kozan.gr: Κοζάνη: Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Νικόλαο (Λάκη) Βασιλειάδη με αφορμή την ονοματοδοσία, προς τιμήν του, του εντευκτηρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Bίντεο & Φωτογραφίες)

22 Ιουλίου 2024
14:01

Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Νικόλαο (Λάκη) Βασιλειάδη με αφορμή την ονοματοδοσία, προς τιμήν του, του εντευκτηρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου. Παρόντες φίλοι & συγγενείς του κι αρκετοί επώνυμοι Πόντιοι καλλιτέχνες.

 

Νικόλαος (Λάκης) Βασιλειάδης – Βιογραφικό

Ημερομηνία Γέννησης: 21 Μαρτίου 1949

Απεβίωσε: 31 Μαρτίου 2023

Ο Νικόλαος (Λάκης) Βασιλειάδης γεννήθηκε την 21/03/1949 στα Αλωνάκια Κοζάνης με απώτερη καταγωγή από το Καπίκιοϊ και την Άγουρσα της Ματσούκας. Είναι το τέταρτο παιδί του Ισαάκ και της Κυριακής Παπαϊορδανίδου μαζί με τους Σοφία, Γιώργο, Παναγιώτη, Συμέλα και Γιάννη. Τα μουσικά του βιώματα υπήρξαν πλούσια από παιδική ηλικία, καθώς στα Αλωνάκια το μουχαπέτ ήταν καθημερινό φαινόμενο. Από τους παλιότερους λυράρηδες στο χωριό ξεχωρίζει τους Χαράλαμπο Λαζαρίδη (1931-1998), Γιάννη Σοφιανίδη (1938-) και Γιάννη Πιλτικίδη (1943-2017) και από τους τραγουδιστές τους Δημήτρη (Μήτον) Παπαγερίδη, Δημήτρη Χριστοφορίδη (Παλαπουίκ), Κώστα Παπαγερίδη και Κώστα Παπαδόπουλο (Κεϊσογλη). Οι παρέες σήμερα αν και δε γίνονται σε τακτά διαστήματα όπως παλιότερα, παρόλα αυτά διατηρούν την ποιότητα και τη δυναμική τους. Ενδεικτικά αναφέρει τους Λευτέρη Κοκκινίδη, Νίκο Σιαμίδη, Γιάννη Χαραλαμπίδη και Βασίλη Σωτηριάδη, με τους οποίους πέραν από το μουχαπέτ τους συνδέει και καλή φιλία. Ο ίδιος επισημαίνει: «Το χωριό είχε τέσσερα καφενεία και όταν τελείωνε το μουχαπέτ στο ένα ξεκινούσε στο άλλο. Η λύρα άλλαζε χέρια όλο το βράδυ. Πολλοί ήξεραν να παίζουν λιγοστούς σκοπούς, αλλά τους απέδιδαν μοναδικά ανεβάζοντας το κέφι της παρέας. Όλοι τραγουδούσαν παλιά στιχάκια που έμαθαν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Στις γιορτές οι μερακλήδες γυρνούσαν στους δρόμους από σπίτι σε σπίτι παίζοντας και τραγουδώντας. Έτσι μεγαλώσαμε εμείς και συνεχίζουμε αυτή την παράδοση μέχρι και σήμερα μεταλαμπαδεύοντας την στην επόμενη γενιά». Απεβίωσε την 31/03/2023.
Πηγή Ποντιακός; Στίχος

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι