Μια γλυκιά απόδραση στα ροδακινένια κτήματα του Βελβεντού

30 Ιουλίου 2024
17:31
Κανένα σχόλιο

Ένα διήμερο στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Μάθαμε για την ιστορία του χωριού, γνωρίσαμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί, συλλέξαμε και συσκευάσαμε ροδάκινα Velvita και Velvita Gold.

Ένα ταξίδι στο Βελβεντό Κοζάνης ήταν αρκετό για να λατρέψω έναν ακόμη τόπο που δεν γνώριζα την ύπαρξή του. Τελικά η Ελλάδα κρύβει πολλές ομορφιές που εγώ δεν έχω εξερευνήσει ακόμη και μία από αυτές ήταν και αυτό το μικρό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας. Πέτρινα γεφύρια, βυζαντινά μνημεία, πλούσια λαογραφική παράδοση, αρχαίες πόλεις, εκκλησιές, αρχοντικά και αυθεντικοί άνθρωποι ήταν μερικά από όλα όσα χαρακτηρίζουν το Βελβεντό.

Εκτός από αυτά όμως το Βελβεντό έχει και κάτι ακόμη: πλούσια γη, γεμάτη καρπούς όπως τα ροδάκινα. Αυτά ήταν και ο λόγος που ταξίδεψα μέχρι εκεί και είχα την τύχη να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους και καταπληκτικές οικογένειες.

ASEPOP Velventou – A Modern Cooperative (NOR Subtitles)

Premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού – Velvita Gold

Τα νέα premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, τα Velvita Gold ήταν όπως σας είπα και ο λόγος που ταξίδεψα μέχρι εκεί. Τι το ξεχωριστό έχουν; Είναι τα μόνα που δεν ταλαιπωρούνται κατά τη μεταφορά τους μιας και συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι. Με λίγα λόγια φτάνουν στο σπίτι μας έτσι όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί.

Από τις οικογένειες του Βελβεντού στη δική μας

velvita-gold-rodakina-(10).jpg

Στο κτήμα με τις ροδακινιές που επισκέφθηκα γνώρισα την οικογένεια του Νίκου Στεργιόπουλου. Με υποδέχτηκε με τη σύζυγό του, Ιωάννα, τον λίγων μηνών γιο του, Θανάση, το βαφτιστήρι του, Νίκο και τον πατέρα του Αθανάσιο Στεργιόπουλο.

Η γνώση, η αγάπη για τα ροδάκινα και όλα όσα σχετίζονται γενικότερα γύρω από την παραγωγή του ροδάκινου έχουν κληροδοτηθεί από τους μεγαλύτερους στην επόμενη γενιά και η οικογενειακή δραστηριότητα συνεχίζεται με το ίδιο πάθος και μεράκι στο Βελβεντό.

Οι καλλιεργητές του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, όπως η οικογένεια του Νίκου και της Ιωάννας, φροντίζουν προσωπικά τα κτήματά τους εφαρμόζοντας σύγχρονες φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας αλλά και συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης που διασφαλίζει την άριστη ποιότητα των ροδάκινων velvita.

Και το κυριότερο; Tα velvita είναι τα μόνα ροδάκινα Βελβεντού που συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι. Έτσι, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία για να φτάσουν στο σπίτι μας, όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί.

Αυτή τη διαδικασία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά και μάλιστα να γίνω και εγώ για μια μέρα, μέλος αυτής της υπέροχης οικογένειας.

sigkomidi-rodakina.jpg

Ο Νίκος και η Ιωάννα έδειξαν όλα όσα κάνουν μέσα στην ημέρα τους. Στο πλευρό τους βρίσκεται ο κύριος Θανάσης και φυσικά ο μικρός Θανάσης, που έχουν μαζί τους στο καρότσι για να τον βλέπουν όσο περισσότερο γίνεται, μιας και η δουλειά στα κτήματα απαιτεί πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι.

moro-velvita-gold.jpg

Δίπλα τους είχα την ευκαιρία να μαζέψω και εγώ ροδάκινα με τα χέρια (προσπάθησα να μην “τραυματίσω” ή καταστρέψω κανέναν καρπό από την απειρία μου) και βοήθησα τους ανθρώπους εκεί να τα συσκευάσουν και έπειτα να φορτωθούν ώστε να ταξιδέψουν για το… το σπίτι σας.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα Velvita Gold

Όπως ανέφερε και ο Νίκος Κουτλιάμπας, Πρόεδρος, και ο Ευθύμης Μπαλάνης, Γενικός Διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, άρχισαν να μελετούν την ιδέα αυτή από το 2016 και έκαναν τις πρώτες φυτεύσεις το 2019. Πρόκειται για ποικιλίες (13 στο σύνολο) ροδάκινων και νεκταρινιών, που προέρχονται από την Ισπανία και καλλιεργούνται στην Ελλάδα, αποκλειστικά στο Βελβεντό από παραγωγούς του ΑΣΕΠΟΠ.

Το 2024 είναι η χρονιά που υπάρχει μια ικανοποιητική σοδιά και κάπως έτσι αυτά τα νέα Gold ροδάκινα θα φτάσουν και στα δικά μας σπίτια.

velvita-gold-paletes-velvento.jpg

Γεύση και νοστιμιά

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου όμως δεν είχα μόνο την ευκαιρία να μαζέψω και να συσκευάσω τα ροδάκινα Velvita Gold αλλά και να τα δοκιμάσω. Η γεύση τους ήταν υπέροχη και ίδια σε κάθε ροδάκινο που δοκίμασα αυτές τις δύο μέρες.

Ρωτώντας τους ανθρώπους που μας ξενάγησαν και μας μίλησαν για αυτή τη νέα ποικιλία, έμαθα ότι ακόμη ένα στοίχημα των υπευθύνων είναι η γεύση και στόχος τους είναι μια σταθερή γευστική επιλογή για όλη τη χρονική διάρκεια κατανάλωσης του ροδάκινου.

velvita-gold-(5).jpg

Δεν είναι και λίγο να θες σταθερή γεύση στο φρούτο σου; Αναλογιστείτε μόνο πόσες φορές φάγατε ένα νόστιμο ροδάκινο, αγοράσατε το ίδιο την επόμενη φορά, αλλά η γεύση του σας απογοήτευσε. Με τα ροδάκινα Velvita Gold η γεύση θα είναι σταθερή.

Τα οφέλη των ροδάκινων στην υγεία των παιδιών

velvita-gold-rodakina-(1).png

Τα ροδάκινα έχουν υψηλή διατροφική αξία και προσφέρουν στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη σε καθημερινή βάση. Έχουν:

  • υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
  • καλούς υδατάνθρακές
  • βιταμίνες του συμπλέγματος Α και C
  • κάλιο
  • φυτικές ίνες

Τέλος αξίζει να γνωρίζετε ότι τα ροδάκινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και είναι μία εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ τόσο για τα μωρά όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Γιατί να διαλέξετε τα ροδάκινα Velvita Gold για τα παιδιά σας;

Τα ροδάκινα Βελβεντού Velvita Gold αποτελούν έναν από τους πιο εκλεκτούς καρπούς με υπέροχη και σταθερή γεύση. Γιατί όμως να τα διαλέξετε;

  • συγκομίζονται στην καλύτερή τους στιγμή
  • συσκευάζονται στο κτήμα αμέσως μόλις κοπούν από το κλαδί
  • δεν χτυπιούνται και δεν ταλαιπωρούνται κατά τη μεταφορά
  • έχουν τέλεια γεύση

Λίγα λόγια για τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, µε κύριο προϊόν το ροδάκινο είναι ένας υγιής συνεταιρισμός, αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς – ενεργά µέλη που καλλιεργούν περίπου 6.500 στρέμματα και τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιεί και σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Με την υφιστάμενη νομική μορφή εμφανίζεται από το 1958 ενώ ως συνεταιριστική μορφή οργάνωσης υφίσταται από το 1917.

Από την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα premium ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Velvita Gold, βρίσκονται στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ροδάκινο Βελβεντού Κοζάνης. Αναζητήστε το χαρακτηριστικό τους αυτοκόλλητο, προμηθευτείτε τα και θα με θυμηθείτε.

mothersblog.gr/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι