Kozan.gr: Με σκοπό την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμή της Αγίας Θεoδώρας ο Δήμος Σερβίων προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης δημοτική έκταση εμβαδού 442,40 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στην πόλη των Σερβίων (πλησίον του κτηρίου του Επισκοπείου)

26 Ιουλίου 2024
12:33

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης με επιστολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  κ.κ. Παύλου,  στις 27-06-2024, αιτήθηκε τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης δημοτικού ακινήτου-οικοπέδου, που βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στην πόλη των Σερβίων (πλησίον του κτηρίου του Επισκοπείου), εμβαδού 442,40 τ.μ, με σκοπό την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμή της Αγίας Θεoδώρας. Όπως αναφέρεται στην  επιστολή, η ανέγερση του Ιερού Ναού προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας, θα καλύψει τις προσκυνηματικές, λατρευτικές και πνευματικές ανάγκες των πολιτών της πόλης, με τη λειτουργία του ως χώρου τέλεσης ακολουθιών και με την επιθυμία να δημιουργηθεί στο κτήριο του επισκοπείου ένα κέντρο τοπικής και εκκλησιαστικής ιστορίας, που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και θα προβάλει την πλούσια ιστορία του τόπου διαχρονικά.

Η Αγία Θεοδώρα έλκει την καταγωγή της από τα Σέρβια, καθώς γεννήθηκε και ανατράφηκε στα Σέρβια το έτος 1210 περίπου. Κόρη του Ιωάννη Πετραλίφα, κυβερνήτη της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και αργότερα σύζυγος του διαδόχου στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, Μιχαήλ Β Κομνηνού Δούκα. Με τον τίτλο που τη συνόδευε, επιτέλεσε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Αυτοεξορίστηκε, μη μπορώντας να αντέξει τον έκλυτο βίο του συζύγου της, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε, με μία ζωή ενάρετη και αφιερωμένη στο θεό. Μόνασε για πολλά χρόνια και ίδρυσε στην πρωτεύουσα του δεσποτάτου, την Άρτα, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Απεβίωσε το 1280 μ.Χ. και σήμερα η Αγία Θεοδώρα είναι πολιούχος της πόλεως της Άρτας. Στις 23 Ιουνίου 1968 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων της Αγίας, στη γενέτειρά της και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι προς τιμή της, στο νεόδμητο Επισκοπείο Σερβίων.

Ο Δήμος Σερβίων προτίθεται να παραχωρήσει το εν λόγω ακίνητο για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού-σύμβασης παραχώρησης και αποκλειστικά για την ανέγερση του Ιερού Ναού προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας, με δυνατότητα παράτασης της παραχώρησης. Ο Ιερός Ναός θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί σε χρονικά διάστημα 6 ετών. Ο προς ανέγερση Ιερός Ναός θα πρέπει να μην ξεπερνά σε κάλυψη τα 223,32  τ.μ.. Αυτοί κι αρκετού ακόμη όροι & προϋποθέσεις θα συζητηθούν – αναλυθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων όπου αναμένεται να ληφθεί και σχετική απόφαση για την παραχώρηση.

kozan.gr

2 σχόλια

  • Ο δήμαρχος δεν ήταν αυτός που, ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, επί δημαρχίας Κωνσταντόπουλου, αντιδρούσε για την δωρεά παραχώρηση του οικοπέδου προς την Μητρόπολη, για την ανέγερση του ναού της Αγίας Θεοδώρας;
    Τι άλλαξε τώρα;
    Και πως θα δικαιολογήσει την δωρεά παραχώρηση, όταν ο δήμος ξόδεψε για την αγορά του οικοπέδου 150.000 €;
    Είναι σαν να κάνει δωρεά 150.000 € στην Μητρόπολη.
    Έχει ο δήμος την οικονομική δυνατότητα να κάνει τόσο μεγάλη δωρεά προς την Μητρόπολη, όταν αφήνει απλήρωτο το χρέος προς την ΔΕΗ;

    Αλήθεια, που έχει φθάσει το χρέος προς την ΔΕΗ; Φαντάζομαι θα ξεπέρασε τα 2,0 εκ. ευρώ.
    Στην υγειά μας ρε παιδιά!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι