Π. Κουκουλόπουλος: «Πολιτικά αδιέξοδος και δημοσιονομικά ολισθηρός, ο δρόμος που βαδίζει η Κυβέρνηση»

24 Ιουλίου 2024
18:01

 

 

Ομιλία Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσίευσε τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο α’ πεντάμηνο του έτους. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο κατά 23%, ανήλθε στα 9,1 δις, από 7,4 στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Δεν είναι απλώς ένα “καμπανάκι”. Συνιστά μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, που μαρτυρά πολλά για το παρόν και το μέλλον της Κυβέρνησης, κυρίως βέβαια για τα πεπραγμένα της.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ, παρότι είχαμε θετική επίδραση κυρίως από τον τουρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, το εμπορικό έλλειμμα επικράτησε με το μέγεθός του στο συνολικό αποτέλεσμα. Το εμπορικό έλλειμμα είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για το πόσο ανταγωνιστική είναι η ελληνική οικονομία. Είναι δυνατόν, στα μισά ακριβώς της καλύτερης περιόδου μεταπολεμικά από πλευράς χρηματοδότησης για την Ελλάδα, με ένα σύνολο πόρων που ξεπερνούν τα 70 δις, να αντιμετωπίζει τέτοια βύθιση η ανταγωνιστικότητα της Χώρας;

Αποκτά μια άλλη διάσταση η παρατήρηση της ΤτΕ ότι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ως προς τις εισπράξεις πηγαίνει ικανοποιητικά, καθώς έχουμε εισπράξει το 41% των χρημάτων, αλλά όλως παραδόξως στην πραγματική οικονομία έχει φθάσει μόλις το 14%. Πού είναι “παρκαρισμένα” αυτά τα δις; Πώς χρησιμοποιούνται απ’ την Κυβέρνηση; Πώς και γιατί δεν διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και σε ό,τι συνιστά ανταγωνιστικότητα;

Το μοντέλο “ανάπτυξης” που υπηρετεί με συνέπεια η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και πέντε χρόνια,  το οποίο στηρίζεται μονοσήμαντα στο real estate, την κατανάλωση και τον τουρισμό, “πνέει τα λοίσθια”. Ο δρόμος που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι πολλαπλά αδιέξοδος. Όλοι οι διεθνείς φορείς, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τη Eurostat, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ, προβλέπουν ότι από το 2026 και μετά η Ελλάδα θα επιστρέψει κοντά στο 1% ρυθμό ανάπτυξης. Ο “λογαριασμός” δεν βγαίνει, λαμβάνοντας υπόψη και το ορόσημο του 2032, όταν μεταβάλλεται ο ρυθμός εξυπηρέτησης δημόσιου χρέους.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άλλους ρυθμούς ανάπτυξης, τους οποίους δεν πρόκειται να  αποκτήσει με τη “λογική” που βαδίζει η Κυβέρνηση. Σήμερα είναι μια Χώρα “κομμένη στα δύο”, μια “διχασμένη” Χώρα. Ό,τι δεν αγγίζει ο τουρισμός, παρακμάζει και συρρικνώνεται.  Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.  Η “ανακάλυψη” της Κυβέρνησης ότι μπορεί να υπάρχει ελληνική περιφέρεια χωρίς ύπαιθρο, Χώρα χωρίς ενδοχώρα, δεν ισοδυναμεί με την …“ανακάλυψη της Αμερικής”. Κι άλλοι επένδυσαν σ’ αυτό και απέτυχαν. ΄Όσον αφορά δε τις πολιτικές συνέπειες, έγιναν ορατές στις Ευρωεκλογές, με την αποχή, αλλά και την ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Μένοντας στο έλλειμμα του ισοζυγίου, υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο από το χώρο της ενέργειας. Στα έξι από τα τελευταία 12 χρόνια, το έλλειμμα στον τομέα των καυσίμων (αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο) είναι μεγαλύτερο από το συνολικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δύο χρόνια είναι ακριβώς ισοδύναμο και τέσσερα χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 30 και 70% του συνολικού ελλείμματος.  Βασικός, δηλαδή, τροφοδότης του ελλείμματος είναι οι εισαγωγές καυσίμων. Είμαστε μια Χώρα απολύτως εξαρτημένη ενεργειακά. Ιδίως από το 2019 και μετά, έχουμε αυξήσει υπέρμετρα την εξάρτησή μας, με την πρόσδεσή μας στο φυσικό αέριο, αφού στείλαμε το εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη στο “πυρ το εξώτερον”.

