣ.

Επίσης, το σχέδιο που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές ακόμη και να αποκτήσουν την άδεια ενός σταθμού και να κατασκευάσουν στη θέση του νέο αλλά με την ίδια ισχύ.

Αυτή η πρόταση αφορά ουσιαστικά τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και να πάρει παράταση ζωής… πέραν του 2019. Ο επενδυτής, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης της ελληνικής πλευράς, μπορεί να αποκτήσει την άδεια του ΑΗΣ Αμυνταίου να μη λειτουργήσει τις δύο μονάδες του (από 273 MW είναι η καθαρή ισχύς της κάθε μίας) και να κατασκευάσει μία, με τη σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα και με υψηλότερη απόδοση.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΑΗΣ Μελίτη, ο οποίος έχει την πλέον σύγχρονη στη χώρα λιγνιτική μονάδα καθαρής ισχύος 289 MW και την άδεια κατασκευής δεύτερης, αλλά με το μικτό ορυχείο της Βεύης, στις σκέψεις του υπουργείου ΠΕΝ παραμένει η επαναπροκήρυξη του τμήματος του ορυχείου που είχε παραχωρηθεί με τον προηγούμενο διαγωνισμό στην εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Στελέχη του υπουργείου ΠΕΝ, εμφανίζονται επίσης αισιόδοξα ως προς τηνεκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών δείχνοντας κυρίως “παίκτες” από το εξωτερικό. Κι επιμένουν, μιλώντας στο Euro2day.gr, να “κάνουμε υπομονή μέχρι το market test”.  Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η πρόταση τους για την πώληση των μονάδων, θα δημιουργήσουν σε λίγα χρόνια μία ισομερή κατανομή της λιγνιτικής παραγωγής ανάμεσα στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,45% και τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, με δεδομένες και τις αποσύρσεις των σταθμών της δημόσιας επιχείρησης λόγω παλαιότητας.

Τι λέει η αγορά

Πάντως, από τη μεριά της εγχώριας αγοράς, στελέχη της σημειώνουν στο Euro2day.gr πως η πρόταση του υπουργείου και της ΔEΗ δεν είναι δημοσίως γνωστή και επιπλέον δεν έχουν πληροφόρηση ως προς τις ακριβείς πτυχές και λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Συνεχίζουν να σημειώνουν πως η εκμετάλλευση και παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι οικονομικά ασύμφορη και κυρίως στο μέλλον, λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που θεσπίζει η Ε.Ε. Ιδίως στο θέμα της δυνατότητας κατασκευής νέας μονάδας σε αντικατάσταση παλιάς, οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς διερωτώνται “γιατί δεν το έχουν επιλέξει μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη σε άλλες χώρες της Ε.Ε”., όπου κι εκείνες έρχονται αντιμέτωπες με τις νέες σκληρές προδιαγραφές των Βρυξελλών.

Εντούτοις, αναμένουν να δουν ολοκληρωμένο το σχέδιο, χωρίς να παραβλέπουν και το ενδεχόμενο “εκπλήξεων” σαν κι αυτές που έκρυβε η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid…

Χρήστος Κολώνας[email protected]

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.