Kozan.gr: Σε αντίθεση με την Περιφερειακή Αρχή, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Εορδαίας έχει “στριμώξει” αρκετά την “Αιολική Βερμίου Α.Ε.”

5 Αυγούστου 2024
13:47

Η Δημοτική  Αρχή  του Δήμου  Εορδαίας  έχει  δείξει, έως τώρα, εμπράκτως, με τη γενικότερη στάση της, πως μέχρι την έγκριση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου δεν πρόκειται να δεχτεί  στα όρια  του Δήμου  επενδύσεις  για τις οποίες  υπάρχουν αντιδράσεις  από τις τοπικές  κοινωνίες που θέτουν  ζητήματα  υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν στην τελευταία  συνεδρίαση  του Δημοτικού  Συμβουλίου  Εορδαίας υπήρξε αρνητική  απόφαση σε αίτημα της εταιρειας “Αιολική Βερμίου Α.Ε” για χορήγηση άδειας εκτέλεσης εργασιών διερεύνησης στατικής επάρκειας τεχνικού έργου στην Τ.Κ. Ανατολικού του Δήμου Εορδαίας , καθώς πρόκειται για μια προπαρασκευαστική εργασία που Θα προηγηθεί της κατασκευής και εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου, εκφράζοντας  ταυτοχρόνως την αντίθεσή της στο σύνολο αυτών των επενδύσεων, έως την αναίρεση των ενστάσεων που έχουν διατυπωθει και την ολοκλήρωση του Εδαφικού Σχεδίου για την Εορδαία.

Όπως διατυπώθηκε από τον Δήμαρχο  Εορδαίας  Π. Πλακεντα: “Ο Δήμος Εορδαίας δεν ήταν και δεν είναι αντίθετος με την υποδοχή επενδύσεων με προοπτική, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και λειτουργούν προσθετικά στο ΑΕΠ της περιοχής μας. ‘Εχουμε δεχτεί πολλές αιτήσεις και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες περιορίζονται σε μια πολύ γενική και απλουστευτική αναφορά και δεν αναφέρονται ουσιαστικά, εκτενή, αναλυτικά με επιστημονικά και πειραματικά στοιχεία στις συνεργιστικές, σωρευτικές και αθροιστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που Θα έχουν τα έργα στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικά στο Δήμο Εορδαίας. Η περιοχή είναι ήδη υποβαθμισμένη και η όλη κατάσταση επιβαρύνεται από το ότι είναι υπό διαμόρφωση ακόμα τα Περιβαλλοντικά Μέτρα για τις αποκαταστάσεις των εν εξέλιξη ανοιχτών Ορυχείων Πτολεμαϊδας. Η απουσία των προγραμματισμένων υπολοίπων έργων της ευρύτερης περιοχής, που να βρίσκονται σε βαθμό ωριμότητας, είτε γιατί δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης, είτε κυρίως άδεια λειτουργίας, σαφώς δυσκολεύει την επιστημονική έρευνα και την διεξαγωγή πραγματικών συμπερασμάτων. Αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έγκριση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Ν. 444712016, άρθρο 8 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους καταρτίζονται Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ). Συνεπώς, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα ολιστικά, λόγω και της υπάρχουσας νομοθεσίας, αφήνοντας όμως έτσι τις όποιες πιθανές συνέπειες που Θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή και η κοινωνία του Δήμου Εορδαίας, να ανακαλυφθούν στο μέλλον επί του πρακτέου. Η Δημοτική Αρχή έχει διατυπώσει ότι είναι πάγια Θέση μας, η κατάρτιση και ψήφιση ενός συνολικού Χωροταξικού Σχεδίου που να αφορά τις χρήσεις γης και τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών υποδοχής επενδύσεων σε ΑΠΕ. Οι εκτάσεις θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν μέχρι την πλήρη καταγραφή των βημάτων για την προσέλκυση επενδύσεων που θα στηρίξουν την περιοχή ουσιαστικά και όχι πρόσκαιρα”

 

Nα σημειωθεί επίσης  πως ο Δήμος Εορδαίας βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την εν λόγω εταιρία καθώς έχει καταθέσει εναντίον της Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ: Α) Του από 6.7.2022 Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης «Της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ Α.Ε. για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Συνολικής Εγκατεστημένης ισχύος 315 ΜΙΝ, στο Όρος Βέρμιο Δήμων Βέροιας & Νάουσας, Π.Ε. Ημαθίας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), στην περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Κοζάνης.», που εξέδωσε το Δασαρχείο Κοζάνης.

Kozan.gr

6 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι