Το παντελώς νέο περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν τα έργα ΑΠΕ με σημαντικά σοβαρότερες προκλήσεις ως προς την βιωσιμότητά τους αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία για τις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που έχουν λάβει χώρα στη διάρκεια του 2024 και εμφανίζονται πολλαπλάσιες του παρελθόντος.
Όπως έχει γράψει το energypress, το πρώτο επτάμηνο του 2024 μετράμε ήδη πάνω από 500 περικοπτόμενες «πράσινες» γιγαβατώρες με προοπτική περαιτέρω αύξησης κατά την περίοδο του φθινοπώρου όταν η προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ περισσότερο την ζήτηση, δεδομένης της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το εν λόγω φαινόμενο.
Ένα απτό παράδειγμα αποτελεί το φωτοβολταϊκό της Helleniq Energy στη Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW, όπου οι περικοπτόμενες ποσότητες την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2024 αντιπροσωπεύουν το 13.7% της εκτιμώμενης παραγωγής της ίδιας περιόδου, όταν το αντίστοιχο νούμερο είχε διαμορφωθεί στο 1.3% για την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.
Σε ετήσια βάση, οι περικοπές εκτιμάται να ανέλθουν σωρευτικά στο 7.5% της ετήσιας παραγωγής το 2024 έναντι 1.6% το 2023, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα από την παρουσίαση του κ. Σωτήρη Καπέλλου, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας HELLENiQ Renewables σε πρόσφατο webinar της Solarplaza με θέμα τις περικοπές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περικοπές αναμένεται φέτος να διπλασιαστούν από τα επίπεδα των 2-3% που ήταν το 2023, πράγμα που ήδη επιβεβαιώνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Ενδεικτικά, όπως έχει γράψει το energypress σε συνέχεια σχετικής ανάλυσης του καθηγητή Παντελή Μπίσκα, οι περικοπές αναμένεται να αγγίξουν τα 5-6 Γιγαβάτ το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2024), υπολογίζοντας τόσο την υφιστάμενη εν λειτουργία εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ όσο και αυτά που θα συνδεθούν στο δίκτυο μέσα στους επόμενους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξίσου μεγάλα «μεγέθη» θα κυμανθεί και η απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς ΑΠΕ, θέτοντας επί τάπητος ερωτήματα περί βιωσιμότητας των έργων. Μάλιστα, αναλυτές ξεχωρίζουν τον μήνα Απρίλιο, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο εκδηλώθηκε με τέτοια κλίμακα, ώστε για πρώτη φορά ίσως, κάποια φωτοβολταϊκά έργα δεν κατάφεραν να καλύψουν από τα έσοδά τους τη μηνιαία δόση των δανείων τους.
Από την πλευρά της, η αγορά «χαιρετίζει» την προσπάθεια δικαιότερου επιμερισμού των περικοπών στο σύνολο της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που προωθείται μέσα από την εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού σε όλα τα έργα ΑΠΕ σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, ώστε να καθίσταται δυνατή η περικοπή της παραγωγής τους σε αντίθεσή με την σημερινή κατάσταση που κάποια έργα, ελλείψεως εξοπλισμού, παραμένουν σταθερά έξω από τα «ραντάρ» των Διαχειριστών.
Επιπρόσθετα, εξετάζεται η θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης καθώς και η δυνατότητα εγκατάστασης μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας «πίσω από τον μετρητή» σε νέα και υφιστάμενα έργα, καθώς και ανάπτυξη standalone μπαταριών προς συνολική εξυπηρέτηση και εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος.
Ωχ, πάλι θα μας βάλουν να πληρώνουμε κερατιάτικα, πάλι θα ακριβύνουν το ρεύμα. Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, ακόμα και με κερατιάτικα, η τιμή πρέπει να είναι η μισή του Αυγούστου, αλλά δεν πρόκειται να μειώσουν τίποτα!
ΜΗτσοτάκη θέλανε….ας τον απολαύσουμε όλοι μαζί