Απ’ όλα όσα προανέφερα καθίσταται σαφές ότι τα ελλείμματα δεν προκύπτουν τυχαία. Αποτελούν συνέπεια συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών, όπως η πλήρης αδυναμία διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, η έλλειψη κάθε σχεδιασμού αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και οι εθνικά επιζήμιες επιλογές στον ενεργειακό τομέα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο. όπως ανέδειξε επαρκέστατα ο Ειδικός Αγορητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, Στ. Μιχαηλίδης, που εξήγησε πληρέστατα και με σαφήνεια για ποιο λόγο το καταψηφίζουμε.

Στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες / λειτουργίες, όπου το Κράτος δεν μπορεί να είναι απλός διαχειριστής. Μία από αυτές είναι και τα λιμάνια. Προφανώς υπάρχουν τρόποι καλύτερης διαχείρισής τους και οι συμβάσεις παραχώρησης είναι ένας από αυτούς. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν βρεθεί ισορροπίες. Το Κράτος κρατά την ιδιοκτησία παντού και παραχωρεί τη λειτουργία, την οποία εποπτεύει με συγκεκριμένο πλαίσιο. Εσείς, μπορεί επικοινωνιακά να το αρνείστε, αλλά αυτό που κάνετε αποτελεί ιδιωτικοποίηση.

Φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον οι μισοί συμπολίτες μας αδυνατούν να πάνε σε νησί διακοπές, καθώς έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ένα μεγάλο μέρος από τους νησιώτες τρομάζουν στην ιδέα ότι θα προκύψει ανάγκη να ταξιδέψουν με πλοίο, λ.χ. για λόγους υγείας, με την οικογένεια τους στην ηπειρωτική χώρα. Αυτά τα δεδομένα, δεν είναι ασύνδετα με τα Νομοσχέδιο. Τι σημαίνει, άραγε, στην πράξη, όταν ο πάροχος υπηρεσιών ναυσιπλοΐας παίρνει και το λιμάνι; Γιάννη κερνά και Γιάννης πίνει”. Πως ακριβώς θα εξασφαλιστεί ο περιβόητος ανταγωνισμός, στον οποίο  ομνύετε; Γεννάται ο κίνδυνος όχι μόνο ολιγοπωλιακών, αλλά μονοπωλιακών καταστάσεων.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κλείσει τον κύκλο της. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαφορετική αντίληψη, φορέας της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και την οποία θα παρουσιάζουμε τεκμηριωμένα κάθε μέρα από το βήμα της Βουλής.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/9An-yleMTQM?si=dbYTn4YqADR74ine

7 σχόλια

  • Καλά όλα αυτά αλλά για τα Εθνικά θέματα θα πεις κάτι η απλά όπως και η Κυβέρνηση κάνετε τον Καρατζια
    Και κάτι ακόμη
    Για τους οκτώ υποψηφίους που υπάρχουν θα ειπωθεί κάτι η και πάλι η μπαλλα στην εξέδρα και μόλις βγει ο νέος αρχηγός τότε θα διεκδικήσουμε την επιτυχία

  • Και ποιός θα μας βγάλει από τον ολισθηρό δρόμο;;; Η Ντόρα Μπακογιάννη του ΠΑΣΟΚ που λέγεται Άννα Διαμαντοπούλου;; ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ! Οι δημοκρατικοί πολίτες στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα. Εσείς οι βουλευτές και εσύ ειδικά εδώ στην Κοζάνη ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

  • Σε ξέρουμε από πρώτο χέρι, σε μάθαμε από παλιά όταν μας ξεγελούσες με τα μπρε μπρε, με το τραίνο της Καλαμπάκας, με το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, ( Πάρε μια απόδειξη όταν μας έλεγες να μην δεμονοποιούμε τα μνημόνια https://www.aftodioikisi.gr/politiki/p-koukoulopoulos-mi-daimonopoioume-to-mnimonio/
    σε ξέρουμε απ όταν μας έλεγες για την πράσινη ενέργεια, για στρατηγικούς επενδυτές και όλα αυτά τα κουραφέξαλα.
    Σε- σας ξέρουμε από παλιά. Δεν μασάμε.

  • Απορίας άξιο ένας βουλευτης ΠΑΣΟΚ που συνυπήρξε υφυπουργός με το ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στην ίδια κυβέρνηση των μνημονίων να βγαίνει κάθε φορά και να φωνάζει:»ΛΥΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ».!
    Μήπως είναι έτοιμος να προσχωρήσει στο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ μαζί με την κ Διαμαντοπουλου από ένα κόμμα που έφαγε τα ψωμιά του φτωχοποιωντας τη χώρα και το λαό με το χειρότερο τρόπο βαζοντας μας στη μέγγενη των μνημονίων.!!!

  • Μην είσαι τόσο σκληρός με τα χθεσινά και το πιο πιθανό αυριανά συναιτερακια σου κουκουλοπουλε. Δεκανίκι του Μητσοτάκη είστε .Οπότε μην φωνάζεις.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι