Aurora: Εφικτός ο στόχος της ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση έως το 2026 – Δύσκολη απόφαση το κλείσιμο της Πτολεμαΐδα 5

1 Αυγούστου 2024
23:56

Η δέσμευση της ΔΕΗ να εξέλθει πλήρως από τον λιγνίτη έως το 2026, ως ιδιοκτήτης όλων των λιγνιτικών μονάδων στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας τον δεσμευτικό στόχο του 2028 που τέθηκε πέρυσι, είναι σημαντική αλλά επιφέρει κρίσιμες προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το μέλλον της μονάδας Πτολεμαΐδα V, όπως εκτιμά η Aurora Energy Research.

Σε σχετική ανάλυση για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, η Aurora επισημαίνει τις ακόλουθες προκλήσεις και ευκαιρίες:

  • Το μόνιμο κλείσιμο της μονάδας Πτολεμαΐδα V μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της θα ήταν μια δύσκολη απόφαση και το ενδεχόμενο να παραμείνει ως εφεδρική μονάδα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έξοδο από τον λιγνίτη πέραν του 2026. Για τις άλλες λιγνιτικές μονάδες, η έξοδος το 2026 φαίνεται απολύτως εφικτή.
  • Ωστόσο, αν η Πτολεμαΐδα V κλείσει το 2026, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες μονάδες αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργείται στην αγορά γρηγορότερα.
  • Η πλήρης απολιγνιτοποίηση μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, ειδικά αν οι νέες μονάδες αερίου που είναι υπό κατασκευή καθυστερήσουν.

Ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert της Aurora Energy Research, σημειώνει: «Τα σχέδια της PPC για πλήρη έξοδο από τον ελληνικό λιγνίτη μέχρι το 2026 είναι εφικτά, ωστόσο, το μέλλον της Πτολεμαΐδας V παραμένει η κύρια πρόκληση σε αυτό το πλάνο. Αν η μονάδα δεν μετατραπεί σε αέριο μέχρι το 2026, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική για υπηρεσίες συστήματος αντί να κλείσει μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της.»

 

energypress.gr

7 σχόλια

  • Τι συζητάμε τωρα απο ενεργειακό κέντρο καταντήσαμε κέντρο για πανηγύρια και χορούς που τρέχουν όλοι για να κάνουν stories στα μεσα . Ανάπτυξη λέμε όχι αστεία

    • ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΟΤΙ ΕΔΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ .ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ……

  • Όχι κύριοι και κυρίες. Το κλείσιμο μιας μονάδας, που κόστισε στον ελληνικό λαό κοντά στα 2 δις δεν είναι απλά μια δύσκολη απόφαση. Δύσκολες αποφάσεις να παίρνετε για τις δικές σας περιουσίες. Αν γίνει αυτό, είναι σκάνδαλο και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Και όταν λέω υπεύθυνοι, αυτοί είναι είτε αυτοί που σχεδίασαν να την κατασκευάσουν είτε αυτοί που την κλείνουν. Κάποιος από αυτούς, πέταξε λεφτά του ελληνικού λαού. Αποφασίστε μόνοι σας.

    • “αν η Πτολεμαΐδα V κλείσει το 2026, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες μονάδες αερίου”: κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
      Μικρή λεπτομέρεια: τη συμφωνία για να έλθει το Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα είχε υπογράψει πριν κάτι δεκαετίες ο Μητσοτάκης. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
      Αν κάποτε η Ελλάδα γίνει κράτος που πραγματικά ελέγχει αν οι πολιτικοί της έχουν μαύρο χρήμα, θα έχει πολλές περιουσίες να κατασχέσει. Πάρα πολλές! Θα βρεθεί με πολλά σπίτια στην Εσπερία!

  • Στον νομό Κοζάνης και Φλώρινας έπρεπε η κυβέρνηση να μην περνά το 2% αλλά έχε χάρη που είμαστε οι πιο χαζοί του πιο χαζού λαού του κόσμου.

  • Όλοι αυτοί που θα πάρουν την απόφαση για το κλείσιμο της μονάδας, πρέπει να κατηγορηθούν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως επίσης και για παράβαση καθήκοντος. Το δημόσιο συμφέρον προηγείται έναντι των ιδιωτών!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι